Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 19:34

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για το "χαράτσι"

Γράφτηκε από την
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για το "χαράτσι"

Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΝΑΣ «ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ

*********************

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε ότι η διακοπή ρεύματος συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, Συνταγματικό ωστόσο κρίθηκε από το ΣτΕ το «χαράτσι» της ΔΕΗ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν πληρώσουν το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων, ενώ η επιβολή του κρίθηκε συνταγματική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Παν. Πικραμμένος και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα) έκριναν ότι η επιβολή του «χαρατσιού» ή όπως επίσημα λέγεται του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, είναι συνταγματική και νόμιμη. Και αυτό γιατί το ειδικό τέλος ακινήτων δεν είναι πάγιος φόρος (δηλαδή δεν θα πληρώνεται μόνιμα και σταθερά), αλλά είναι έκτακτος, καθώς έχει επιβληθεί για δύο χρόνια. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τους δικαστές, η επιβολή του δεν προσκρούει σε καμιά συνταγματική επιταγή.

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, σχεδόν ομόφωνα, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διακόπτει την παροχή του ρεύματος σε περίπτωση κατά την οποία ο καταναλωτής δεν πληρώσει το ειδικό τέλος ακινήτων που περιλαμβάνεται στον λογαριασμό του ρεύματος. Πάντως, το δικαστήριο επιφυλάχθηκε σε περίπτωση που το «χαράτσι» από έκτακτο που είναι σήμερα μεταβληθεί με νομοθετική ρύθμιση, σε πάγιο να κρίνει και πάλι την συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του. Και αυτό εφόσον βέβαια προσβληθεί και πάλι η νέα νομοθετική ρύθμιση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δικαίωση των αγώνων και της προσπάθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας καθώς και άλλων Δικηγορικών Συλλόγων και φορέων, είναι ο πρώτος «μνημονιακός» νόμος που ακυρώνεται έστω και μερικώς ως ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ (και μάλιστα νόμος που είχε υποστηριχθεί από το Συνταγματολόγο Υπουργό Οικονομικών).

Με την απόφαση αυτή το ΣΤΕ προέβη σε μιαν μεγάλη τομή : α) έκρινε μνημονικό νόμο αντισυνταγματικό, β) κρίθηκε μια για πάντα ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κόβει το ρεύμα στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να πληρώσουν το "χαράτσι", αφού το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και γ) κρίθηκε ότι το" χαράτσι" είναι νόμος περιορισμένης χρονικής ισχύος, με τεράστιες συνέπειες για το μέλλον.


Κώστας Μαργέλης

Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

 


NEWSLETTER