Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 09:23

Η Καλαμάτα γιορτάζει την 196η επέτειο από την απελευθέρωσή της

 

Παρουσία του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωσή της, στις 23 Μαρτίου 1821.

Θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ίδιου κόμματος  Αντώνιος Γρέγος.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης από την Καλαμάτα θα ξεκινήσουν στις 3.20 το μεσημέρι, με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, ενώ 5 λεπτά μετά αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόμου που θα μεταφέρει τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα θα γίνει η άφιξη της σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η αφή του βωμού και η έπαρση της σημαίας. 

Στις 3.40 μ.μ. αναμένεται να αφιχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 5 λεπτά μετά θα ξεκινήσει η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 4.20 θα αρχίσει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου - Rolshausen. Η τελετή θα γίνει στις 5.25 στη συμβολή των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου. Η σύνθεση αναπαριστά την Ελλάδα να στεφανώνει τον Ελληνα αγωνιστή του 1821.

Λίγο αργότερα, μετά τις 5.30 μ.μ. στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας θα γίνει η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών και θα ακολουθήσει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.