Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2016 16:44

Καταγγελία: "Η Πολιτεία ξέχασε τους Ρομά στη Μεσσηνία"

Καταγγελία: "Η Πολιτεία ξέχασε τους Ρομά στη Μεσσηνία"

Για εγκατάλειψη από την Πολιτεία και το κράτος κάνουν λόγο ο π. Κώστας Κολτσίδας και η ψυχολόγος Καρολίνα Φίσερ, όσον αφορά τους συνοικισμούς των Ρομά που βρίσκονται στη Μεσσήνη, τον Πάμισο, την Μπιρμπίτα και του Παναγάκια. 

Η κ. Φίσερ έχει σπίτι στην Καλαμάτα εδώ και πολλά χρόνια. Η σχέση της με την περιοχή ξεκίνησε από την εποχή των σεισμών, όπου έχοντας την αναγνώριση από την Γερμανική Πρεσβεία και άλλους επίσημους φορείς, έμεινε στην πόλη για περίπου ένα χρόνο, παρέχοντας ψυχολογική στήριξη στους σεισμοπαθείς. "Δεν είναι μόνο το φαγητό, το ρούχο, είναι και το χαμόγελο, η ελπίδα που έχει κανείς ανάγκη" εξηγεί. Από την περίοδο εκείνη έχει κρατήσει πολλές εφημερίδες και φωτογραφίες από τις καταστροφές, τις σκηνές, τις επίπονες δραστηριότητες... 

Αυτό που με λύπη διαπίστωσε, μετά από την πρόσφατη νεροποντή που σημειώθηκε στην Καλαμάτα, είναι πως σε ακόμη χειρότερη κατάσταση είναι τα σημεία που μένουν οι Ρομά. Μέσα στη λάσπη, με τις παράγκες σχεδόν διαλυμένες και τις συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες. Η κ. Φίσερ παρατήρησε πως από την εποχή των σεισμών τίποτα δεν έχει αλλάξει στο θέμα των Ρομά, παρά μόνο προς το χειρότερο. Η ίδια μεσολάβησε και έφερε ανθρωπιστική βοήθεια, ρούχα και παπούτσια από τη Γερμανία, τα οποία συγκέντρωσαν εθελοντές. Οπως δηλώνουν και οι δύο, η κ. Φίσερ και ο π. Κώστας, από το δήμο δεν έχει γίνει κάποια κίνηση για βοήθεια στους ανθρώπους των συγκεκριμένων περιοχών. 

Γ.Σαρ.