Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 08:55

Ανησυχία στην Αλαγονία για την κατάσταση των δρόμων

Γράφτηκε από τον


Τα προβλήματα στην Αλαγονία παραμένουν σοβαρά, καθώς τα έργα αποκατάστασης που έγιναν πέρσι πριν από τις εκλογές έμειναν ημιτελή από το Δήμο Καλαμάτας, ενώ κάποιες παρεμβάσεις ήταν προβληματικές.

Αυτό τόνισε στην “Ε” ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Καζάκος, επιβεβαιώνοντας τη διαμαρτυρία και την ανησυχία που εκφράζονται και στην ανακοίνωση - ανάρτηση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.
“Ζητάμε το αυτονόητο: Να προστατευτούν οι περιουσίες, τα σπίτια και τα κτήματα των κατοίκων” επεσήμανε ο πρόεδρος και σημείωσε πως “πρέπει να πέσει άσφαλτος στο δρόμο. Και να γίνει αποκατάσταση - διευθέτηση των νερών της βροχής και των πηγών, για να μην πηγαίνουν στα σημεία των παλιών κατολισθήσεων και προκληθούν νέες”.
Ο κ. Καζάκος διαμαρτυρήθηκε ότι από την εργολαβία Ανταίου με τη χρηματοδότηση των 3 εκ. ευρώ από τον πρώην υπουργό Αλέξη Χαρίτση, δεν έχει γίνει τίποτα στην Αλαγονία και ο κόσμος ζητεί να μάθει πού πήγαν τα χρήματα.
Υπογράμμισε ότι όλες οι περσινές κατολισθήσεις είναι στον αέρα και πως ο δρόμος από τον πατατόσπορο προς Αγιο Νικόλαο (Μεσόρουγα) είναι κλειστός. Εκανε λόγο για εγκληματική πράξη σε παρέμβαση που οδηγεί τα νερά σε παλιά κατολίσθηση, και ανέφερε πως, κάθε φορά που βρέχει, ιδιοκτήτρια κατεβαίνει και καθαρίζει για να σώσει το σπίτι της, λόγω της παρέμβασης.
“Εχουμε καταντήσει γραφικοί και επαίτες να πηγαίνουμε κάθε τόσο στο δήμο και να παρακαλάμε αλλά να μη μας δίνουν σημασία” ανέφερε με απογοήτευση ο πρόεδρος.
Επεσήμανε ότι ούτε τώρα θα φτιαχτεί ο δρόμος Αρτεμισία - Πηγές - Αλαγονία - Μαχαλάς - Νέδουσα, που ήταν να γίνει μετά τις φωτιές του 2007, με χρήματα από το Ταμείο Μολυβιάτη.
Ο πρόεδρος αναγνώρισε ότι για το αρδευτικό δόθηκε λύση, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΚ.

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας Σμαραγδή Ανδρινοπούλου παρατήρησε ότι “βλέπουμε σε άλλες περιοχές του δήμου να γίνονται παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, και καλώς γίνονται, αλλά είναι άδικο στην Αλαγονία να μην έχει αποκατασταθεί ο δρόμος Αλαγονία - Μαχαλάς - Πάνω Μεριά”.
Επεσήμανε πως “έγινε αποκατάσταση των ζημιών του Ιανουαρίου 2019, αλλά έμεινε στη μέση. Και δεν παίρνουμε μια απάντηση: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα, υπάρχει σχεδιασμός;”.
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου σημείωσε ότι “8.131 άτομα που περιμένουν απάντηση - σύμφωνα με την ανάρτηση της Πολιτιστικής Σελίδας Αλαγονίας δεν είναι λίγο πράγμα” και πρόσθεσε: “Εφησυχάζουν, γιατί υπάρχουν παράδρομοι, αλλά είναι επικίνδυνοι. Από το 2011 ζητάμε να γίνουν έργα. Πρέπει να γίνουν μόνιμα, ολοκληρωμένα έργα και οριστικές αποκαταστάσεις”.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ
Σε ανακοίνωσή της, στις 10 Νοεμβρίου, η Κοινότητα Αλαγονίας εξέφραζε την ανησυχία των κατοίκων για τον ερχόμενο χειμώνα, σημειώνοντας:
“Μετά τις εκτεταμένες περσινές καταστροφές στην Αλαγονία και τις παρακείμενες περιοχές, παρά τα έργα που πραγματοποιήθηκαν, τα προβλήματα παραμένουν σοβαρά και ο κίνδυνος για νέες, εκτεταμένες, κρίσιμες καταστροφές είναι ορατός, ενόψει του επικείμενου χειμώνα και των καιρικών φαινομένων που ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται. Οι κάτοικοι εκφράζουν την ανησυχία τους έχοντας ήδη υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στον τόπο τους και αναζητούν υπεύθυνες και άμεσες απαντήσεις. Ηδη τον περασμένο Αύγουστο η Κοινότητα Αλαγονίας ενημέρωσε με αναλυτική καταγραφή της κατάστασης τους θεσμικά υπεύθυνους φορείς, καταθέτοντας παράλληλα υπόμνημα - ανοιχτή επιστολή των κατοίκων με εκατοντάδες υπογράφοντες, που συνεχώς αυξάνονται στον αριθμό”.
Στο συγκεκριμένο υπόμνημα τονιζόταν:
“Η ανησυχία μας αυτή εντείνεται από το γεγονός ότι τα σχετικά έργα που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές και τις κατολισθήσεις του 2019, σταμάτησαν, στην πράξη, το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή ένα χρόνο πριν. Ζώντας στην Αλαγονία μπορούμε να κατανοήσουμε ότι στη μορφή που έχουν γίνει οι παρεμβάσεις, δεν διασφαλίζεται η σταθερότητα και η αντοχή του εδάφους. Φαίνεται να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αποκλεισμού της περιοχής και αδυναμίας πρόσβασής μας στις κατοικίες μας. Κατά συνέπεια τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά μας στοιχεία βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, ο βαθμός επισφάλειας είναι υψηλός και στην προοπτική μιας βαρυχειμωνιάς με κακοκαιρία και ακραία φαινόμενα, κρίνουμε πως πρέπει άμεσα οι αρμόδιοι να επιληφθούν του θέματος”.


Γ.Σ.