Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 20:10

Τετραήμερο για τις εναλίες αρχαιότητες σε Πύλο και Μεθώνη

Τετραήμερο για τις εναλίες αρχαιότητες σε Πύλο και Μεθώνη

«Καταποντισμένες προϊστορικές πολιτείες και αρχαία ναυάγια» είναι ο τίτλος του τετραήμερου εκπαιδευτικού προγράμματος δράσεων τις οποίες διοργανώνει, στο πλαίσιο των «Πράσινων διαδρομών», από 25 έως 28 Μαΐου, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην Πύλο και τη Μεθώνη.

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν από την Εφορεία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, τον Δήμο Πύλου – Νέστορος και τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Πελοποννήσου, ωστόσο για την παρακολούθησή τους θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 23 Μαΐου (στα τηλέφωνα 27230 22897, 27230 22898, 27230 22010 και 6999-973300 ή στα email: ekouvelas@culture.gr και eenafp@culture.gr).

Ειδικότερα, οι προβλεπόμενες δράσεις, που θα λάβουν χώρα στο μουσείο Πασά, στο Κάστρο της Πύλου, περιλαμβάνουν α) παρουσίαση της καταποντισμένης προϊστορικής (μέσης εποχής του Χαλκού) πολιτείας της Μεθώνης, β) του ναυαγίου «Μέντωρ» των Κυθήρων (πρόκειται για το ναυάγιο του πλοίου με το οποίο ξεκίνησε η μεταφορά των γλυπτών της Ακρόπολης από τον λόρδο Ελγιν), καθώς και γ) της υποθαλάσσιας αποτύπωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Σταδίου στη Δήλο.

Επιπροσθέτως, στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι θα παρουσιαστεί η ενάλια αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας στους Φούρνους Ικαρίας για τον εντοπισμό 22 ναυαγίων, ενώ θα γίνουν δύο ακόμα παρουσιάσεις, μία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για το Εργαστήριο Ενάλιων Αρχαιοτήτων και μία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Ινστιτούτου Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών για την έρευνα στο αρχαίο λιμάνι της Σαλαμίνος.

Ακόμα, έχει προγραμματιστεί ξενάγηση στα δύο μουσεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στην Πύλο (Πασά και Μακρυγιάννη), στην υπαίθρια έκθεση αμφορέων, όπως και παρακολούθηση τρισδιάστατης προβολής για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, αλλά και επίσκεψη της συλλογής μουσειακού χαρακτήρα καταδυτικού υλικού της Εφορείας.

Τέλος, στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Εφορεία Εναλίων, σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου - Νέστορος, θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο της Μεθώνης, στις 11.30 το πρωί, την καταποντισμένη προϊστορική  πολιτεία στη Μεθώνη. Η παρουσίαση θα γίνει από τον αρχαιολόγο Ηλία Σπονδύλη, διευθυντή της έρευνας, και θα ακολουθήσει σύντομη ξενάγηση, από την ακτή, στην περιοχή των ευρημάτων.