Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 13:12

Γιορτάστηκαν τα 60χρονα του ναού των Ταξιαρχών παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου (φωτογραφίες)

Γιορτάστηκαν τα 60χρονα του ναού των Ταξιαρχών παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου (φωτογραφίες)

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο ναός των Ταξιαρχών στην Καλαμάτα, γιόρτασε σήμερα τα 60 χρόνια από τα εγκαίνιά του, που έγιναν στις 13 Μαΐου 1956, από το μακαριστό μητροπολίτη Χρυσόστομο Δασκαλάκη.

"Σε αυτή την εκκλησία έκανα τα πρώτα μου βήματα στην ορθοδοξία, εδώ μεγάλωσα. Τότε υπήρχε γειτονιά, αλληλεγγύη. Οι μνήμες αυτές με δυναμώνουν", σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και διαβεβαίωσε ότι "ο  χαρακτήρας μου δεν έχει αλλάξει, ούτε πρόκειται να αλλάξει. Αυτός που ήμουν θα παραμείνω".

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον αφιερωματικό τόμο για τους Ταξιάρχες "Λειτουργοί θείας δόξης", αναμνηστικό μετάλλιο - παράσημο και μια φωτογραφία του Χρ. Δασκαλάκη, του πατέρα του Βασίλη Παυλόπουλου και του ίδιου να κατεβαίνουν από το κάστρο της Καλαμάτας, που βρέθηκε στο αρχείο της μητρόπολης. Ο κ. Χρυσόστομος έστειλε μήνυμα ενότητας για την Ελλάδα και στην Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι "αν θέλει να έχει μέλλον να ξαναδιαβάσει την ιστορία και να διδαχθεί από τον ελληνοορθόδοξο πολιτισμό".

Ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, προϊστάμενος του ναού των Ταξιαρχών, που επέδωσε στον Πρόεδρο αναμνηστικό δώρο της ενορίας, αναφερθηκε στην ιστορία και την προσφορά των Ταξιαρχών, παρουσιάζοντας τον αφιερωματικό τόμο.

Ο αρχιμανδρίτης - ιεροκήρυκας Χερουβείμ Μυστάκας μίλησε για την ιστορία του ναού και στάθηκε στην προσφορά του μακαριστού Χρυσόστομου Δασκαλάκη για την ανέγερση του ναού αυτού των Ταξιαρχών. 

Νωρίτερα το πρωί, παρουσία του κ. Παυλόπουλου, τελέστηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία από το μητροπολίτη Μεσσηνίας και τον επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη Κοτσομύτη, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας (στη λειτουργία ήταν ο βουλευτής Δημήτρης Κουκούτσης), οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και Πύλου -Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελάένη Αλειφέρη,  οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλής Μαντάς, ο πρώην υπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι κι εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών.