Τρίτη, 06 Απριλίου 2021 11:01

Ο Δημήτρης Μανιατάκης ήταν ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Ο Δημήτρης Μανιατάκης ήταν ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο ελαιολάδου

Ο πρόεδρος του Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης ήταν ομιλητής στο διαδικτυακό συνέδριο ελαιολάδου που διοργανώθηκε την Πέμπτη από τα Τμήματα Διαιτολογίας - Διατροφολογίας και Βιοϊατρικής του New York College.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η ανάδειξη του ρόλου του ελαιολάδου ως σπουδαίου διατροφικού θησαυρού της μεσογειακής διατροφής, με πολυάριθμα οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.
Ο Δημήτρης Μανιατάκης αναφέρθηκε στην ομιλία του με θέμα «Ο πολιτισμός της μεσογειακής διατροφής και ο ρόλος του ελαιολάδου στη βιώσιμη ανάπτυξη» στην πολιτισμική διάσταση της μεσογειακής διατροφής, τονίζοντας τη σχέση της με τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τρόπο με τον οποίο το διατροφικό μοντέλο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, εκφράζοντας έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο ζωής αλλά και αξιοποιώντας μέρος του ελληνικού πλούτου (ιστορικού, κοινωνικού και πολιτιστικού) που τη διαμορφώνει. Σκιαγράφησε με ακρίβεια το εγχείρημα ένταξης της μεσογειακής διατροφής στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO στις 16 Νοεμβρίου 2010 και την ανακήρυξη της Κορώνης ως Εμβληματικής Κοινότητας εκ μέρους της Ελλάδας μαζί με τη Soria (Ισπανία), το Cilento (Ιταλία) και το Chefchaouen (Μαρόκο), επισημαίνοντας την 10ετή εμπειρία του Μανιατακείου Ιδρύματος προς αυτή την κατεύθυνση.
Ολοκληρώνοντας, αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει η Ελλάδα το 2021 ως συντονίστρια χώρα του Δικτύου των χωρών για τη Μεσογειακή Διατροφή, έπειτα από πρωτοβουλία του Μανιατακείου Ιδρύματος σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια διακυβερνητικής τηλεδιάσκεψης που διοργανώθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2020 από το Μαρόκο, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της θητείας του ως συντονίστριας χώρας των κοινών δράσεων του Δικτύου των χωρών και των Εμβληματικών τους Κοινοτήτων που υποστήριξαν την εγγραφή της μεσογειακής διατροφής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO, προβλήθηκαν οι δράσεις που έχουν αναπτύξει για τη διαφύλαξη και προώθηση της μεσογειακής διατροφής.
Το συνέδριο τέλεσε υπό την προεδρία του δρ. Νίκου Κατσαρού αντιπροέδρου του New York College, ακαδημαϊκού υπευθύνου του Τμήματος Βιοϊατρικών Σπουδών και Διαιτολογίας- Διατροφολογίας, πρ. διευθυντή Ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και πρ. προέδρου ΕΦΕΤ.
Διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές, εκπρόσωποι αναπτυξιακών φορέων και επιχειρηματίες παρουσίασαν εισηγήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν στον τομέα της ελιάς και του ελαιολάδου, από τα κριτήρια ποιότητάς του, το ρόλο του στη μεσογειακή διατροφή, το οξειδωτικό στρες, αλλά και τη βιώσιμη ανάπτυξη.


NEWSLETTER