Κυριακή, 04 Νοεμβρίου 2018 19:22

Συνεχίζεται η αποχή από τις εξετάσεις οδηγών

Συνεχίζεται η αποχή από τις εξετάσεις οδηγών

Συνεχίζεται μέχρι τις 9 Νοεμβρίου η αποχή των υπαλλήλων των Περιφερειών από το έργο των εξετάσεων υποψήφιων οδηγών.

Την απόφαση για συνέχιση της αποχής, που έχει ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, την πήρε το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) μετά από εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με την ΟΣΥΑΠΕ, την ευθύνη την έχει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που έχει αφήσει απλήρωτους τους εξεταστές από το Μάιο.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί την ηγεσία του υπουργείου ότι δεν έχει τροποποιήσει το νόμο, με τον οποίο καταργήθηκε η αποζημίωση των υπαλλήλων που εκτελούν το έργο εξέτασης προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών, εκτός του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών.

Ακόμα, επικρίνει το υπουργείο για την απόφασή του με την οποία καθορίζεται η διαδικασία για την ανανέωση κατηγοριών άδειας οδήγησης οδηγών μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 74 ετών. Με βάση την απόφαση αυτή, κατά την Ομοσπονδία, “για να ανανεώσουν την άδεια οδήγησης υποχρεούνται να πληρώσουν και να περάσουν από πρακτική εξέταση οδήγησης, με οποιοδήποτε όχημα χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, χωρίς να προβλέπεται πώς θα αποτρέπεται κάποιο ατύχημα και ποιες οι ενδεχόμενες ποινικές - αστικές ευθύνες του εξεταστή στην περίπτωση μη αποτροπής του”.

Η ΟΣΥΑΠΕ διεκδικεί: “Νομοθετική ρύθμιση της συνέχισης εκτός ωραρίου του έργου των εξετάσεων οδήγησης και της χορήγησης της σχετικής αποζημίωσης. Επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους συναδέλφους που εκτελούν το λεγόμενο βοηθητικό έργο των εξετάσεων. Απόσυρση της απόφασης για την ανανέωση της άδειας οδήγησης των οδηγών μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 74 ετών και νομοθέτηση δωρεάν ιατρικών εξετάσεων από τα δημόσια νοσοκομεία, για όλους τους υποψηφίους οδηγούς (παλιούς και νέους)”.

Γ.Σ.