Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 09:00

Ισχυροί άνεμοι και βροχόπτωση από χθες το βράδυ στη Μεσσηνία χωρίς όμως σημαντικά προβλήματα (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Ισχυροί άνεμοι και βροχόπτωση από χθες το βράδυ στη Μεσσηνία χωρίς όμως σημαντικά προβλήματα (βίντεο)

Επί ποδός για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο κρατικός μηχανισμός, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι δήμοι της Μεσσηνίας.

Στο διάβα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» βρέθηκαν από χθες το βράδυ πολλές περιοχές της Μεσσηνίας, και τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να κορυφωθούν κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Να σημειωθεί ότι η Μεσσηνία έχει κηρυχθεί από χθες το απόγευμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Τριφυλία, Πυλία και Μάνη, ενώ κανονικά λειτουργούν σε Καλαμάτα, Μεσσήνη και Οιχαλία.

Χθες ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έθεσε Μεσσηνία και Αρκαδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προαναγγέλλοντας κάτι αντίστοιχο για σήμερα σε Αργολίδα και Κορινθία.

Χωρίς σημαντικά προβλήματα η νύχτα

Πάντως παρά τα έντονα φαινόμενα έως τώρα στην Μεσσηνία δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Ενδεικτικό, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας δεν κλήθηκε για παροχή βοήθειας κατά την διάρκεια της νύχτας, ενώ στην Τριφυλία παρατηρήθηκαν ολιγόωρες διακοπές ρεύματος λόγω του αέρα και της βροχής, που ανά φάσεις "χτυπούσαν" την περιοχή.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας για την Μεσσηνία

Σε επιφυλακή Δήμος Καλαμάτας και ΔΕΥΑΚ

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις του Δήμου Καλαμάτας και της ΔΕΥΑΚ ενόψει των έκτακτων καιρικών φαινομένων. Τις τελευταίες ημέρες με ακόμα μεγαλύτερη ένταση συνεχίζονται σε διάφορα σημεία του δήμου καθαρισμοί και πραγματοποιούνται παρεμβάσεις -όπου απαιτείται-, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία έναντι των καιρικών φαινομένων.

Χθες, μεταξύ άλλων, έγιναν καθαρισμοί στο ρέμα πάνω από τον ναό της Αγια- Σωτήρας στο Φραγκοπήγαδο, στην είσοδο αγωγών σε δύο σημεία, επί της οδού Παπαδάκη επίσης στο Φραγκοπήγαδο, στην είσοδο - έξοδο αγωγού στο “Λιοτρίβι” στα Λέικα, τριών σωληνωτών στην Κοινότητα Αριος εντός οικισμού, χαντακιών κάτω από γέφυρα “Μορέα” στον Αντικάλαμο, και ρέματος στην Κοινότητα Σπερχογείας.

Επίσης, συνεργεία του δήμου και της ΔΕΥΑΚ συνεχίζουν καθαρισμούς και παρεμβάσεις σε φρεάτια εντός του αστικού ιστού και στις εισόδους των κλειστών ρεμάτων.

Ο δήμος υπενθυμίζει ότι συνδράμει με τις δυνάμεις του και σε σημεία που η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητας Μεσσηνίας.

Συντονισμός δυνάμεων στη Μεσσήνη

Συντονισμός δράσεων και ενεργειών ενόψει της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της πιθανής διέλευσης του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός” από την περιοχή έγινε χθες το μεσημέρι, σε σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Γαλιάτσος, Τάκης Γιαννόπουλος, Δημήτρης Καλοφωλιάς, Μπάμπης Μακρής και Ελένη Τσέλιου-Μουρούφα, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ Νίκος Χριστοφιλόπουλος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, επισημάνθηκε ότι βάσει σχεδίου θα υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης μηχανημάτων και προσωπικού σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του δήμου. Για τον σκοπό αυτό, έχουν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι και βρίσκεται σε επιφυλακή το αντίστοιχο προσωπικό.

Ωστόσο, οι δημότες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, τις εργασίες στην ύπαιθρο ή τις παράκτιες περιοχές, τη διάσχιση χειμάρρων ή ρεμάτων πεζή ή με όχημα, τη διέλευση κάτω από δέντρα και αναρτημένες πινακίδες.

