Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2018 09:19

24 παιδιά ανάμεσα στους μετανάστες: Τα όνειρα για Ευρώπη έσβησαν στο Μαράθι

Γράφτηκε από την

Με ένα ιστιοφόρο θα ξεκινούσαν από το Μαράθι το ταξίδι τους για την Ευρώπη οι 62 μετανάστες, μεταξύ των οποίων 9 γυναίκες και 24 παιδιά, οι οποίοι από χθες τα ξημερώματα φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο Κλάπα στην Κορώνη.

Οι λιμενικοί της Πύλου μετά την αξιοποίηση πληροφοριών εντόπισαν το ιστιοφόρο “Θεανώ” στην ακτή Μαράθι ενώ οι τρεις Ουκρανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν ως διακινητές, προσπάθησαν να διαφύγουν μέσα στη νύχτα με το βοηθητικό σκάφος. Δεν είχαν όμως τύχη γιατί τα στελέχη του Λιμεναρχείου Πύλου έψαξαν και τους βρήκαν στην ακτή, όπου κατέφυγαν για να κρυφτούν. Εν τω μεταξύ οι συνάδελφοί τους στο σκάφος της λιμενικής αρχής φρόντισαν να οδηγήσουν το “Θεανώ” στο λιμάνι της Φοινικούντας, απ’ όπου οι 62 μετανάστες, οι οποίοι δηλώνουν Ιρακινοί και Σύροι, άρχισαν να μεταφέρονται κατά ομάδες στην Κορώνη. Εκεί η αντιδήμαρχος Πύλου – Νέστορος Πελαγία Λευτάκη είχε φροντίσει με το προσωπικό του δήμου να καθαρίσουν το χώρο και να βρουν κουβέρτες από επιχειρήσεις στην περιοχή, αλλά και φαγητό.

 

Οπως προκύπτει από πληροφορίες, οι μετανάστες είχαν φτάσει νωρίτερα το Σάββατο στη μεσσηνιακή παραλία από την Αθήνα. Το ιστιοφόρο φαίνεται ότι το είχαν ναυλώσει οι διακινητές από τον Πειραιά, ενώ όπως προέκυψε στη συνέχεια οι 57 μετανάστες ήταν κάτοχοι δελτίων αιτούντων άσυλο και ταξιδιωτικών εγγράφων.

Πάντως μέχρι χθες αργά συνεχίζονταν οι ανακρίσεις για τον σχηματισμό της δικογραφίας και οι τρεις φερόμενοι ως διακινητές αναμένονταν να οδηγηθούν στην εισαγγελέα Καλαμάτας. 

Οπως μάθαμε από την αντιδήμαρχο, οι μετανάστες είναι όλοι σε καλή κατάσταση, ενώ ο δήμος φρόντισε για το φαγητό τους και χθες το βράδυ, καθώς οι απαραίτητες διαδικασίες από τις αρχές δεν είχαν τελειώσει, οπότε φιλοξενήθηκαν για δεύτερη νύχτα στο Πνευματικό Κέντρο Κλάπα. Μεταξύ των 24 παιδιών μας είπαν ότι είναι και δύο μικρά που ακόμα δεν περπατάνε, ενώ τα υπόλοιπα είναι έφηβοι γύρω στα 14 – 15 και μικρότερα 5 και 6 χρονών.

Ν.Κ.