Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 08:28

Δικαίωση κατοίκων κατά της επέκτασης του νεκροταφείου Ασπροχώματος

Γράφτηκε από την
Δικαίωση κατοίκων κατά της επέκτασης του νεκροταφείου Ασπροχώματος

Με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Καλαμάτας έγινε δεκτή η αγωγή των δύο κατοίκων του Ασπροχώματος οι οποίοι είχαν προσφύγει στις 6 Νοεμβρίου 2017 δικαστικά κατά της επέκτασης του νεκροταφείου.

Θυμίζουμε ότι οι δύο κάτοικοι πέρυσι στις 30 Απριλίου δικαιώθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, που με απόφασή του απαγόρευσε προσωρινά στο Δήμο Καλαμάτας να συνεχίσει τις εργασίες για την επέκταση του κοιμητηρίου Ασπροχώματος σε οικόπεδο απέναντι. Επίσης, το δικαστήριο απαγόρευσε στο δήμο, σε εργάτη ή σε εργολάβο του, να προχωρήσουν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και να γίνει ταφή νεκρών σε αυτό ή μεταφορά οστών στο οστεοφυλάκιο που είχε κατασκευαστεί στο οικόπεδο ή να τοποθετηθούν οστά στο νέο χωνευτήριο.

Με την πρόσφατη απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο υποχρεώνει το Δήμο Καλαμάτας να γκρεμίσει το νέο οστεοφυλάκιο και να καταργήσει το πηγάδι για τα οστά, στο οικόπεδο που του είχε παραχωρήσει η Εκκλησία βόρεια του υπάρχοντος, με το οποίο τα χωρίζει ένας δρόμος. Σε περίπτωση δε που δεν συμμορφωθεί ο δήμος με τη δικαστική απόφαση, θα καταδικαστεί σε χρηματική ποινή 500 ευρώ, όπως και για κάθε μελλοντική παράβαση.

 

ΤΙ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ

Οι δύο κάτοικοι με την αγωγή τους ζητούσαν -και πέτυχαν- να σταματήσει ο δήμος τις εργασίες στο οικόπεδο της Εκκλησίας απέναντι από το υφιστάμενο νεκροταφείο, διότι προσβάλλεται με τον τρόπο αυτό η προσωπικότητά τους και υποβαθμίζεται το περιβάλλον, καθώς θεωρούν ότι ο δήμος κάνει έτσι επέκταση του υπάρχοντος κοιμητηρίου, την οποία όμως απαγορεύει το σχέδιο πόλης.

Επιπλέον, το σχέδιο πόλης προβλέπει ότι το οικοδομικό τετράγωνο όπου φέρεται να έγινε η επέκταση του υφιστάμενου νεκροταφείου προορίζεται αμιγώς για κατοικίες, και ήδη έχει πάρει ΦΕΚ η εν λόγω πολεοδομική μελέτη στην οποία βασίζονται.

 


NEWSLETTER