Παρασκευή, 02 Αυγούστου 2019 08:27

Μιλάμε ανοιχτά στα παιδιά για τις δυσκολίες και τους κινδύνους - «Το Χαμόγελο του παιδιού» με αφορμή την απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στην Πύλο

Γράφτηκε από την
Μιλάμε ανοιχτά στα παιδιά για τις δυσκολίες και τους κινδύνους - «Το Χαμόγελο του παιδιού» με αφορμή την απόπειρα αρπαγής ανηλίκου στην Πύλο

 

Η είδηση για την απόπειρα αρπαγής του 10χρονου αγοριού στην Πύλο απασχόλησε και "Το Χαμόγελο του Παιδιού".

Ο οργανισμός ενημερώθηκε για το περιστατικό, όπως είπε μιλώντας στην "Ε" η Σία Κακαρούμπα κοινωνική λειτουργός του εθελοντικού οργανισμού και συντονίστρια στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία απευθύνει συμβουλές προς τους γονείς σχετικά με το πώς θα προετοιμάσουν τα παιδιά τους μιλώντας τους προληπτικά για δύσκολες περιστάσεις που μπορεί να βρεθούν.

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

“ΜΙΛΑΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ”

Η Σία Κακαρούμπα λέει αρχικά ότι όλοι θα πρέπει να καταλάβουμε πως μπορεί να συμβεί στον καθένα να χαθεί το παιδί του κι ας φαντάζει στους περισσότερους γονείς ως κάτι το μακρινό που δεν αφορά τους ίδιους. Γι' αυτό συμβουλεύει "να μιλάτε ανοιχτά για τις δυσκολίες και τους κινδύνους, ώστε το παιδί να αντιληφθεί την επικινδυνότητα μιας κατάστασης". Κι όχι μόνο αυτό, καθώς οι γονείς καλό είναι "να προετοιμάσουν τα παιδιά τους για το πώς να αντιδράσουν, πώς να συμπεριφερθούν ψύχραιμα και πού να απευθυνθούν". Ειδικά, τώρα το καλοκαίρι, είναι εύκολο λέει η κοινωνική λειτουργός ένα παιδί, σε ένα ανοιχτό μέρος με κόσμο, να κινδυνεύσει να χαθεί από τους γονείς. Και αναφέρεται σε αυτό ειδικότερα (να χαθεί δηλαδή ένα παιδί στο πλήθος) γιατί "στατιστικά στην Ελλάδα δεν γίνονται απαγωγές παιδιών από τρίτους, παρά αρπαγές από συγγενικά συνήθως πρόσωπα", χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να είναι ενημερωμένα και να ξέρουν πώς να αντιδράσουν στην περίπτωση που τα προσεγγίσει ένας ξένος. Η ίδια, πάντως, καθησυχάζει τους γονείς να μην πιστεύουν ότι κυκλοφορεί ένα βανάκι που αρπάζει παιδιά, αλλά να εστιάζουν κυρίως στην προετοιμασία του παιδιού τους μπροστά σε έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, γιατί "μπορεί να συμβεί και σε εμάς".       

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

 

- Μιλήστε ανοιχτά στα παιδιά σας για τον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Το να μιλήσεις σε ένα παιδί για έναν κίνδυνο που μπορεί να αντιμετωπίσει, δεν το αγχώνει ούτε το προβληματίζει. Αντίθετα το προετοιμάζει για μια κατάσταση που μπορεί να βρεθεί και θα κληθεί μόνο του να αντιμετωπίσει.

- Γνωρίζετε το πρόγραμμα των παιδιών σας και τις συνήθειές του.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Δεν αρκεί να γνωρίζετε τι ώρα σχολάει το παιδί σας αλλά και τι ώρα επιστρέφει. Σε περίπτωση που εξαφανιστεί θα κινητοποιηθείτε άμεσα.

