Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 08:30

Βίντεο ευαισθητοποίησης για τον σχολικό εκφοβισμό από το 24ο Δημοτικό Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Βίντεο ευαισθητοποίησης για τον σχολικό εκφοβισμό από το 24ο Δημοτικό Καλαμάτας

Βίντεο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Ε' τάξης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας.

Συγκεκριμένα στο σχολείο, παράλληλα με άλλες δράσεις που υλοποιούνται γι' αυτό το θέμα, προετοιμάστηκε ένα σποτ, ώστε να συμμετέχει στη δράση “Μίλα Τώρα #MilaTora - Σταμάτα το Bullying” που υλοποιείται από "Το Χαμόγελο του Παιδιού", με αφορμή την Ημέρα κατά της Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, αυτό το Σάββατο 6 Μαρτίου. Η σκηνοθεσία του βίντεο είναι του Παναγιώτη - Πάρι Ορφανού και υπεύθυνες εκπαιδευτικοί η ψυχολόγος Ακριβή Κυριακοπούλου και η κοινωνική λειτουργός Γεωργιάννα Δημητροπούλου, και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας Θεόδωρος Μακρής.

Η ΔΡΑΣΗ #MilaTora - ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΟ BULLYING

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες και γονείς των σχολείων όλης της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, πληροφορίες και ιδέες και να ενεργοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσπαθώντας να αναδείξει το αυξανόμενο πρόβλημα δημιούργησε το video «Πες μου ότι σου κάνουν Bullying” για να δώσει στα παιδιά που βιώνουν αυτή τη φρίκη μία διέξοδο. Άλλωστε, δεν χρειάζεται ένα παιδί να είναι στο σχολείο για να δεχθεί εκφοβισμό. Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας και των αμέτρητων ωρών που περνούν στο Διαδίκτυο, τα παιδιά βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα με τον κίνδυνο του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying).

Ο ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Ο εκφοβισμός μέσω Διαδικτύου ή cyberbullying είναι ένας όρος που έχει μπει στη ζωή δυναμικά όσο και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή των παιδιών και των εφήβων. Με τον όρο αυτό περιγράφεται οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς που γίνεται μέσω Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων. Είναι μια ομπρέλα που περιλαμβάνει κακόβουλα πειράγματα, διάδοση άσχημων-προσβλητικών φημών on-line, αποστολή υβριστικών ή προσβλητικών μηνυμάτων, ακόμα και παρενόχληση. Περιγράφει επίσης τη δυσφήμηση σε τρίτους (άλλους πλέον του θύματος) μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων μέσω κινητού, φωτογραφίες και βίντεο στο Διαδίκτυο, ιστοσελίδες, blogs, chatrooms κ.ά. Και παρόλο που υπάρχουν αρκετές υποθέσεις με «εκφοβιστές στο Διαδίκτυο», οι γονείς ελάχιστα γνωρίζουν για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

ΔΕΝ ΩΦΕΛΕΙ Η ΔΑΙΜΟΝΟΠΟΙΗΣΗ

Οι γονείς γνωρίζουν ελάχιστα για το τι πρέπει να κάνουν, κυρίως γιατί οι ίδιοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο (η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν σημαίνει απαραίτητα και εξοικείωση με το Διαδίκτυο) και επομένως δεν μπορούν να ελέγχουν τις ιστοσελίδες που το παιδί τους επισκέπτεται. Επίσης η δαιμονοποίηση του Διαδικτύου σίγουρα δεν ωφελεί κανέναν, όπως δεν ωφελεί σε ένα περιστατικό εκφοβισμού να απαγορεύουν στα παιδιά τους να επισκέπτονται διάφορα sites. Αν το παιδί πέσει θύμα εκφοβισμού μέσω Διαδικτύου, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να έχουν ενημερώσει τα παιδιά εκ των προτέρων ότι τα απειλητικά ή προσβλητικά μηνύματα πρέπει να τα αποθηκεύσουν και όχι να τα διαγράψουν. Να κρατήσουν δηλαδή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία ή και να τα εκτυπώσουν και βεβαίως να τους τα δείξουν.

Σε περιπτώσεις δε που τα μηνύματα επιμένουν και προέρχονται από άγνωστο αποστολέα, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και να πάρουν πληροφορίες για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.


NEWSLETTER