«Αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» ήταν τα λόγια του μεγάλου Ελληνα ποιητή που χρησιμοποίησε ο δήμαρχος. Ο κ. Κατσίβελας σημείωσε επίσης ότι είναι μεγάλη τιμή που οι καθηγητές επέλεξαν την Κυπαρισσία για τα σεμινάριά τους.
Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε καθηγητές κλασικών σπουδών οι οποίοι διδάσκουν στα λύκεια του Νομού Λομπαρντία της Ιταλίας. Κάθε χρόνο διεξάγεται σε μέρη της Ελλάδας με ιδιαίτερη σημειολογία για τις κλασικές σπουδές, και φέτος επιλέχθηκε η Κυπαρισσία. Οι εργασίες γίνονται στην αίθουσα «Αλέκος Παπαδόπουλος». Το σεμινάριο διοργανώνεται και χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Σχολική Υπηρεσία της Λομπαρντία. Η επιστημονική ευθύνη ανήκει στο «Συμβούλιο για τα κλασικά μαθήματα», στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυριότερων πανεπιστημίων της Λομπαρντία.
Οι Ιταλοί καθηγητές, όπως σημείωσαν οι ομιλητές, έμειναν ενθουσιασμένοι από την περιοχή και ευχαρίστησαν τον Δήμο για την συνεργασία που είχαν και την παραχώρηση της αίθουσας.
Κ.Μπ.