Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 14:30

Τετραήμερο σεμινάριο σκηνοθεσίας στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Τετραήμερο σεμινάριο σκηνοθεσίας στην Καλαμάτα

Τετραήμερο σεμινάριο σκηνοθεσίας 20 ωρών στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έχει προγραμματιστεί από το Σάββατο 18 έως την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στο Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας.

Το σεμινάριο το οποίο θα έχει ελεύθερη συμμετοχή, στοχεύει στην εμβάθυνση στα πολύ μικρά video art με άξονα την ποίηση. Οι «Πνοές», έργο σπονδυλωτό, στην φόρμα και την αισθητική της video art, που αποτελείται από 18 μικρά και αυτόνομα κομμάτια πάνω στην ελληνική ποίηση, θα είναι η βάση και ο άξονας για την συμπυκνωμένη διδασκαλία πάνω στον τρόπο κατασκευής τους.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

1) Προβολή του έργου «πνοές». Συζήτηση για το σύνολο και τα επί μέρους του έργου. Ιστορικό τους, 2) Το ζήτημα του κειμένου, 3) Υποκριτική και το ζήτημα της αφήγησης, 4) Ο χρόνος στην ποίηση και ο κινηματογραφικά αφηγηματικός χρόνος. Το φαίνεσθαι και το είναι, 5) Το πρόβλημα της εικόνας. Συνοδευτική; Αντιστικτική; Συμπληρωματική; Αποστασιοποιημένη; Συναισθηματική; Σύνθετη; Λιτή; Υπαγορευτική; Η εικόνα ως «ρούχο» του ποιητικού λόγου. Η ματιά πάντα στο εικαστικό αισθητικό αποτέλεσμα, 6) Γύρισμα. Εισαγωγή στον υπολογιστή και στο πρόγραμμα του μοντάζ, 7) Αίσθηση ικανοποίησης ή απογοήτευσης. Συνέχεια ή διακοπή. Επανάληψη, 8) Οι εσωτερική χρόνοι που προκύπτουν. Αναγκαιότητα του ήχου, 9) Η μουσική. Επιμέλεια ή δημιουργία μουσικής. Ο συνδυασμός μουσικών. Η ματιά πάντα στο εικαστικό αισθητικό αποτέλεσμα, 10) Οδηγώντας την ποιητική δημιουργία σε μια καινούρια κινηματογραφική δημιουργία, 11) Η σιωπή, ο ρυθμός, το ύφος, η ατμόσφαιρα, το περιβάλλον, οι σκέψεις, τα νοήματα, ο παρατηρητής και το παρατηρούμενο, η τελική σχέση, 12) Οι τίτλοι, 13) Τα χρώματα και ο ήχος. Τα εφέ, 14) Η αποπεράτωση, η εξαγωγή του υλικού, οι μετατροπές του, η τελική ταινία, η προώθηση της, το έντυπο υλικό, 15) Πολλά ζητήματα που θα γεννηθούν από τις απορίες και τις δημιουργικές συζητήσεις στο σεμινάριο θα είναι αντικείμενα μελέτης και εξήγησης.

Το σεμινάριο θα συντονίσει ο Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης (σκηνοθέτης παραγωγός και δημιουργός του έργου «Πνοές») ενώ με την ολοκλήρωση του θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής στο (www.peloponnisosdocfestival.com).


NEWSLETTER