Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016 09:03

Αγγλοι μαθαίνουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στη Νέα Κορώνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Αγγλοι μαθαίνουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στη Νέα Κορώνη (βίντεο-φωτογραφίες)

Αγγλοι με παραδοσιακές ελληνικές φορεσιές, χορεύουν από καλαματιανό μέχρι κρητικούς χορούς και απολαμβάνουν τη ζωή σε μια καταπληκτική ελληνική γωνιά, εδώ στο νότο. Επέλεξαν την περιοχή της Νέας Κορώνης κι έκαναν γνωστό τον τόπο μας στους συμπατριώτες τους. Ζευγάρια μέσης ηλικίας που ζουν μόνιμα στον τόπο μας, απολαμβάνουν την κάθε στιγμή στο σπιτικό που έστησαν στα δυτικά του Μεσσηνιακού κόλπου και ενσωματώθηκαν πλήρως με τους ντόπιους. 

Είναι μέλη της τοπικού πολιτιστικού συλλόγου και με πολύ θετική διάθεση χορεύουν παραδοσιακά μαζί με τους ντόπιους. Συμμετέχουν σε παραστάσεις παραδοσιακών χορών, αποσπούν το δυνατό χειροκρότημα του κοινού και βιώνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο την παράδοση και την ιστορία μας.

«Εχουν συμμετάσχει δυο χρονιές στην αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου και δηλώνουν συγκινημένοι ότι ήταν η πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους. Εκλαψαν τη στιγμή της ορκωμοσίας…» περιγράφει ο χοροδιδάσκαλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Νέας Κορώνης Γ. Αλεβίζος. «Λατρεύουν τον τόπο μας. Οι περισσότεροι πούλησαν ότι είχαν και δεν είχαν. Ζουν εδώ, επέλεξαν τον τόπο μας και όπως λένε είναι τιμή τους που χορεύουν μαζί μας ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Μαζί με τους ντόπιους χορευτές έχουν συμμετάσχει σε παραστάσεις στη Μεσσήνη, στη Λογγά και σε αρκετές ακόμα περιοχές. Η αγάπη τους είναι τέτοια που τη δείχνουν με κάθε ευκαιρία και για τον χορό και για τον τόπο. Οι συμπατριώτες τους έχουν μάθει για τον τόπο μας από τους ίδιους που με κάθε ευκαιρία μοιράζονται μαζί τους τις στιγμές που ζουν εδώ και αρκετοί έχουν έρθει, για να βιώσουν τα όσα τους διηγούνται», εξηγεί ο κ. Αλεβίζος.

 

Ο ίδιος, 6 χρόνια χοροδιδάσκαλος στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νέας Κορώνης, υποδέχτηκε με χαρά τους ανθρώπους αυτούς που αρχικά δοκίμασαν και στη συνέχεια «έδεσαν» με την υπόλοιπη παρέα. Σήμερα ο Σύλλογος μετρά 30 χορευτές, οι μισοί εκ των οποίων είναι Αγγλοι. Χορεύουν, περνάνε καλά και κάθε φορά, μετά τις πρόβες και τα μαθήματα, σειρά έχει το καφενείο του χωριού… 

«Θέλουμε να το ζήσουμε!» λένε σε κάθε πρόκληση, αποφασισμένοι να βιώσουν την κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους στη χώρα μας, που επέλεξαν να κάνουν και δική τους, αποκτώντας τη μόνιμη κατοικία τους εδώ, απολαμβάνοντας τις προκλήσεις, ενταγμένοι πλέον πλήρως στην τοπική κοινωνία, που τους αγκάλιασε. 

Τους είδαμε να χορεύουν στη γιορτή του Κλήδονα, στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου της Νέας Κορώνης πριν από μερικές εβδομάδες. Εδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, άντρες και γυναίκες –κάποιες γυναίκες φορούσαν αντρικές φορεσιές- παρουσιάζοντας παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, κρητικούς στην πλειοψηφία τους, δένοντας τα χέρια συχνά με τους χορευτές του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνης. Σε κλίμα γιορτινό μοιράστηκαν μαζί μας χαρούμενες στιγμές και απόλαυσαν το παραδοσιακό ελληνικό γλέντι, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση και τη λαογραφία. 


NEWSLETTER