Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 09:36

Συγκέντρωση σήμερα στο Βουπράσιο για Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα: Και η Μεσσηνία στην κινητοποίηση (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Συγκέντρωση σήμερα στο Βουπράσιο για Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα: Και η Μεσσηνία στην κινητοποίηση (βίντεο)

Στην πανηλειακή κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Βουπράσιο, στα σύνορα Αχαΐας - Ηλείας, θα συμμετέχουν και φορείς από τη Μεσσηνία.

Ειδικότερα, υπέρ της συμμετοχής τάχθηκαν, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με απόφαση που ψηφίστηκε από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Βασική διεκδίκηση είναι η άμεση έναρξη των εργασιών για το δρόμο Πάτρα - Πύργος και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα μέχρι την Τσακώνα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά πλειοψηφία αποφάσισε να συμμετέχει στη σημερινή κινητοποίηση για το οδικό τμήμα Πάτρα - Πύργος. Υπέρ της πρότασης συμμετοχής που κατέθεσε ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος ψήφισαν οι παρατάξεις "Νέα Πελοπόννησος" του Πέτρου Τατούλη, "Νέοι Δρόμοι" του Γιώργου Δέδε, "Πελοποννησιακή Συμμαχία" του Γιάννη Μπουντρούκα, "Λαϊκή Συσπείρωση" του Νίκου Γόντικα, "Πράσινη Πελοπόννησος" της Δήμητρας Λυμπεροπούλου και "Ανταρσία στο Μωριά" του Παναγιώτη Κάτσαρη. Δική της πρόταση κατέθεσε η παράταξη του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, ζητώντας τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου αλλά και τη διαφωνία της με τις κινητοποιήσεις.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τόσο ο κ. Τατούλης όσο και ο κ. Δέδες ζήτησαν να συνεχιστεί η διαδικασία των 8 εργολαβιών, επειδή εκτιμούν ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το έργο.

Ο εκπρόσωπος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Γιάννης Κελάρης ζήτησε να καταργηθούν τα διόδια σε όλους τους δρόμους και να αλλάξει η χάραξη στα τμήματα νότια της Πάτρας και στη λίμνη του Καϊάφα.

Η περιφερειακή σύμβουλος Δήμητρα Λυμπεροπούλου είπε ότι πρέπει να γίνει κινητοποίηση και για το σιδηρόδρομο.

Ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος, σχολιάζοντας την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Εχουμε κάθε δικαίωμα να νιώθουμε ικανοποίηση γιατί συμβάλαμε για μια ακόμη φορά σε μια ενωτική και αγωνιστική απόφαση του ΠεΣυΠ. Τη νίκη την φέρνουν οι αγώνες. Οι στιγμές απαιτούν να είμαστε όλοι ενωμένοι. Εχουμε υποχρέωση απέναντι στο μέλλον του τόπου να πούμε «Φτάνει πια». Είκοσι χρόνια είναι αρκετά να μας εμπαίζουν οι πολιτικές εξουσίες. Εδώ και τώρα να κατασκευαστεί ο δρόμος Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Καλό Νερό – Τσακώνα".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

"Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στη σημερινή (Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020) συνεδρίασή του συζήτησε προ ημερησίας διάταξης μετά από πρόταση του επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάση Πετράκου το θέμα «Συμπαράταξη με το Συμβούλιο Αιρετών της Δυτικής Ελλάδας και της Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς στις κινητοποιήσεις για το Πάτρα – Πύργος –Καλό Νερό – Τσακώνα» και αποφάσισε τα εξής:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου χαιρετίζει την Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Ηλείας, της Αχαΐας και των νησιών του Ιονίου οι συγκρότησαν Συμβούλιο Αιρετών και προχώρησαν σε προκήρυξη πανηλειακής γενικής απεργίας, την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή της Βουπρασίας στα σύνορα Αχαΐας – Ηλείας στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με βασικό αίτημα τη συνέχιση των εργασιών του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία – Καλό Νερό – Τσακώνα, που άμα τη κατασκευή του δεν θα πρέπει να έχει διόδια.

Σε αυτό τον σημαντικό αγώνα είναι παρούσα η Περιφέρεια Πελοποννήσου διότι ο δρόμος αυτός δεν αφορά μόνο την Ηλεία, την Αχαΐα, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλλονιά, αφορά και τη Μεσσηνία αλλά και όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Για αυτούς τους λόγους αποφασίζει:

1) Να συμπαραταχθεί με το Συμβούλιο Αιρετών που έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ηλείας και να συμμετέχει με ευρεία διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία από τα μέλη του στην κινητοποίηση του Συμβουλίου Αιρετών Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 στην περιοχή της Βουπρασίας.

2) Να συμμετέχει σε κάθε επόμενη κινητοποίηση που θα αποφασιστεί από το Συμβούλιο Αιρετών για το ίδιο θέμα.

3) Να συζητήσει σε επόμενη συνεδρίαση του και σε συνεργασία με τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της Μεσσηνίας και το Συμβούλιο Αιρετών διοργάνωση ανάλογης κινητοποίησης στο Καλό Νερό, με βασικό αίτημα την άμεση δημοπράτηση της κατασκευής και του οδικού υποέργου Καλό Νερό – Τσακώνα και την απρόσκοπτη κατασκευή του Πάτρα – Πύργος – Ολυμπία χωρίς επιπλέον καθυστερήσεις. Επιπλέον καθυστερήσεις θα οδηγήσουν να θρηνήσουμε και νέα θύματα. Επίσης διεκδικούμε και τη δημοπράτηση και κανονικοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Καλαμάτα".

ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ Ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πανηλειακή κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα θα συμμετέχει ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος. Βασική διεκδίκηση των φορέων της Ηλείας και της Αχαΐας είναι η άμεση έναρξη των εργασιών για το δρόμο Πάτρα – Πύργος, και η ολοκλήρωση του οδικού άξονα μέχρι την Τσακώνα.

Επισημαίνεται ότι ο δήμαρχος έχει τοποθετηθεί υπέρ της ανάγκης ολοκλήρωσης του δυτικού οδικού άξονα της Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένου του τμήματος Καλό Νερό - Τσακώνα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Ο Θαν. Βασιλόπουλος πρόκειται να απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιοχή της Βουπρασίας, στα σύνορα Αχαΐας - Ηλείας, στις 12 το μεσημέρι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

«Οχι στον δρόμο του θανάτου» λέει και ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, συμπαραστεκόμενος στη σημερινή κινητοποίηση που διοργανώνεται στο Βουπράσιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αλλά και διεκδίκησης της άμεσης ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα - Καλό Νερό - Αρχαία Ολυμπία - Πύργος - Πάτρα, από φορείς της Ηλείας, της Αχαΐας, της Μεσσηνίας, της Κεφαλληνίας και της Ζακύνθου. Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση:

«Απαιτούμε έναν σύγχρονο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, χωρίς διόδια, που θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο για την πόλη μας την Κυπαρισσία και τον Δήμο Τριφυλίας στο σύνολό του αλλά και ευρύτερα για όλη την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα. Οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, 130 νεκροί την τελευταία δεκαετία στον δρόμο Πάτρα - Πύργος και άλλοι 70 νεκροί στους δρόμους Πύργος - Κυπαρισσία και Καλό Νερό – Τσακώνα, ενώ οι τραυματίες είναι πάνω από 4.000.

Είναι θέμα ζωής (μας) ή θανάτου (μας). Ολη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα μια φωνή!»

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER