Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 09:23

Οι δύσκολες ώρες της Πύλου από την πυρκαγιά στο Νιόκαστρο (φωτογραφίες)

Οι δύσκολες ώρες της Πύλου από την πυρκαγιά στο Νιόκαστρο (φωτογραφίες)

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 4 ώρες για να τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 2 χθες το μεσημέρι στο Κάστρο της Πύλου.

Η φωτιά ξεκίνησε από ρέμα δίπλα στο νεκροταφείο της Πύλου, όπου σύμφωνα με κατοίκους υπήρχαν μπάζα, και γρήγορα λόγω του ανέμου αλλά και των ξερόχορτων πήρε μεγάλες διαστάσεις. Πέρασε στο εσωτερικό του Κάστρου και, ευτυχώς χωρίς να προκαλέσει καταστροφές στα σημαντικά στοιχεία του, στην ουσία το περικύκλωσε δημιουργώντας ένα δυσπρόσιτο για τις πυροσβεστικές δυνάμεις πύρινο μέτωπο. Οι πυκνοί καπνοί μάλιστα ήταν ορατοί από μεγάλο μέρος της Δυτικής Μεσσηνίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν συνολικά 15 πυροσβεστικά οχήματα με 30 πυροσβέστες και σημαντική βοήθεια ισχυρών δυνάμεων από αέρος, με 5 αεροσκάφη PZL (3 από Καλαμάτα και 2 από Τρίπολη) και ένα ελικόπτερο, υπό τον συντονισμό του περιφερειακού διοικητή Πελοπόννήσου αρχιπύραρχου Θεόδωρου Λαρέζου. Κατά τη διάρκεια των υδροληψιών από τα εναέρια μέσα, σκάφος του λιμεναρχείου Πύλου με εντολή του λιμενάρχη αντιπλοιάρχου ΛΣ Νίκου Παπακωνσταντίνου επόπτευε της θαλάσσια περιοχή, προς διασφάλιση της ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Το ελικόπτερο πάντως αναγκάστηκε να πετάξει σε αρκετά χαμηλό ύψος για να προσεγγίσει αποτελεσματικά τη φωτιά.

Σε κοντινή απόσταση από τις φλόγες βρέθηκαν το Κέντρο Υγείας Πύλου, το παλιό Νοσοκομείο, σχολικές μονάδες, αλλά και ένα ξενοδοχείο, τα οποία ευτυχώς δεν αντιμετώπισαν τελικά προβλήματα.

Μιλώντας στην “Ε” ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης τόνισε ότι “από την πλευρά της δημοτικής αρχής έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση του αρχαιολογικού χώρου και τον όσο το δυνατόν συντομότερο περιορισμό της φωτιάς”. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της δημοτικής αρχής, εκτιμάται ότι αποτεφρώθηκαν περίπου 50 στρέμματα δασικής βλάστησης.

Παρούσα στην κατάσβεση ήταν και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, η οποία συμπτωματικά χθες βρέθηκε στη Μεσσηνία για υπηρεσιακό ζήτημα.

(Φωτογραφίες: Στέλιος Σπυρόπουλος)

Ανακοίνωση για τα όσα έγιναν χθες στην Πύλο εξέδωσε και το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι δεν υπέστη ζημιές ο αρχαιολογικός χώρος. Μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας.

Σε συνδυασμό με τις αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται στο εσωτερικό του μνημείου, και τις συντονισμένες προσπάθειες των προαναφερόμενων υπηρεσιών και του προσωπικού του φρουρίου κατέστη άμεσα δυνατός ο περιορισμός της πυρκαγιάς και η κατάσβεση των εστιών της.

Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν. Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου”.

Στην περιοχή παρέμειναν πυροσβεστικές δυνάμεις καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας για τον φόβο αναζωπυρώσεων.

Δ.Πλ.

* Η κεντρική φωτογραφία είναι του Τάκη Αλεξάκη