Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2020 18:40

Ανοιχτή επιστολή για τα δικαιώματα των Ρομά και τις συνθήκες σε καταυλισμούς εν μέσω πανδημίας

Γράφτηκε από την

Της Γεωργίας Φάσσου,
‪Συνταξιούχου Αμεα – Ακτιβίστρια, πρώην δημοσιογράφος


Με αφορμή την επέλαση του τυφώνα “Ιανού”, περιοχές της Ελλάδας θρήνησαν συμπολίτες μας, ενώ μετράμε ανυπολόγιστες ζημίες…
Οι προειδοποιήσεις των ειδικών χρόνια τώρα μιλάνε για τις κλιματικές αλλαγές…
Σκοπός της ανοιχτής επιστολής είναι η καταγγελία και η ενημέρωσή σας για τη στάση του Δήμου Καλαμάτας και προσωπικά του δημάρχου κ. Θανάση Βασιλόπουλου και όλων των εκλεγμένων στο δήμο, καθώς επίσης του αντιπεριφερειάρχη κ. Στάθη Αναστασόπουλου και κάθε εμπλεκόμενου στο θέμα πολιτικής προστασίας.
Δυστυχώς η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας μέχρι και σήμερα θέλει τους έλληνες πολίτες Ρομά να ζούνε σε άθλιες συνθήκες!!!
Στην πόλη της Καλαμάτας τρεις δεκαετίες τώρα υπάρχει ο μεγαλύτερος καταυλισμός των «Ελλήνων Τσιγγάνων Φυλή Χαλκιδαίων». Εκεί ζούνε περίπου 250 άνθρωποι μαζί με τα παιδιά τους.
Όταν άρχισαν οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων αντιλαμβάνεστε ότι υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία, δεδομένου του γεγονότος ότι τον περσινό Σεπτέμβριο ένας τυφώνας είχε περάσει μέσα από τον καταυλισμό ισοπεδώνοντας το μεγαλύτερο μέρος δίχως ευτυχώς να υπάρξει απώλεια ζωής. Και τότε η δημοτική αρχή δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων παρά τις εκκλήσεις μας να μεταφερθούν τα παιδιά και οι μητέρες σε ασφαλές μέρος μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών…
Φέτος λοιπόν δεν είναι μόνο ο κυκλώνας “Ιανός” που όλοι αδιαφόρησαν με πρώτο το δήμαρχο Καλαμάτας. Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν εάν το φαινόμενο δεν άλλαζε κατεύθυνση… Εκείνες λοιπόν τις δύο κρίσιμες μέρες οι τσιγγάνοι βρήκαν καταφύγιο στην κεντρική αγορά Καλαμάτας .
Ένας χώρος με σκέπαστρο αλλά ανοιχτός. Το πιο απλό που θα μπορούσε να γίνει είναι να μεταφερθούν σε έναν κλειστό χώρο για παράδειγμα στο εθνικό στάδιο της πόλης.

Και ας έρθουμε στη Πανδημία του COVID 19

Από τις αρχές της πανδημίας ζητούσαμε από το δήμαρχο άμεσα, απολύμανση , ενημέρωση και νερό, επάρκεια νερού. Φτάσαμε στο σημείο για να ακουστούμε να δημοσιοποιήσουμε τα email … που είχαμε στείλει.
Από τις 4 Αυγούστου οπότε κι έχουμε νέα κρούσματα COVID 19, με επιστολή ενημερώνεται ο δήμαρχoς, ώστε να φροντίσει για την επάρκεια νερού στον καταυλισμό. Επίσης ζητάμε την άμεση ενημέρωση των επικεφαλής και όλων των δημοτικών συμβούλων καθώς και του Συνήγορου του Δημότη.
Όχι μόνο δεν απέστειλαν την επιστολή δεν ασχολήθηκαν καθόλου με το θέμα νερό.