Δευτέρα, 08 Φεβρουαρίου 2021 16:04

Γυρίσματα ντοκιμαντέρ για το 1821 στη Μονή Βελανιδιάς (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Γυρίσματα ντοκιμαντέρ για το 1821 στη Μονή Βελανιδιάς (βίντεο-φωτογραφίες)

Γυρίσματα του ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών για την Επανάσταση του 1821 στο Μοριά πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Μονή Βελανιδιάς.

Ενα ντοκιμαντέρ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, που παρουσιάζει όλα τα γεγονότα της εποχής και το οποίο θα προβληθεί στην Ελλάδα και στην ελληνική ομογένεια.
Στα γυρίσματα, όπου μετέχουν μέλη ερασιτεχνικών πολιτιστικών συλλόγων από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι αντιπεριφερειάρχες Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και Τουρισμού Αννα Καλογεροπούλου, καθώς και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής.
Σε δηλώσεις που έκαναν, αναλυτικά:
Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι η Καλαμάτα τοποθετείται στους πρωταγωνιστές του 1821, καθώς “εδώ συντάχθηκε το πρώτο επίσημο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των επαναστατημένων Ελλήνων και δημιουργήθηκε ο πρώτος τακτικός στρατός και η Μεσσηνιακή Γερουσία”. Ευχήθηκε το ντοκιμαντέρ να φέρει καλά αποτελέσματα και δήλωσε ότι ο δήμος θα είναι δίπλα για να συνεισφέρει.


Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αν. Καλογεροπούλου ανέφερε ότι “τιμούμε τους προγόνους μας, αναστοχαζόμαστε για το ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον αυτής της χώρας, τι αξίες θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας, τι σημαίνει ελευθερία, πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη”.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στ. Αναστασόπουλος συνεχάρη το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και όλους τους αναβιωτές για το ντοκιμαντέρ και για τα γυρίσματα που γίνονται στο εμβληματικό σημείο της Επανάστασης, τη Μονή Βελανιδιάς, αναφέροντας πως “αποδίδουμε τη μεγάλη αξία της συμμετοχής του Παπαφλέσσα (ήταν στη μονή) στην Επανάσταση του 1821”. Δήλωσε, ακόμα, ότι “εδώ είμαστε να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα μηνύματα προς τα έξω, γιατί αυτή είναι η αλήθεια”.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δ. Καραλής ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Τάσο Λιάσκο που με πρωτοβουλία του γυρίζεται το ντοκιμαντέρ, και επεσήμανε πως αυτό θα προβάλει τον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής μας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια προβολής και διαφήμισής της.


Ο Γιάννης Κοροδήμος, εκπρόσωπος του Πολεμικού Μουσείου και υπεύθυνος του κινηματογραφικού αρχείου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ευχαρίστησε τους συλλόγους που συμμετέχουν, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον δήμαρχο Καλαμάτας και τον Γιάννη Μουτσούλα (υπεύθυνο του Messinia View). Εκανε λόγο για μεγάλη παραγωγή και εξέφρασε την άποψη ότι “οι ερασιτέχνες που συμμετέχουν μπορούν καλύτερα από τους ηθοποιούς να αποδώσουν αυτό που κάνουν”.
Ο εκπρόσωπος του Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας Χρήστος Κορομηλάς εξέφρασε τη χαρά του για το ντοκιμαντέρ που προβάλλει την Καλαμάτα. Ανέφερε ότι θα προβληθεί στην Ελλάδα και παντού κι εκτίμησε πως αποτελεί μήνυμα, “ώστε εμείς να περιφρουρήσουμε το αγαθό της ελευθερίας”.
Ο Γιώργος Κουρκούτας, φιλόλογος, γραμματέας του Συλλόγου “Φίλοι της Ιστορίας Χαράλαμπος Βιλαέτης” Ηλείας και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ, ενημέρωσε ότι εστιάζει στην Τουρκοκρατία, στα Ορλωφικά, στη Φιλική Εταιρεία, στις μάχες και στα γεγονότα που έγιναν σε όλη την Πελοπόννησο μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 1830, που δημιουργήθηκε το ανεξάρτητο ελληνικό κράτος, ενώ ανέφερε πως κάνει προσπάθεια να καλύψει τα ιστορικά κενά της εποχής.
Γ.Σ.


NEWSLETTER