Στον Δήμο Μεσσήνης θα λειτουργούν τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι δημότες που είναι τα εξής: Ο πενταψήφιος αριθμός 15115, 27223 60150 και 6944-822252.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεχή επαφή με αθλητικούς συλλόγους και φορείς, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για την ορθή και συνετή χρήση των αθλητικών χώρων τα κρίσιμα 24ωρα της επικείμενης κακοκαιρίας.

Αντίστοιχη επικοινωνία υπάρχει και με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ώστε να ληφθούν μέτρα προστασίας εάν χρειαστεί ή να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα.

Η δημοτική αρχή Μεσσήνης εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς η Μεσσηνία είναι μεταξύ των 8 Περιφερειακών Ενοτήτων που κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου. Η εν λόγω κήρυξη αποσκοπεί στην άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν στις 8 περιοχές από την εκδήλωση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ενόψει της επέλασης της ισχυρής κακοκαιρίας “Ιανός” η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε τις εξής 3 σημαντικές οδηγίες - επισημάνσεις - προειδοποιήσεις:

«- Οσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, σε χείμαρρους ή σε ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους, ειδικά όταν είναι κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

- Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Σε κάθε περίπτωση, παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών.

Μένουμε σε εγρήγορση - Μένουμε σε επιφυλακή - Ακολουθούμε τις οδηγίες».

Την προσοχή των πολιτών ζητεί ο Δήμος Πύλου - Νέστορος

Ο Δήμος Πύλου-Νέστορος εφιστά την προσοχή των πολιτών από σήμερα το απόγευμα Πέμπτη 17/09 έως και το Σάββατο 19/09/2020, ενημερώνοντας για έκτακτα καιρικά φαινόμενα και μέτρα ατομικής προστασίας, εν αναμονή της κακοκαιρίας «Ιανός».

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες της περιοχής του Δήμου Πύλου-Νέστορος:

- Να παραμείνουν σε επιφυλακή και να προσέχουν την ατομική τους ασφάλεια και τη διασφάλιση της περιουσίας τους,

- Να παραμείνουν στα σπίτια τους, αποφεύγοντας κάθε περιττή μετακίνηση και να κυκλοφορούν μόνο αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη,

- Κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων να ασφαλίζονται πόρτες και παράθυρα,

- Να μη διασχίζονται για κανέναν λόγο από πεζούς, είτε από οχήματα, χείμαρροι, ρέματα και δρόμοι που έχουν πλημμυρίσει,

- Γίνεται έκκληση στους επιχειρηματίες της περιοχής να λάβουν τα μέτρα τους προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές από στον εξοπλισμό τους.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας, με το αρμόδιο προσωπικό και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ ενημέρωση έχει δοθεί και στους Προέδρους Κοινοτήτων, προκειμένου αν χρειαστεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο Αστυνομικό Τμήμα Πύλου-Νέστορος: 27230-22316 ή στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου: 27233-60202 ή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Μιχαήλ Καραβίδα: 697 667 8690.

Στην επικίνδυνη ζώνη η Τριφυλία

Στην επικίνδυνη ζώνη του "Ιανού" βρίσκεται η Τριφυλία και ο Δήμος εξέδωσε οδηγίες για την προφύλαξη των πολιτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

"Ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού από σήμερα το απόγευμα , όπου το κύμα κακοκαιρίας ΙΑΝΟΣ θα πλήξει και την περιοχή του Δήμου Τριφυλίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και την ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα θα πρέπει:

- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζοί ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και ισχυρών ανέμων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους .

- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

- Κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων αν τύχουν πεζοί, να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε, ώστε να προφυλαχτούν αμέσως.

- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

- Τέλος, να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων".

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσε ο Δήμος Δυτικής Μάνης

Έτοιμοι δηλώνουν στον Δήμο Δυτικής Μάνης για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας. Στο πλαίσιο αυτό έθεσαν στην διάθεση των πολιτών τα παρακάτω τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης: 27210 73970 και 6974 943374.


NEWSLETTER