Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 15:24

Συλλαλητήριο για ζητήματα που αφορούν την υγεία σήμερα στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Συλλαλητήριο για ζητήματα που αφορούν την υγεία σήμερα στην Καλαμάτα


Συλλαλητήριο για ζητήματα που αφορούν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων, οργανώνουν σωματεία εργαζομένων της Μεσσηνίας σήμερα 1η Οκτωβρίου στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι “ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού χτυπάει καμπανάκι για τις τεράστιες ελλείψεις στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, στα κέντρα υγείας, σε όλες τις μονάδες υγείας και πρόνοιας του Νομού Μεσσηνίας. Ελλείψεις που οφείλονται στη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας με τη λογική του κόστους - οφέλους που διατηρεί τα δημόσια νοσοκομεία υποστελεχωμένα μη μπορώντας να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες νοσηλείας, πόσο μάλλον τις απαιτήσεις που προκύπτουν λόγω της πανδημίας. Για την υπεράσπιση της υγείας εμάς και των παιδιών μας απαιτείται να παρθούν άμεσα μέτρα εδώ και τώρα”.
Σε δήλωσή του ο Γιάννης Λαγογιάννης, γραμματέας του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα συμπλήρωσε: “Οι καταγγελίες των εργαζομένων για ελλιπή μέτρα ασφαλείας ειδικά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους προκαλούν φόβους και ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων. Την ίδια στιγμή όμως που τα πρωτόκολλα υγείας είναι αόρατα στους εργασιακούς χώρους, βγάζει μάτι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι, στο όνομα της πανδημίας. Ολους αυτούς τους μήνες η πλειοψηφία ζει έναν πραγματικό εφιάλτη”.
Τα σωματεία διεκδικούν: “1) Μαζικές προσλήψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας με μόνιμο προσωπικό. 2) Επιπλέον, να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να καλύπτεται πλήρως η λειτουργία του νοσοκομείου, ως νοσοκομείο Covid. Να μην πάνε πίσω οι υπόλοιπες λειτουργίες του νοσοκομείου (χειρουργεία, προγραμματισμένες εξετάσεις κ.λπ.). 3) Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών στον τομέα της υγείας. 4) Πλήρης λειτουργία του Κ.Υ. Καλαμάτας και των υπολοίπων Κ.Υ. του νομού που είναι σε άθλια κατάσταση. Να στελεχωθούν όλα τα αγροτικά ιατρεία, που σήμερα, τα περισσότερα από αυτά δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε τη στοιχειώδη συνταγογράφηση. 5) Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα υγείας και πρόνοιας, για να μπει σε εφαρμογή σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας. 6) Τώρα παροχή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. 7) Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην υγεία και τους μεγάλους χώρους δουλειάς με επιβάρυνση της εργοδοσίας. 8) Ουσιαστικά μέτρα προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων, 15άρια τμήματα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών. 9) Καμία απόλυση - καμία περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων. 10) Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Κατάργηση του νόμου που απελευθερώνει τις κατασχέσεις και για χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο. 11) Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων”.
Μέχρι στιγμής τα σωματεία που υπογράφουν το ψήφισμα και συμμετέχουν στο συλλαλητήριο είναι: Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Ν. Μεσσηνίας, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Παμμεσσηνιακός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Ν. Μεσσηνίας, Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Συνδικάτο Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Μεσσηνίας, Σωματείο Εργαζομένων στο Ασυλο Ανιάτων Ν. Μεσσηνίας, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας.


NEWSLETTER