Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 21:55

Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης απαντά σε Τσίγγανο

Ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης απαντά σε Τσίγγανο

 

Απάντηση στη χθεσινή επιστολή του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας Ηλία Τσίγγανου για το παζάρι αντικών στην Ανω Πόλη εξέδωσε ο Σύλλογος για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

“Σεβαστέ πρώην δήμαρχε Κυπαρισσίας, αν και μας εκπλήσσει η όψιμη σπουδή σας να αποκαταστήσετε αλήθειες, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Είναι προφανές ότι έχετε πλανηθεί ως προς τα γεγονότα, που αναφέρετε στην επιστολή σας, η οποία δημοσιεύθηκε στον Τύπο στις 8/8/2018 και για του λόγου το αληθές σας παραθέτουμε απόσπασμα από το από 18/8/2004 πράξη 8η πρακτικό του συλλόγου μας, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πότε και από ποιον τέθηκε για πρώτη φορά η ιδέα ενός παζαριού παλιών αντικειμένων στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας. «Εγιναν σοβαρές και ουσιαστικές προτάσεις από τα μέλη του συλλόγου. Ο κύριος Γιαννόπουλος προτείνει: 1) Να γίνει παράσταση σε όλους τους φορείς για την αναστήλωση του Κάστρου. 2) Να καθιερωθεί κάθε Κυριακή το «γιουσουρούμ», παζάρι στην Ανω Πόλη. Αίτημα από παλιά».

Κανείς δεν είχε ποτέ την πρόθεση να αρνηθεί την εξέλιξη, που αυτό το γεγονός έλαβε στη συνέχεια. Απλά δόθηκε για πρώτη φορά έμφαση στο από πού αυτό ξεκίνησε. Το ζητούμενο ξέρετε δεν είναι να ακυρώνει ο ένας το τι κάνει ο άλλος. Το ζητούμενο είναι να λειτουργούμε συλλογικά, γιατί μόνο μέσα από συλλογική ανιδιοτελή προσπάθεια γίνονται ωραία και χρήσιμα πράγματα. Αναφέρετε ότι σας μετέφερε «την ιδέα της» η πρόεδρος του συλλόγου. Εδώ σας παραθέτουμε απόσπασμα από το από 12-12-2004 πράξη 12η πρακτικό του συλλόγου, με το οποίο η ίδια πρόεδρος εξουσιοδοτείται από το σύλλογο να ενεργήσει για τη διοργάνωση του παζαριού. «Θέμα 5ο παζάρι αντικών. Η κ. πρόεδρος ανέλαβε να έρθει σε επικοινωνία με τους παλαιοπώλες για να καθιερωθεί στην Πάνω Πόλη παζάρι παλαιών αντικειμένων και αντικών».

Εξάλλου από την αρχή μέχρι το 2010 το παζάρι διοργανωνόταν από το σύλλογο, όπως επίσης προκύπτει από τα πρακτικά αυτού, με συνδιοργανωτή τον Δήμο Κυπαρισσίας. Οπως θα θυμάστε καλά, εφόσον σπεύδετε να αποκαταστήσετε την αλήθεια, όταν ξεκίνησε το παζάρι τη διοργάνωσή του την έκαναν από κοινού ο δήμος με το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Ανω Πόλης κι όχι ο δήμος με την πρόεδρο μόνο. Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτή τη λεπτομέρεια την αποσιωπάτε.

Υπηρετήσατε για πολλά χρόνια την πόλη, συμμετείχατε στα κοινά, άρα ξέρετε καλά, υποθέτουμε, τι σημαίνει συλλογική προσπάθεια και πόσο σημαντικά αποτελέσματα μπορεί αυτή να φέρει. Ετσι δεν είναι;

Τέλος πάντων, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να έρθουμε σε αντιπαράθεση μαζί σας, αν και το σχόλιό σας περί μικροπρέπειας ήταν αδόκιμο. Και δική μας θέση είναι ότι τέτοιες προσπάθειες δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο οικειοποίησης από οποιαδήποτε πλευρά. Επανερχόμενοι λοιπόν στη σπουδαιότητα της συλλογικής προσπάθειας, θέλουμε να τονίσουμε ότι ως σύλλογος πολιτών εθελοντών, που σκοπός τους είναι το όφελος του τόπου τους και μόνο αυτό, εννοούμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στα πρόσωπα εκείνα, που ανιδιοτελώς, είτε μέσα από ένα συλλογικό όργανο είτε ατομικά δουλεύουν για το καλό του συνόλου. Πιστέψτε μας, είναι πολλοί αυτοί οι ανώνυμοι φίλοι και μέλη, που είτε μέσα από το Δ.Σ., είτε έξω από αυτό, κάθε φορά ενεργοποιούνται για να γίνει η όποια εκδήλωση του συλλόγου και που κανείς από αυτούς ποτέ δεν επιδίωξε την προσωπική προβολή του. Κι επειδή τέτοιος ήταν και ο αείμνηστος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε την πρώτη μεγάλη εκδήλωση, στην οποία συμμετέχει ο σύλλογός μας. Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος ή Αμπατζής ήταν από τα 22 ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας, υπήρξε μέλος του Δ.Σ. έως και το 2009 και διετέλεσε μεταβατικός πρόεδρος, όταν κινδύνευσε να διαλυθεί ο σύλλογος, πάλι με θέμα το παζάρι και τον κράτησε ζωντανό. Δεν αμφισβητούμε ότι μέσα σε ένα συλλογικό όργανο κάποιοι μπορεί να δουλεύουν περισσότερο από κάποιους άλλους, είτε γιατί έχουν περισσότερες ικανότητες, είτε γιατί έχουν καλύτερες διασυνδέσεις. Από τη στιγμή όμως που ενεργούν κάτω από την ομπρέλα του συλλογικού οργάνου, είναι μάλλον ανέντιμο να μιλάνε σε πρώτο πρόσωπο.

Αν πιστεύετε ότι χωρίς φόβο και πάθος, έστω κι εκ των υστέρων της δημοσίευσης της εν λόγω επιστολής σας, θα πρέπει να ενημερωθείτε για όλα όσα κατά καιρούς έχουν λάβει χώρα και περιβάλλουν το θεσμό της διοργάνωσης του παζαριού, εμείς είμαστε στη διάθεσή σας και σας καλούμε να έρθετε, για να σας επιδείξουμε τα πρακτικά των συνεδριάσεων και λήψεως των αποφάσεων του Δ.Σ., όπου καταγράφεται η αγάπη, η ανιδιοτελής προσπάθεια, η αγωνία και η πικρία των μελών του Δ.Σ. όλα αυτά τα χρόνια. Ο καθένας στην πορεία του αφήνει το αποτύπωμά του κι αυτό εκτιμάται κι αξιολογείται”.