Κυριακή, 10 Μαϊος 2015 13:25

Η χορωδία της Υπαπαντής έψαλε για τελευταία φορά

Η χορωδία της Υπαπαντής έψαλε για τελευταία φορά

Η χορωδία της Υπαπαντής που αποτελούσε θεσμό για την Καλαμάτα, δεν θα ξαναψάλλει, δεν θα ακουστεί ξανά στο μητροπολιτικό ναό. Την περασμένη Κυριακή έψαλε για τελευταία φορά.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος ενημέρωσε το μαέστρο της ότι είναι σωστό να σταματήσουν, γιατί έρχεται καινούργιος δεξιός ψάλτης και θα υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού μαζί του. Το γεγονός προκάλεσε πίκρα και στενοχώρια στα μέλη της χορωδίας, στους φίλους και θαυμαστές της. 

Ενα από τα πιο παλιά μέλη της χορωδίας της Υπαπαντής, ο Σπύρος Μαυρέας μας είπε: «Ο χορωδιακός θεσμός στην Υπαπαντή είναι από το 1912. Το σχήμα αυτό που είχαμε αυτή την περίοδο ξεκίνησε το 1954. Πρόβλημα ιδιαίτερο δεν είχαμε. Ο δεξιός ψάλτης, ο Αλέκος Νικητόπουλος σταμάτησε. Ο σεβασμιώτατος κάλεσε το μαέστρο και του είπε "καλό είναι να σταματήσετε και εσείς". Την Κυριακή ψάλαμε για τελευταία φορά».

Ο κ. Μαυρέας θυμάται με νοσταλγία και σημειώνει με πίκρα: «Στα 60 χρόνια που είμαι στη χορωδία, οι δεξιοί ψάλτες συνυπήρξαν με τις χορωδίες άριστα. Ψάλαμε σε βασιλείς, αντιβασιλείς, στο Μακάριο. Ακούγαμε κολακευτικά σχόλια για τη χορωδία. Θέλαμε να πάρουμε ένα ευχαριστώ και όχι με τον τρόπο που έγινε. Ούτε επαγγελματίες είμαστε, ούτε λεφτά είχαμε πάρει. Ενα συμβολικό ποσό παίρναμε, που δεν έφτανε ούτε για τις βενζίνες. Μας αρέσει το χορωδιακό τραγούδι. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και δεν έχουμε παρά να συμμορφωθούμε». Παρατηρεί με στενοχώρια πως «εμένα δεν μου άρεσε ο τρόπος, κάποτε θα συνέβαινε. Να μας εξηγήσει ο σεβασμιώτατος για ποιο λόγο. Ερχόταν ο κόσμος από μακριά για να ακούσει τη χορωδία».

Ενα άλλο μέλος της χορωδίας μας επεσήμανε: «Είμαστε πικραμένοι, χωρίς να βγάζουμε μένος. Φεύγουμε ήσυχα και με αξιοπρέπεια. Εδινε πάρα πολλά η χορωδία. Πολλοί άνθρωποι έρχονταν γι’ αυτή και σαν λάτρεις της χορωδιακής μουσικής. Δεν υπάρχει ζήτημα ρήξης και αντιπαλότητας με το σεβασμιώτατο».

"ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ"

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος στον οποίο απευθυνθήκαμε, μας απάντησε μέσω του Γραφείου Τύπου της Μητρόπολης: «Κανένα σχόλιο, καμία δήλωση».

 

Γ.Σ.