Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018 19:15

Καλαμάτα: Τίμησαν πεσόντες και αγνοούμενους στην Κύπρο

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση για τους πεσόντες και αγνοούμενους Ελλαδίτες και Κυπρίους κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, οργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας.

Αρχικά τελέστηκε μνημόσυνο στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής. Αργότερα, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Aγνοουμένων στο Διοικητήριο Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε τελετή απόδoσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, και κυρίως στους αγνοούμενους. Ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς διάβασε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων.

Σε χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε ότι «δεν πρέπει να ξαναγίνουν τέτοια λάθη και γι’ αυτό οι Ελληνες ενωμένοι να έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος παρατήρησε ότι «η Κύπρος 44 χρόνια μετά τον ακρωτηριασμό της από τις δυνάμεις του “Αττίλα” παραμένει η μόνη διχοτομημένη χώρα στην Ευρώπη και η Λευκωσία η μοναδική πρωτεύουσα με οδοφράγματα και συρματοπλέγματα». Επεσήμανε πως «ο αγώνας ήταν άνισος και οι πληγές από το καλοκαίρι του 1974 είναι ακόμα ανοιχτές, παραμένουν αγνοούμενοι και από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία». Ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να δούμε την ιστορική μας ευθύνη ο καθένας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια ειρηνική, βιώσιμη και δίκαιη λύση για το Κυπριακό.

Ακολούθησε εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών αγνοουμένων, που είναι: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας (εκ μέρους και του δημάρχου Αγλαντζιάς Χαράλαμπου Πετρίδη), οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Δημήτρης Κουκούτσης, ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων, ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας σμήναρχος Χρήστος Πεταλάς, εκ μέρους της Περιφέρειας και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου η αντιπεριφερειάρχης Αντωνία Μπούζα, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, οι εκπρόσωποι των πολεμιστών της Κύπρου από τη Μεσσηνία Γιώργος Μπατσικούρας και του πολεμικού Συλλόγου “Κομάντος '74” Παναγιώτης Αφάλης, εκ μέρους του Ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κυπρίων η υποστράτηγος ε.α. Ιωάννα Ματσακά και οι εκπρόσωποι των οικογενειών των αγνοουμένων Ρούλα Κατούντα και των πεσόντων στην Κύπρο Φώτης Ζαχαρέας.