Τρίτη, 04 Αυγούστου 2020 16:17

Μειωμένες εισπράξεις και για τους καλαμποκάδες

Γράφτηκε από την
Μειωμένες εισπράξεις και για τους καλαμποκάδες

 

Δύσκολες στιγμές βιώνουν οι περισσότερες τάξεις των επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων των μικροπωλητών, οι οποίοι βλέπουν τις εισπράξεις τους να μειώνονται διαρκώς το φετινό καλοκαίρι λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Η κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις σε όλα τα είδη, χωρίς να αποτελούν εξαίρεση ακόμη και τα ψημένα καλαμπόκια, η αγαπημένη λιχουδιά μικρών και μεγάλων. Οπως τόνισαν στην "Ε" οι καλαμποκάδες της Ναυαρίνου, η δουλειά τους σε σχέση με πέρυσι έχει μειωθεί πάνω από 50%, τονίζοντας πως η τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν θα κυλήσει σε αυτούς τους ρυθμούς, μιας και δύσκολα θα αλλάξει προς το καλύτερο το οικονομικό κλίμα τον Αύγουστο.

Ιωάννης Μπάλλας: «Η κίνηση είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρυσι. Η δουλειά μας δεν είναι σταθερή όπως άλλες χρονιές. Μπορεί μια μέρα να πάμε καλά και την άλλη όχι. Ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα το κλίμα να αλλάξει για να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε. Από πλευράς ενδιαφέροντος στο προϊόν μας, τα μικρά παιδιά με τους γονείς τους αγοράζουν περισσότερο τα καλαμπόκια, και φυσικά οι ξένοι τουρίστες οι οποίοι διαχρονικά αυξάνουν κατά πολύ τον τζίρο μας».

Παρασκευή Φραγκισκάκη: «Η αγοραστική κίνηση είναι πεσμένη, ξεπερνώντας το 50%. Εχουμε φτάσει στην καρδιά του καλοκαιρού δίχως εξωτερικό τουρισμό, με αποτέλεσμα να δουλεύουμε μέχρι στιγμής στο μεγαλύτερο ποσοστό με τους ντόπιους. Σχετικά με την κατανάλωση, το καλαμπόκι οι Ελληνες το προτιμούν γνωρίζοντας τη νοστιμιά του, ενώ οι ξένοι το δοκιμάζουν περισσότερο από περιέργεια. Η υποτονική κίνηση στη δουλειά μας καθρεφτίζεται στη μειωμένη κίνηση που παρατηρείται στη Ναυαρίνου. Τις καθημερινές για παράδειγμα ο κόσμος κυκλοφορεί μέχρι τις 11.30 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα αντίστοιχα μέχρι τις 12.30. Προσωπικά δεν θεωρώ πως η χαμηλή ζήτηση του προϊόντος μας συνδυάζεται με τον κορονοϊό. Οσοι θέλουν να το αγοράσουν θα το κάνουν χωρίς δισταγμό, ενώ απ’ την πλευρά μου τους προτρέπω πριν το πιάσουν να χρησιμοποιούν αντισηπτικό. Φέτος, πέρα από τους μεγάλους οι έφηβοι δείχνουν πως το καλαμπόκι έχει μπει για τα καλά στη διατροφή τους, σε σχέση τουλάχιστον με άλλες χρονιές».

Βασίλης Φραγκισκάκης: «Η κίνηση τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν είναι αποκαρδιωτική. Ο λόγος δεν έχει να κάνει με τον φόβο του κόσμου λόγω της πανδημίας, αλλά με το ότι δεν υπάρχει η οικονομική άνεση. Σκεφτείτε πως παλιότερες χρονιές πουλούσα 1,5 σακί καλαμπόκια μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και τώρα υπάρχουν στιγμές που πασχίζω να πουλήσω ένα. Το πρόβλημα ωστόσο μπορεί να διογκωθεί ακόμα περισσότερο, με την έλευση τουριστών από το εξωτερικό με αποτέλεσμα μια νέα διασπορά του ιού. Ακόμα και τον Αύγουστο, που θεωρείται ο μήνας των διακοπών, δεν νομίζω πως ο τζίρος μας μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ».

 

Τ.Αν.


NEWSLETTER