Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 09:42

Ο Λιμενάρχης Καλαμάτας στην “Ε”: Καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον

 

 

«Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η κληρονομιά μας - Καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον» είναι για φέτος το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, που γιορτάζεται αύριο και καθιερώθηκε από τον εν λόγω Οργανισμό το 1978.

Με την ευκαιρία λοιπόν του εορτασμού και τη σχετική ανακοίνωση από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος η "Ε" ζήτησε από τον κεντρικό λιμενάρχη Καλαμάτας, αντιπλοίαρχο Αντώνη Δουμάνη -ο οποίος για τρία χρόνια ήταν αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στο Λονδίνο- να μας πει για το ρόλο και την προσφορά του ΙΜΟ στην παγκόσμια ναυτιλία, το έργο του και τη συμμετοχή της Ελλάδας ως κράτους - μέλους.

Συνέντευξη στη Νικολέττα Κολυβάρη

 

- Ποιος ο ρόλος και η προσφορά του ΙΜΟ στην παγκόσμια κοινότητα;

“Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός ιδρύθηκε με διεθνή συνθήκη το Μάρτιο του 1948. Αποτελεί εξειδικευμένο οργανισμό του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και στα 70 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας του αποτελεί το μοναδικό φορέα, αρμόδιο για τον καθορισμό του διεθνούς νομικού καθεστώτος, που διέπει τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την ενιαία εφαρμογή των κανονισμών αυτών σε όλο τον κόσμο και σε πλοία ανεξαρτήτως σημαίας. Σήμερα τα κράτη - μέλη του οργανισμού ανέρχονται σε 174, ενώ 84 μη κυβερνητικοί οργανισμοί χαίρουν το καθεστώς παρατηρητή. Οι διεθνείς συμβάσεις του έχουν υιοθετηθεί και τεθεί σε ισχύ οι περισσότερες από αυτές και εφαρμόζονται παγκοσμίως. Ανέρχονται σε 50 και αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την αστική ευθύνη θυμάτων από ατυχήματα που συμβαίνουν στη θάλασσα, καθώς και ζητήματα ναυτικής εκπαίδευσης και εργασίας”.

 

- Ποια η συμμετοχή της Ελλάδας στα δρώμενα του οργανισμού;

“Η Ελλάδα αδιάλειπτα συμμετέχει ως μέλος στην κατηγορία Α του συμβουλίου και συμμετέχοντας ενεργά στη διακυβέρνηση του οργανισμού και στην κατάρτιση του στρατηγικού πλάνου του ΙΜΟ, που αφορά στο σχεδιασμό των δράσεων στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον”.

 

- Ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΙΜΟ για το άμεσο μέλλον;

“Το έργο του οργανισμού είναι πολυσχιδές και η τεχνολογική εξέλιξη δημιουργεί συνεχώς νέες προκλήσεις και νέα πεδία στα οποία πρέπει να ενσκήψει. Σημαντικότεροι όμως στόχοι είναι η κατάρτιση και εφαρμογή ενός οδικού χάρτη για τη μείωση των αέριων εκπομπών από τα πλοία και συνεπώς η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μια άλλη πρόκληση είναι η αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών, που μπορεί να βλάψουν τις θαλάσσιες μεταφορές και συνακόλουθα να αποτελέσουν κύριο πλήγμα στο διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία. Διαχρονικός στόχος του ΙΜΟ είναι να υπηρετήσει την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη, κάτι που αποτελεί το στρατηγικό όραμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών”.

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η Παγκόσμια Ναυτική Ημέρα καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) το 1978 και έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τα κράτη-μέλη του οργανισμού καλούνται να συμμετάσχουν στον εορτασμό με δραστηριότητες την ίδια εβδομάδα, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Για το τρέχον έτος ως ημέρα εορτασμού ορίστηκε η 27η Σεπτεμβρίου 2018 και έχει θέμα τον «Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) 70: Η κληρονομιά μας - Καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον» – «ΙΜΟ 70: Our Heritage - Better Shipping for a Better Future».

Οπως είναι γνωστό η ναυτιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Ο ΙΜΟ, τα κράτη-μέλη του οργανισμού και η ναυτιλιακή βιομηχανία συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν τη συνεχή συμβολή της ναυτιλίας στην οικολογική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οπως τονίζει στο μήνυμά του ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ναυτικής Ημέρας: «Αυτό το έτος ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) γιορτάζει δύο μεγάλες επετείους: τα 70 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης του ΙΜΟ και τα 60 χρόνια από την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ. Σήμερα απευθύνομαι σε εσάς από το Church House, τον ιστορικό χώρο του Λονδίνου στον οποίο έλαβε χώρα η πρώτη σύνοδος του ΙΜΟ. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για φέτος είναι «Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η κληρονομιά μας - Καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον». Με αυτό τον τρόπο παρέχεται η ευκαιρία να αναδειχθεί και να προβληθεί ο τρόπος με τον οποίο ο ΙΜΟ εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε, ενώ ταυτόχρονα παρέμεινε συνεπής στη γενική του αποστολή, να προάγει μια ασφαλή, φιλική προς το περιβάλλον, αποδοτική και βιώσιμη ναυτιλία».