Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019 09:11

Μνημόσυνο στην Καλαμάτα για τους πεσόντες στην Κύπρο

Γράφτηκε από τον
Μνημόσυνο στην Καλαμάτα για τους πεσόντες στην Κύπρο

 

Μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κυπρίους που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, οργάνωσε χθες το πρωί ο Δήμος Καλαμάτας στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής.

Ακολούθησε, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Αγνοουμένων, μπροστά από το Διοικητήριο, τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” - και ιδιαίτερα για τους αγνοούμενους. Ο αρχιμανδρίτης Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος ανέγνωσε ειδική ευχή υπέρ των αγνοούμενων.

Σε χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Καλαμάτας και νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας μίλησε για “την τραγωδία της Κύπρου που ζήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι και που υπάρχει και σήμερα ως τραγωδία”. Επεσήμανε πως “είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Μικρασιατική” και παρατήρησε ότι “πρέπει να αναβαθμίσουμε τον πατριωτισμό μας, είναι η μόνη μας ελπίδα απέναντι στην τουρκική απειλή. Και πατριωτισμός σημαίνει να είμαστε ενωμένοι κι ενωμένοι, αν χρειαστεί, να δώσουμε την απάντηση”.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Παύλος Μπουζιάνης έκανε λόγο για “τη μεγαλύτερη καταστροφή στη σύγχρονη ιστορία μας”. Αναφερόμενος στα γεγονότα της εποχής (πραξικόπημα και εισβολή) μίλησε για “το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου” και είπε πως “είναι ανοιχτή πληγή στην ψυχή μας οι αγνοούμενοι”. Βεβαίωσε πεσόντες και αγνοούμενους ότι δεν θα υπάρξει ποτέ διχασμός, αλλά ενότητα και γνώση, και επεσήμανε ότι τους αξίζει τιμή και δόξα, αιώνιος έπαινος.

O αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Ηλιόπουλος εκφώνησε τα ονόματα των Καλαματιανών αγνοοούμενων που είναι: Ο αντιστράτηγος Νικόλαος Κατούντας και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής και Ανδρέας Σταθόπουλος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο σμήναρχος Γεώργιος Σαραντόπουλος ως εκπρόσωπος του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας, η εκπρόσωπος των οικογενειών των πεσόντων Κυριακή Σταύρου, η εκπρόσωπος των οικογενειών των αγνοουμένων Ρούλα Κατούντα, ο εκπρόσωπος των πολεμιστών της Κύπρου από τη Μεσσηνία Δημήτριος Γιάνναρος, οι εκπρόσωποι του Πολεμικού Συλλόγου Καλαμάτας ‘74 Δημήτριος Μάλαμας και Παναγιώτης Αφάλης και ο πρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μεσσηνίας Ηλίας Γυφτέας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, Καλαματιανοί που πολέμησαν στην Κύπρο και Κύπριοι που ζουν στην Καλαμάτα.

Γ.Σ.


NEWSLETTER