- Γνωρίστε τους φίλους των παιδιών σας.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Τα παιδιά μοιράζονται μεταξύ τους χρόνο αλλά και μυστικά. Γνωρίζουν καλά το ένα το άλλο.

- Γνωρίζετε πάντα πού είναι τα παιδιά σας και με ποιους.

Η γνώση λειτουργεί προληπτικά. Το να ξέρετε πού είναι το παιδί σας και με ποιους, είναι σαφώς καλύτερο από το «είναι έξω και παίζει». Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να το αναζητήσετε και να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά. Δεν είναι καταπίεση αλλά ενδιαφέρον.

- Παρατηρήστε πώς αντιδρούν τα παιδιά σας σε αγχωτικές καταστάσεις.

Το να εξαφανιστεί ένα παιδί είναι σίγουρα μια κατάσταση που δεν μπορεί να διαχειριστεί, αφού κυριεύεται από άγχος και φόβο. Το να ξέρετε πώς αντιδρά σε τέτοια συναισθήματα, σας επιτρέπει να «προβλέψετε» το τι κάνει και πώς μπορείτε να το βρείτε.

- Διδάξτε στο παιδί τη σπουδαιότητα της ηρεμίας και βρείτε μαζί του διαδικασίες που το χαλαρώνουν.

Το άγχος είναι σίγουρα ο χειρότερος σύμβουλος μικρών και μεγάλων. Βοηθήστε το παιδί σας να αντεπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως η εξαφάνιση, με το να κάνει ή να σκέφτεται πράγματα που το χαλαρώνουν.

Καλλιεργήστε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Τα παιδιά λειτουργούν ενοχικά και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στενοχωρούν τους γονείς τους. Eτσι πολλές φορές κρατάνε μυστικά που νομίζουν ότι αν τα πουν θα μπουν τιμωρία ή θα στενοχωρήσουν τους γονείς (όπως για παράδειγμα ότι τους μίλησε κάποιος στο δρόμο ή τους ακολούθησε). Κάντε σαφές ότι στη μαμά και τον μπαμπά λέμε τα πάντα και ότι αυτοί με τη σειρά τους δεν μαλώνουν, αλλά συμβουλεύουν. Θυμηθείτε ότι πολλά παιδιά που ξεχάστηκαν στο παιχνίδι προτίμησαν να μην γυρίσουν καθόλου στο σπίτι με το φόβο μην τα μαλώσουν.

- Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας.

Eνα παιδί δεν μπορεί να λειτουργήσει σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αλήθεια είναι ότι απλά πράγματα όπως δεν μιλάμε σε αγνώστους, δεν μετακινούμαστε πολύ, γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας όπως το 100 ή το 116000, αποδεικνύονται πολύ χρήσιμα.

- Εξηγήστε στα παιδιά ότι είναι σημαντικότερο να είναι ασφαλή παρά ευγενικά.

Η ευγένεια είναι αρετή. Το να αποκαλύψουμε όμως σε έναν ξένο το όνομα, τη διεύθυνση, την ηλικία μας, τα παράπονα που έχουμε από τη μαμά και τον μπαμπά ή να τον ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε σε κάτι, δεν είναι ευγένεια αλλά κίνδυνος.

- Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.

Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι μια 24ωρη δωρεάν και ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, όλοι επιστημονικά προσανατολισμένοι σε θέματα παιδιών, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.

 

Η ΓΡΑΜΜΗ 116000

Οι κλήσεις προς τη Γραμμή 116000 είναι δωρεάν από σταθερό και κινητό τηλέφωνο. Από καρτοτηλέφωνο δεν απαιτείται τηλεκάρτα, ενώ η κλήση από καρτοκινητά δεν απαιτεί διαθέσιμες μονάδες. Επιπρόσθετα η Γραμμή 116000 είναι διασυνδεδεμένη με το 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Εκτακτης Ανάγκης και υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών (Child Helpline International).


NEWSLETTER