Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 07:43

Στη «Σεισίχθων 2020» συμμετείχε η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας

Γράφτηκε από την

Στην άσκηση σεισμού με την ονομασία “Σεισίχθων 2020” που έγινε την Πέμπτη συμμετείχε η Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών 4Χ4 Μεσσηνίας.

Συγκεκριμένα η ομάδα ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας συμμετείχε με 2 αυτοκίνητα, 1 πυροσβεστικό συγκρότημα και 6 μέλη της.

Η ανακοίνωση της ομάδας που υπογράφουν ο πρόεδρος Κώστας Βλαχονικολός και ο γ. γραμματέας Νίκος Κυριακουλάκος αναφέρει για την άσκηση:

“Το σενάριο εμπλοκής της ΟΑΚ στην άσκηση περιελάβανε την παροχή φωτισμού σε 2 ακίνητα στα οποία λόγω του σεισμού είχε διακοπεί η ηλεκτρική παροχή, καθώς υπήρχαν και εγκλωβισμένα άτομα σε αυτά. Ο φωτισμός έδινε την δυνατότητα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και σε άλλες εθελοντικές ομάδες να επιχειρήσουν στα σημεία αυτά. Το LightTower το οποίο προσφάτως έχει χορηγηθεί στην ΟΑΚ από επιχειρήσεις της πόλης τροφοδοτείται από gεννήτρια πετρελαίου παροχής 8kva και φέρει 2 προβολείς 400watt, τεχνολογίας led, γηπέδου και έχει την δυνατότητα ανύψωσης των φωτιστικών σωμάτων στα 7,5 μέτρα.

Το LightTower είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εξοπλισμός ο οποίος μπορεί να προσφέρει φωτισμό σε περιοχές έρευνας και διάσωσης όπου δεν υπάρχει φωτισμός. Τέτοιες περιπτώσεις είναι περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από σεισμικά φαινόμενα, πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές σε οικίες ή και εργοστάσια, όπου έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Το Light Tower είναι εγκατεστημένο στο πυροσβεστικό συγκρότημα της ΟΑΚ 4Χ4 Μεσσηνίας το οποίο σε συνδυασμό με τα ειδικά τετρακίνητα οχήματα των μελών της ομάδας μπορεί να προσεγγίσει σε σημεία δύσβατα και δυσπρόσιτα για κοινά οχήματα.

Οι ασκήσεις πρόληψης και ετοιμότητας μόνο θετικά στοιχεία έχουν, μιας και κρατούν σε ετοιμότητα τους εμπλεκόμενους φορείς, βοηθούν στην κατανόηση του συγχρονισμού σε πραγματικές συνθήκες για την επίτευξη συντονισμού τόσο εσωτερικά της κάθε ομάδας που συμμετέχει, όσο και όλων των εμπλεκομένων ομάδων και φορέων μεταξύ τους και συμβάλλουν τα μέγιστα, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής επέμβαση, σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος. Καλό, χρήσιμο κι ευεργετικό είναι να πραγματοποιείται άσκηση με την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων και εθελοντικών ομάδων, με διαφορετικό σενάριο και σε διαφορετικό σημείο κάθε φορά, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. 

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας κ. Αθανάσιο Κατσαφάδο για την άρτια διοργάνωση της άσκησης, τον Δήμο Καλαμάτας και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Μπάκα καθώς και τις υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες για την συνολική συνεργασία”.