Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 09:02

Ενημέρωση για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

Γράφτηκε από την

Μία στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της. Μία στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Οι μισές από τις γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύματα των συζύγων ή των συντρόφων τους, ενώ μία στις 3 που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

Για τη διαμόρφωση λοιπόν ενός πλαισίου ολοκληρωμένης ενημέρωσης των πολιτών, που αποσκοπεί στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ) και διεξάγει ενημερωτική εκστρατεία με σύνθημα “Εχεις φωνή. Είμαστε δίπλα σου”.  

 

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Μιλάμε για ένα έγκλημα που συντελείται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού και αν συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη ή σχέση, ο δράστης θα τιμωρείτο. Κι όμως οι θύτες σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας  απολαμβάνουν συνήθως μία ιδιότυπη ατιμωρησία, γιατί ακόμα συνιστά ένα θέμα ταμπού, και το να σπάσει μια γυναίκα τη σιωπή της προσκρούει σε παγιωμένες αντιλήψεις και στερεότυπα. Κοινωνικά, η διάπραξη του εγκλήματος αυτού ενισχύεται από την αντίληψη ότι ο άνδρας έχει κυριαρχικό δικαίωμα πάνω στη γυναίκα.

Στο επίπεδο δε της στήριξης θυμάτων κακοποίησης, οι δομές είναι λιγοστές, ενώ λειτουργεί μόνο μία γραμμή SOS εθνικής εμβέλειας, το 15900.

 

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο νομό λειτουργεί το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, που δημιούργησε πριν 6 χρόνια η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Με την ευκαιρία και της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αξίζει να αναφέρουμε ότι στα 6 χρόνια δουλειάς του Κέντρου (το οποίο λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2013) και έως 31 Αυγούστου έχει εξυπηρετήσει συνολικά 427 γυναίκες.

Μιλώντας με νούμερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των απολογιστικών εκθέσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης), το Κέντρο Συμβουλευτικής έχει δεχθεί 236 αιτήματα πληροφόρησης, 204 κοινωνικής στήριξης, 197 ψυχολογικής στήριξης, 42 εργασιακής στήριξης, 73 νομικής στήριξης, 53 νομικής βοήθειας, 19 φιλοξενίας, 17 ανεύρεσης εργασίας και 10 κοινωνικών παροχών. Επιπλέον, για το συγκεκριμένο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 289 εξωτερικές παραπομπές γυναικών σε άλλες δομές και υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες συμβουλευτικής του Κέντρου, έγιναν 2.180 συνεδρίες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εάν μία γυναίκα θελήσει να επανέλθει, οι πόρτες του Κέντρου είναι ανοιχτές, αφού ακόμα κι όταν ολοκληρωθεί η συμβουλευτική διαδικασία τα στελέχη του Κέντρου Συμβουλευτικής βρίσκονται πλάι της.

 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας υποστηρίζει συμβουλευτικά μόνο ενήλικες γυναίκες, που υφίστανται ή έχουν υποστεί στο παρελθόν βία οποιασδήποτε μορφής (ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική κ.λπ.), είτε στο οικογενειακό πλαίσιο είτε ευρύτερα στην κοινωνία (ενδοοικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό, απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.).
Ωστόσο, οι πόρτες του Κέντρου είναι ανοιχτές για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως φύλου, προκειμένου να πληροφορηθούν για θέματα ισότητας των φύλων και για τρόπους παροχής αρωγής σε τρίτο οικείο τους πρόσωπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της βίας. Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική / σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking). Τέλος, δέχεται γυναίκες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.λπ.).

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Καλαμάτας, βρίσκεται στην οδό Περρωτού και Μαντίκλου, πίσω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και απαντά στα τηλέφωνα: 27210 99222, 27210 99212, 27210 99225, φαξ 27210 99225. Λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 8 το πρωί με 4 το απόγευμα. Μπορεί ακόμα κάποιος να αναζητήσει πληροφορίες μέσα από το Ιντερνετ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ksg@kalamata.gr ή στη σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/skgdk/

Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με την πανελλαδικής εμβέλειας τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών μέσω της διεύθυνσης email: sos15900@isotita.gr .

 

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΩ

Η Αστυνομία με αφορμή και την έναρξη λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας συμβουλεύει για το πώς αντιδρούμε αν γνωρίζουμε ότι κάποιο ενήλικο ή ανήλικο άτομο κακοποιείται συστηματικά, για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε. Μπορούμε λοιπόν επώνυμα ή και ανώνυμα στο 100 να το καταγγείλουμε ή να ενημερώσουμε άμεσα το τοπικό αστυνομικό τμήμα ή τις εισαγγελικές αρχές ή να τηλεφωνήσουμε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Καταρχάς οι καταγγέλλοντες θα πρέπει να ενημερώνονται πως δεν είναι απαραίτητη η υποβολή μήνυσης, καθώς η δίωξη των εγκλημάτων αυτών γίνεται αυτεπάγγελτα. Επίσης, οι αστυνομικοί οφείλουν να γνωρίζουν ότι δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας. Ο αστυνομικός που επιλαμβάνεται στο πλαίσιο προανάκρισης έχει την υποχρέωση εχεμύθειας και προστασίας της ταυτότητας τόσο του θύματος, όσο και του θύτη. Ακόμη, προβλέπεται η αρωγή των θυμάτων, αλλά και η υποχρέωση των αστυνομικών αρχών να ενημερώνουν το θύμα για τη δυνατότητα παροχής βοήθειας και από ποιους φορείς, αλλά και για τα δικαιώματά του. Επίσης να το ενημερώνει για τη σχετική προβλεπόμενη διαδικασία (αυτόφωρη διαδικασία, ποινική διαμεσολάβηση κ.λπ.) και για τη δυνατότητα που παρέχεται στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (εφόσον συντρέχουν οικονομικοί λόγοι και δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα δικηγόρου) για νομική υποστήριξη από τα κατά τόπους Πρωτοδικεία.