Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 12:30

Δύο Σχολές Γονέων από το ΚΕΠΕΠΨΥ

Γράφτηκε από την
Δύο Σχολές Γονέων από το ΚΕΠΕΠΨΥ

Το ΚΕΠΕΠΨΥ σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο των γονιών, καθώς διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, συνεχίζει τις δύο Σχολές Γονέων, όπου η καθεμία έχει διάρκεια 8 δίωρων συναντήσεων. 

Παράλληλα και σύμφωνα με το επιστημονικό πρόγραμμα δράσεων πρωτογενούς πρόληψης, το Κέντρο Πρόληψης υλοποίησε ένα δίωρο σεμινάριο γονέων με θέμα «Η σημασία των ορίων στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών» σε συνεργασία με τον Βρεφονηπιακό Παιδικό Σταθμό «Ευγενία Βασ. Ασημάκου». Στο πλαίσιο του σεμιναρίου συζητήθηκε η έννοια των ορίων, προσδιορίστηκε τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί όριο, καθώς και πρακτικές σύμφωνα με τις οποίες ο σύγχρονος γονιός μπορεί να θέσει αποτελεσματικά όρια στη συμπεριφορά του παιδιού του, διατηρώντας την ψυχραιμία του αλλά και το σεβασμό στην προσωπικότητα του παιδιού.
Ενα ακόμη σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε ήταν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, με θέμα «Η ενίσχυση των οικογενειακών σχέσεων στις μέρες της πανδημίας». Οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν μεταξύ των άλλων την έννοια της ψυχικής ανθεκτικότητας, μια δεξιότητα σημαντική για να αντιμετωπίζει το άτομο τις καταστάσεις κρίσεις, σε προσωπικό και γενικότερο επίπεδο, με αισιοδοξία και ψυχραιμία.
Επίσης στο 21ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας υλοποιήθηκε ένα σεμινάριο γονέων με θέμα «Ανοίγοντας τις πόρτες επικοινωνίας με το παιδί», όπου οι γονείς ενημερώθηκαν για τα εμπόδια εκείνα που μπλοκάρουν την ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ παιδιού και γονιού, αλλά και για τις τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να γίνουν «αποτελεσματικοί» ακροατές, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των παιδιών τους.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Παράλληλα, το Κέντρο Πρόληψης Μεσσηνίας ξεκίνησε τις παρεμβάσεις πρωτογενούς πρόληψης σε μαθητές εντός του σχολικού πλαισίου. Υλοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της βιωματικής ομάδας με μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, που στόχο έχει την ενίσχυση και σύσφιγξη των σχέσεων των παιδιών μέσα στην τάξη, προάγοντας τον σεβασμό και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν τρεις βιωματικές παρεμβάσεις σε μαθητές του Γυμνασίου Μεθώνης με θέμα «Από το Εγώ στο Εμείς: Προάγοντας το σεβασμό και τη συνεργασία μέσα στην τάξη».
Παράλληλα ξεκίνησε και η πρώτη συνάντηση της βιωματικής ομάδας σε μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας με θέμα «Boys and Girls», όπου οι μαθητές θα επεξεργαστούν το ρόλο της παρέας και τον συνομηλίκων στις αποφάσεις που παίρνει ο έφηβος σχετικά με τη σωματική και ψυχική του υγεία. Επίσης, πραγματοποιείται το «Πρόγραμμα Διαμεσολάβησης» σε μαθητές της Γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Καλαμάτας. Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ξεκινήσει την περσινή χρονιά και έχει στόχο να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει μια ομάδα παιδιών που φοιτούν στο γυμνάσιο για να βοηθήσουν τους μαθητές της Α’ τάξης γυμνασίου στη μετάβασή τους στο νέο σχολικό περιβάλλον. 
Τέλος, συνεχίζονται οι διά ζώσης συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής με γονείς και εκπαιδευτικούς στο χώρο του Κέντρου Πρόληψης Μεσσηνίας.


NEWSLETTER