Κυριακή, 20 Μαϊος 2018 09:48

Κλείνει ξανά η βιβλιοθήκη Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Κλείνει ξανά η βιβλιοθήκη Μεσσήνης

 «Στο κόκκινο» και πάλι η αγωνία για το μέλλον της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεσσήνης, καθώς κλείνει και πάλι τις πόρτες της στο αναγνωστικό κοινό.

Η νεαρή βιβλιοθηκονόμος που προσελήφθη πέρυσι και ζωντάνεψε τη βιβλιοθήκη που επί χρόνια παρέμενε αδρανής, σκονισμένη και εγκαταλελειμμένη παρά το «θησαυρό» της, δυστυχώς όπως φαίνεται δεν θα συνεχίσει την εργασία της, καθώς η σύμβασή της έχει λήξει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη της σύμβασής της η βιβλιοθηκονόμος συνέχιζε να βρίσκεται στον χώρο εθελοντικά, περιμένοντας προφανώς να ληφθούν αποφάσεις για το αν είναι ή δεν είναι σημαντική η πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης για τη βιβλιοθήκη, η οποία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο για την, κατά τα άλλα πόλη πολιτισμού και ιστορίας, Μεσσήνη.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως, όπως έχει γίνει γνωστό, ακόμα και ο καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης εκδήλωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του να προχωρήσει σε μια ιδιαίτερα σημαντική δωρεά τίτλων, ενώ πολλοί ακόμα επιφανείς συμπολίτες δώρισαν βιβλία μετά την είδηση πως επανενεργοποιήθηκε η βιβλιοθήκη χάριν της  πρόσληψης -με 8μηνη σύμβαση μέσω ΟΑΕΔ- βιβλιοθηκονόμου.

Ηδη όμως τα παρατημένα χαρτόκουτα με δωρεές βιβλίων έχουν κάνει την εμφάνισή τους στους χώρους του κτηρίου - και προφανώς δεκάδες τίτλοι θα παραμείνουν πλέον αταξινόμητοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ετσι, η βιβλιοθήκη κινδυνεύει ξανά να απαξιωθεί, όπως κατά το παρελθόν, για αρκετά χρόνια.

Αδρανές θα παραμείνει πλέον και το ηλεκτρονικό σύστημα που εγκαταστάθηκε για την καταχώρηση  τίτλων, πολλών σημαντικών και με τοπικό περιεχόμενο, που περιμένουν να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο.

Το προηγούμενο διάστημα πάντως, η βιβλιοθήκη λειτούργησε υποδειγματικά, σύμφωνα με αναγνώστες και μέλη - εκ των 80 συνολικά που απέκτησε. Πέρα από το ότι άλλαξε εντελώς μορφή, δεν ήταν λίγες οι φορές που φιλοξένησε μαθητικές ομάδες στο πλαίσιο εργασιών ή ενημερωτικών επισκέψεων.

Τώρα, με 5.0000 τίτλους σχεδόν, ιδιαίτερα αυξημένους συγκριτικά με το παρελθόν, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, που στεγάζεται σε όροφο του Δασκαρόλειου Πολιτιστικού Κέντρου, δεν αποκλείεται να μετατραπεί ξανά σε μια αποθήκη γεμάτη σκονισμένα βιβλία και ξεσκισμένα χαρτόκουτα με σημαντικό περιεχόμενο, όπως ήταν για πολλά χρόνια μέχρι πέρυσι. Εικόνες ντροπής, που είχαμε δημοσιεύσει με ρεπορτάζ στον χώρο τότε, και οι οποίες έπαψαν χάρη στην ολιγόμηνη πρόσληψη βιβλιοθηκονόμου.

Για το μέλλον προφανώς θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, εφόσον φυσικά υπάρξει και η ανάλογη πολιτική βούληση.

 

 


NEWSLETTER