Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 09:24

300 αδέσποτα σκυλιά φροντίζει ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
300 αδέσποτα σκυλιά φροντίζει ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το πρόβλημα με τα αδέσποτα στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή καθώς είναι αντιστρόφως ανάλογη η εγκατάλειψη με την υιοθεσία τους.

Η εγκατάλειψη παίρνει μεγάλες διαστάσεις και η κατάσταση αποτυπώνεται καθημερινά στο κέντρο βραχείας νοσηλείας αδέσποτων, το οποίο λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες βόρεια της γέφυρας του Νέδοντα - ύστερα από τη σύστασή του από τον δήμο και τη λειτουργία του με τη φροντίδα εθελοντών του Φιλοζωικού. Ενας χώρος ο οποίος τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα πάψει να λειτουργεί σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, επίσης με απόφαση του δήμου. Τα ζώα, όπως πληροφορηθήκαμε, θα φιλοξενηθούν προσωρινά σε χώρους εθελοντών και φιλόζωων, ενώ ο Φιλοζωικός ήδη φροντίζει και φιλοξενεί 300, ίσως 400 ζώα, με δεδομένη φυσικά την αδυναμία των λιγοστών εθελοντών να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερα μεγάλες απαιτήσεις.

Αυτή η πραγματικότητα, ανεξάρτητα από ποια σκοπιά βλέπει ο καθένας το πρόβλημα και τις όποιες ευθύνες βαρύνουν τον δήμο ή τον καθένα από εμάς, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία.

Καθημερινά στο κέντρο βραχείας νοσηλείας, όπου περιθάλπονται αδέσποτα, στειρώνονται, εμβολιάζονται και τσιπάρονται σε αρκετές περιπτώσεις και κάποιοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν στην πόρτα του νεογέννητα κουτάβια ή παρατάνε υποσιτισμένα ή άρρωστα ζώα που θέλουν να… ξεφορτωθούν.

Την ίδια ώρα πλήθος άλλων ζώων κακοποιούνται ή εγκαταλείπονται σε δρόμους της πόλης και περιφερειακά.

Οι εθελοντές που ζουν το πρόβλημα καθημερινά και προσπαθούν να συμβάλλουν στη λύση του, προτείνουν στείρωση και φυσικά υιοθεσία. Προσπαθούν μάλιστα μέσω Facebook και άλλων μέσων να ευαισθητοποιήσουν κόσμο να υιοθετήσει κάποια από τα ζώα και σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις το καταφέρνουν. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί και ορισμένες περιπτώσεις τουριστών που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα και υιοθετούν κάποιο αδέσποτο, παίρνοντάς το μαζί τους στην πατρίδα τους.

Η κατάσταση μόνο ως τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι χώροι νοσηλείας και φιλοξενίας, όπως και αρκετές γειτονιές, έχουν γεμίσει αδέσποτα ζώα που κάποιοι εγκαταλείπουν.

Την ίδια ώρα που οι δομές που απομένουν είναι ελάχιστες και οι εθελοντές πολύ λίγοι, οι λέξεις "υιοθεσία" και "στείρωση" φαίνεται να είναι άγνωστες στην πλειοψηφία των πολιτών.

Στο κέντρο βραχείας νοσηλείας, το οποίο άμεσα κλείνει, συναντήσαμε ανθρώπους που προσπαθούν με τα όποια μέσα διαθέτουν, να ταΐσουν και να φροντίσουν πάνω από 20 – 25 σκυλιά, που περιμένουν κάποιον να τα υιοθετήσει.

Τα μέσα είναι ελάχιστα, όπως και η τροφή, αφού οι λίγοι… χορηγοί προσφέρουν από το υστέρημά τους. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά εθελοντή πως καθημερινά καταναλώνεται ένα τσουβάλι τροφής, πολύ συντηρητικά μάλιστα,  για όλα αυτά τα ζώα, αφού δεν υπάρχουν ούτε πόροι, ούτε αρκετές προσφορές.

«Δυστυχώς όλα μένουν στα λόγια. Το πολύ σε ένα “like” στο Facebook…» λέει χαρακτηριστικά ο εθελοντής που μαζί με 2 – 3 κοπέλες προσπαθεί να κρατήσει σε μια αξιοπρεπή κατάσταση τον χώρο, να φροντίσει τα 25 περίπου αδέσποτα και να επικοινωνήσει την ανάγκη για υιοθεσίες, εμβολιασμούς και στειρώσεις.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και κινητοποίηση απ’ όλους.

Σίγουρα όμως κάποιος από τον περίγυρό μας χρειάζεται έναν φίλο!

Αν θελήσετε να υιοθετήσετε κάποιο ζωάκι, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε με τον Φιλοζωικό μέσω Facebook: Φιλοζωικός Ομιλος Καλαμάτας (+βιώνω) ή μέσω e-mail: philozoikos.omilos.kalamata@gmail.com


NEWSLETTER