Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2019 19:03

Εκδήλωση για τους Ρομά το Σάββατο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση με θέμα "Οι Ρομά – ένταξη. Υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής πολιτικής, προβλήματα, προτάσεις και λύσεις" διοργανώνει αυτό το Σάββατο στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο "Αλέξανδρος Κουμουνδούρος" του Διοικητηρίου, η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Τσιγγάνων "Φυλή Χαλκιδαίων" συνοικισμού Αγίας Τριάδας.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας "στόχος της ημερίδας είναι η διεξαγωγή συμπερασμάτων και οι εφικτές λύσεις, για την ένταξη των Ρομά στην κανονικότητα της ίδιας κοινωνίας που όλοι συνυπάρχουμε".

Ομιλητές θα είναι οι:

Κατερίνα Γιάντσιου, πρώην γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ρομά, η οποία θα αναπτύξει το θέμα "Το επιχειρησιακό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά: Προσπάθειες της πρώην Ειδικής Γραμματείας για μια Ολιστική Προσέγγιση".

Κώστας Ευθυμίου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δήμου Χαλανδρίου, με θέματα "α) Η πολιτική αντίληψη περί του τι σημαίνει ένταξη (όχι μετεγκατάσταση καταυλισμών και διαιώνιση του γκέτο). β) Οι ελλείψεις υποδομών σχετικά με την εκπαίδευση και την συνάρτηση της στην αγορά εργασίας".

Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα "Ενταξη των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία - Ετερότητα και δομικός αποκλεισμός".

Χρήστος Παρθένης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα "Εκπαιδευτική ένταξη παιδιών με ρόμικη προέλευση".

Χρυσαυγή Γλένη και Φωτεινή Καλογερογιάννη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα "Η εκπαίδευση των παιδιών Ρομά στην πράξη, στο ελληνικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Κωνσταντίνος Παϊτέρης από την Ενωση Διαμεσολαβητών Ελλήνων Ρομά, με θέμα "Ο ρόλος του Ρομά διαμεσολαβητή".

Ελένη Δεσιώτου, διαμεσολαβήτρια του Κέντρου Κοινότητας Ρομά Χαλανδρίου και εκλεγμένο μέλος του Προεδρείου της Ενωσης Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών και Συνεργατών, με θέματα "α) Η σημαντικότητα του τρόπου λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας (καταγραφές, ουσιαστική εξυπηρέτηση). β) Αστικοδημοτικά προβλήματα των Ελλήνων Τσιγγάνων και τα προβλήματα που δημιουργούνται για να υλοποιηθεί η Εθνική Στρατηγική".