Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 14:00

Αρχείο Προφορικών Ιστοριών δημιουργεί το Istorima

Γράφτηκε από την
Αρχείο Προφορικών Ιστοριών δημιουργεί το Istorima

Η αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία Istorima έχει σκοπό τη δημιουργία ενός εκτενούς Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας.

Το Istorima υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ για επανεκκίνηση και ενίσχυση των νέων. Καλεί, λοιπόν, νέους ανέργους που ενδιαφέρονται για τη θέση του ερευνητή, να δηλώσουν συμμετοχή στην ομάδα του. Για τα επόμενα 4 χρόνια το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές 18-35 ετών, που θα απλώνονται σε όλη τη χώρα, συλλέγοντας ηχητικά, προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους.

Οι ερευνητές του Istorima της Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Αργολίδας, όπως και κάθε νομού της χώρας, θα συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους, από ένα εύρος θεμάτων. Θα παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μην χαθούν οι ιστορίες τους.

Ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα αρχείο προσβάσιμο στο κοινό. Επιλεγμένες ιστορίες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα http://www.istorima.org.

Το Istorima παρέχει εκπαίδευση, 9μηνη αμειβόμενη απασχόληση, τα τεχνικά μέσα ηχητικής καταγραφής και υποστήριξη στους νέους ερευνητές. Ολες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.istorima.org.

Οι αιτήσεις θα είναι ανοιχτές από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου. Το Istorima θα βρίσκεται στους νομούς από τις 24 έως τις 28 Φεβρουαρίου για να συναντήσει τους ενδιαφερόμενους.

 


NEWSLETTER