Πέμπτη, 05 Απριλίου 2018 08:17

Καταγγελία συνταξιούχου στη Μεσσηνία: Της τράβηξαν τη μισή σύνταξη από τον ακατάσχετο λογαριασμό!

Γράφτηκε από την
Καταγγελία συνταξιούχου στη Μεσσηνία: Της τράβηξαν τη μισή σύνταξη από τον ακατάσχετο λογαριασμό!

 

 

«Κάτι παίζει με το ακατάσχετο…». Αυτή είναι η αγωνία της συνταξιούχου Γιώτας Καλομοίρη, από τον ακατάσχετο λογαριασμό της οποίας η τράπεζα «τράβηξε» τη μισή της σύνταξη για οφειλή του συζύγου της στην Εφορία.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Δημητρούλια

Η ίδια άμεσα θα απευθυνθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και τον εισαγγελέα. Ακόμα έχει απευθυνθεί σε κάθε αρμόδιο φορέα, από την τοπική ΔΟΥ και την τράπεζα μέχρι τον Τραπεζικό Διαμεσολαβητή και τα υπουργεία Οικονομίας και Επικρατείας. Οι απαντήσεις που λαμβάνει σε άλλες περιπτώσεις είναι πως καλώς έπραξε η τράπεζα και πήρε τα χρήματα και σε άλλες περιπτώσεις πως κακώς πείραξαν ακατάσχετο λογαριασμό. Η ίδια πάντως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της και όπως μας λέει, έχει αναζητήσει κάθε νόμο κι έχει διερευνήσει κάθε πτυχή, προκειμένου να είναι βέβαιη πως στη δική της περίπτωση κακώς κατασχέθηκαν χρήματα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό, παρότι είναι συνδικαιούχος ο σύζυγός της. Οπως εξηγεί, ο ίδιος έχει κάποιες οφειλές γύρω στα 2.500 ευρώ, οι οποίες προέκυψαν έχοντας κλείσει δύο μαγαζιά και περιμένοντας εδώ κι έναν χρόνο σύνταξη από τον ΟΓΑ.

Οπως τονίζει, στόχος της μεγάλης κινητοποίησης που έχει κάνει, προκειμένου να δικαιωθεί, δεν είναι σε καμιά περίπτωση να προκαλέσει συγκίνηση για να την λυπηθούν, παρότι τα 500 ευρώ που κατασχέθηκαν ήταν σημαντικά για την οικογένεια. Καθώς λοιπόν δεν αποκλείει η εις βάρος της κατάσχεση χρηματικού ποσού να αποτελεί μέρος μιας τακτικής «για να… φάνε το ακατάσχετο», φοβάται πως ανάλογα προβλήματα μπορεί να έχουν παρουσιαστεί σε περισσότερους πολίτες απ’ ό,τι πιστεύει ο καθένας. Η ίδια όπως τονίζει χρειάζεται άμεσα λύση και απαιτεί «να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να αφαιρεθεί απ’ οποιαδήποτε τράπεζα το δικαίωμα να μου φέρεται σαν κουρέλι». Υπογραμμίζει δε: «Είμαι Ελληνίδα πολίτης και απ’ όσο ξέρω η Ελλάδα υπάρχει ακόμα».

Πάντως, από τη μεριά της ΔΟΥ, στην οποία απευθύνθηκε και η κ. Καλομοίρη και η «Ε» με σχετικό ερώτημα προς την προϊσταμένη Ευγενία Κούβελα, ζητείται η κατάσχεση εις χείρας τρίτων (τράπεζα) για οφειλές από 500 ευρώ και πάνω, οι οποίες δεν έχουν ρυθμιστεί, αλλά από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει η κ. Κούβελα «είναι στον έλεγχο της τράπεζας το αν είναι ακατάσχετος ο λογαριασμός». Επίσης, συμπληρώνει πως ο κάθε φορολογούμενος πολίτης πρέπει πλέον να ενημερώνεται ηλεκτρονικά για τις οφειλές του, με την προσωποποιημένη πληροφόρηση μέσω του taxis, καθώς πλέον δεν αποστέλλονται ενημερώσεις.

Από εκεί και πέρα, για το αν ορθά έπραξε η τράπεζα και κατάσχεσε το ποσό, η κ. Καλομοίρη είναι πεπεισμένη πως πλέον είναι μονόδρομος η προσφυγή της στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στον εισαγγελέα. Η ίδια επιμένει πως κακώς κατασχέθηκε το ποσό, έχοντας στα χέρια της όλη τη σχετική νομοθεσία.


NEWSLETTER