Δευτέρα, 07 Μαϊος 2018 09:00

Παράπονα της Π.Υ. Καλαμάτας στον Χαρίτση: Πυρόσβεση με... μάχιμα οχήματα από το 1975 (βίντεο)  

Παράπονα της Π.Υ. Καλαμάτας στον Χαρίτση: Πυρόσβεση με... μάχιμα οχήματα από το 1975 (βίντεο)  

Οχήματα από το 1975, που είναι μάχιμα ακόμα και σήμερα, διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας:

Αυτό τόνισε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση ο διοικητής της υπηρεσίας, πύραρχος Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος, κατά την επίσκεψη του πρώτου στον πυροσβεστικό σταθμό Καλαμάτας το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο υπουργός απάντησε ότι θα θέσει το ζήτημα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ώστε στο σχεδιασμό του υπουργείου για νέα περιπολικά να περιληφθούν και τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ο διοικητής ενημέρωσε τον κ. Χαρίτση ότι στο αεροδρόμιο Καλαμάτας θα εγκατασταθεί πυροσβεστικό ελικόπτερο Καμόφ (σαν Σινούκ που παίρνει κουβά), ενώ στον υπουργό τέθηκαν ακόμα το θέμα της ανέγερσης νέου πυροσβεστικού σταθμού, ζητήματα αναβάθμισης των υπηρεσιών στη Μεσσηνία κι εξοπλισμού των πυροσβεστών, η δημιουργία δεύτερου πυροσβεστικού σταθμού στο αεροδρόμιο και θέματα βαθμολογικής - μισθολογικής εξέλιξης.

Απλοί πυροσβέστες εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνεχιζόμενες περικοπές των μισθών τους.

Για το θέμα των νέων οχημάτων ο κ. Θεοφιλόπουλος ενημέρωσε ότι “έχει γίνει προγραμματισμός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά δεν ξέρουμε πού βρίσκεται. Σε άλλες Περιφέρειες έχει προχωρήσει”.

Ο υποδιοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας - αντιπύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς παρατήρησε ότι “το κόστος της συντήρησης των παλιών οχημάτων είναι μεγάλο. Το καλοκαίρι τα οχήματα επιχειρούν σχεδόν κάθε μέρα”. Σε σχετική ερώτηση του υπουργού, διοικητής και υποδιοικητής απάντησαν ότι

“συνεργαζόμαστε στις περιπολίες με την Πολεμική Αεροπορία”.

Ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, Νικήτας Μενούνος, έθεσε το θέμα των οχημάτων και παρατήρησε επίσης πως το κτήριο είναι παλιό. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Χαρίτσης ενημερώθηκε για το οικόπεδο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας κοντά στον κόμβο Λεΐκων για την ανέγερση νέου πυροσβεστικού σταθμού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξεταστεί αν γίνεται  να ενταχθεί η ανέγερση του σταθμού στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, που προβλέπεται για σχολικά κτήρια και αθλητικές υποδομές.

Ο κ. Μενούνος έθεσε ακόμα το θέμα της αναβάθμισης των πυροσβεστικών υπηρεσιών στο νομό και τα ζητήματα με τον εξοπλισμό. Επεσήμανε πως οι πυροσβέστες δεν έχουν βαθμολογική – μισθολογική εξέλιξη, ενώ ζήτησε δεύτερο πυροσβεστικό σταθμό στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, για το πολιτικό αεροδρόμιο.

Ο κ. Χαρίτσης απάντησε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να υπάρχουν εργαζόμενοι με μόνιμη εργασιακή σχέση.

Ο κ. Θεοφιλόπουλος, επίσης, παρατήρησε ότι αν φύγει το στρατόπεδο του 9ου Σ.Π. θα ήθελαν το Πεδίο Βολής για δικό τους Πεδίο Ασκήσεων.

Ο βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας, που ήταν παρών στη συνάντηση, ενημέρωσε ότι στο στρατόπεδο του 9ου Σ.Π. θα δημιουργηθεί και θα στεγαστεί Κέντρο Πολιτικής Προστασίας.

 

ΑΓΩΝΙΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Με την ολοκλήρωση της συζήτησης με τους επικεφαλής της διοίκησης και τους συνδικαλιστές, το λόγο πήραν απλοί πυροσβέστες.

“Περικοπές άλλες στο μισθολόγιο θα έχουμε;” ρώτησε ο πρώτος. Ο κ. Χαρίτσης απάντησε ότι “παλεύουμε για να έχουμε αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις”.

“Δεν έχουμε άλλες αντοχές”, παρατήρησε ένας ακόμα πυροσβέστης και ανέφερε ότι “όχι μόνο αυτή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπόσχονταν αυξήσεις ή να μην κάνουν περικοπές, και έκαναν τα αντίθετα”.

Ο υπουργός είπε πως “στόχος είναι να βγούμε από μνημόνιο, για να έχουμε βαθμό ελευθερίας και να αποκαταστήσουμε αδικίες”. Και αφού συνέχισε τη συζήτηση, δήλωσε ότι “τον Αύγουστο θα τα ξαναπούμε”.

Γ.Σ.