Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 21:32

Στην Πύλο το 10ο Διεθνές Συνέδριο European Maritime Heritage

Γράφτηκε από την
Στην Πύλο το 10ο Διεθνές Συνέδριο European Maritime Heritage

Στην Πύλο θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 19 Σεπτεμβρίου το 10ο Διεθνές Συνέδριο European Maritime Heritage, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς.

Ειδικότερα, με την ευκαιρία της 200ής επετείου της Επανάστασης του 1821 και με αφορμή τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς σε τοποθεσία εμβληματική για την ιστορία της Ελλάδας, ο διεθνής οργανισμός European Maritime Heritage θα διεξάγει το ανά τριετία Διεθνές Συνέδριο των μελών του στην Πύλο.
Το Διεθνές Συνέδριο του οργανισμού φιλοξενείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τιμώντας με αυτή την ενέργεια την ελληνική ναυτοσύνη και τη συμβολή της χώρας μας στο κοινό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ο European Maritime Heritage (EMH) είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός που προωθεί τη γνώση και την ευαισθητοποίηση στον τομέα της ναυτικής κληρονομιάς, καθώς και τη διατήρησή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Συνδέει ιδιοκτήτες παραδοσιακών και ιστορικών πλοίων, ναυτικά μουσεία και άλλους συναφείς φορείς που ενδιαφέρονται για την ταυτοποίηση – αναγνώριση, την αποκατάσταση και τη διατήρηση της υλικής και άυλης ναυτικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των ποτάμιων πλωτών οδών.
Οπως σημειώνει ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του για τη διοργάνωση του Συνεδρίου στην Πύλο: “Η υλική και η άυλη κληρονομιά όλων των λαών της οικουμένης είναι οι μνήμες, η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα, οι ιστορίες ανθρώπων και τόπων, ήθη, έθιμα, παραδοσιακά επαγγέλματα. Παράγοντες που, μαζί με τον άνθρωπο, κρατούν ζωντανή τη γνώση που έρχεται από το παρελθόν, για να τροφοδοτήσει το παρόν και, κυρίως, να στηρίξει το μέλλον. Έχοντας ως γνώμονα τη διάδοση και διατήρηση της ναυτικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, ο πανελλήνιος σύλλογος για τη διάσωση, διαφύλαξη και ανάδειξη της ναυπηγικής και ναυτικής παράδοσης και κληρονομιάς «Πρωτέας», εθνικό μέλος του πανευρωπαϊκού οργανισμού European Maritime Heritage (ΕΜΗ), σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρία Ελληνική Ναυτική Κληρονομιά «Ο Άργος» ΑΜΚΕ, διοργανώνουν την Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς, μια πολυθεματική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στον Δήμο Πύλου-Νέστορος, μεταξύ 11-19 Σεπτεμβρίου 2021”.
Η διοργάνωση της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς θα διοργανωθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Πύλου-Νέστορος.


NEWSLETTER