Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 16:55

Το “Χαμόγελο του Παιδιού” προειδοποιεί για τις κροτίδες

Γράφτηκε από την
Το “Χαμόγελο του Παιδιού” προειδοποιεί για τις κροτίδες

 

Ρώτησε ένα παιδί “πού θα βρούμε δυναμιτάκια;” και θα σε πάει αμέσως… Το “Χαμόγελο του Παιδιού”, ενόψει Πάσχα και για μία ακόμα χρονιά, ενημερώνει τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τις εξαιρετικά επικίνδυνες επιπτώσεις που έχει η χρήση κροτίδων και βεγγαλικών από τα παιδιά.

Η... εκρηκτική “άτυπη παράδοση”, που κάθε χρόνο το Πάσχα κοστίζει σε παιδιά και εφήβους τα δάχτυλα ή το χέρι τους, ακόμα και τη ζωή τους, επιβεβαιώνει ότι τα παιδικά δυναμιτάκια δεν είναι αθώα – και ο οργανισμός προειδοποιεί ότι πρέπει όλοι να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας.

Τις κροτίδες και τα βεγγαλικά, ακόμη και τα... αθώα "παιδικά αθύρματα" (τα δυναμιτάκια όπως όλοι τα ξέρουμε ή αλλιώς “γουρούνες”, “σκορδάκια”, “σφυρίχτρες”), αν και είναι παράνομη η πώλησή τους, εντούτοις κάθε παιδί εύκολα μπορεί να τα βρει σε συνοικιακά ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ και περίπτερα, αφού πωλούνται ανεξέλεγκτα.

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ “ΦΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ”

Το “Χαμόγελο του Παιδιού" έχει χειριστεί μέχρι σήμερα αρκετές καταστάσεις, όπου παιδιά από 10 έως 14 χρόνων ακρωτηριάστηκαν ή έπαθαν εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς. Και επειδή ο οργανισμός επιμένει στην πρόληψη, κρούει για μια ακόμη χρονιά το καμπανάκι του κινδύνου τονίζοντας στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ότι οι κροτίδες και τα βεγγαλικά δεν είναι παιχνίδια. Στα χέρια των παιδιών γίνονται “φονικά όπλα”, απειλώντας τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Πολλοί γονείς, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία που κάθε χρόνο δημοσιοποιούνται, φαίνεται ότι υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα του θέματος. Ανθρωποι όμως που ζουν γύρω μας και αναπάντεχα βρέθηκαν αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα, αντιμετωπίζοντας από μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες μέχρι σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα εξαιτίας του μετατραυματικού στρες, μπορούν να καταλάβουν γιατί τα βεγγαλικά και οι κροτίδες δεν είναι “παιδικά” παιχνίδια. Τα παιδιά δεν έχουν άλλωστε την αίσθηση του κινδύνου: Βάζουν τα δυναμιτάκια σε τούβλα ή σωλήνες και στην ουσία πειραματίζονται με μπαρούτι. 

ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ

Η διάθεση λοιπόν όλων αυτών των... αθώων για κάποιους “παιδικών αθυρμάτων”, κροτίδων και βεγγαλικών, καθώς και των πυροτεχνημάτων, είναι παράνομη πράξη και τιμωρείται από το νόμο. Το περασμένο Σάββατο ένας 17χρονος συνελήφθη σε αστυνομικό έλεγχο στην Τριφυλία γιατί κουβαλούσε 12 κροτίδες, παραβιάζοντας τη νομοθεσία για τα βεγγαλικά. Αλλά και τον περασμένο Μάρτιο η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κατάσχεσε 5.320 δυναμιτάκια που προορίζονταν για το Πάσχα, από κατάστημα εμπορίας πυροτεχνημάτων και κατάστημα παιχνιδιών και εποχιακών ειδών στην Καλαμάτα, ενώ προχώρησε και σε δύο συλλήψεις. 

Ομως, αν και η Αστυνομία κάθε χρόνο και στη Μεσσηνία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες και κάνει εντατικούς ελέγχους, το “Χαμόγελο του Παιδιού” παρακινεί τους γονείς να ενημερώσουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχει η χρήση βεγγαλικών και κροτίδων. Ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα, οπότε “το φαινόμενο αυτό βρίσκεται σε έξαρση αποτελώντας μία άτυπη παράδοση”. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νόμο απαγορεύεται η αγορά, κατοχή και πώληση βεγγαλικών, κροτίδων και πυροτεχνημάτων – και οι παραβάτες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης, απαγορεύεται και η κατασκευή αυτοσχέδιων βαρελότων και κροτίδων, καθώς από το νόμο θεωρούνται κι αυτά επικίνδυνα και παράνομα.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ

Εν τω μεταξύ, όσον αφορά τα λεγόμενα “παιδικά αθύρματα” για την ψυχαγωγία των ανηλίκων, ναι μεν επιτρέπεται η κατοχή-χρήση τους, αλλά απαγορεύεται η εμπορία. Για να τα πουλάει κάποιος, πρέπει να πάρει άδεια από την Αστυνομία. Επίσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας, η αγορά και χρήση πυροτεχνημάτων από φορείς (όπως π.χ. είναι ο δήμος), με την προϋπόθεση ότι έχουν αγοραστεί με τιμολόγιο από νόμιμο έμπορο και η χρήση τους γίνεται σε επετείους και εκδηλώσεις από έμπειρο χρήστη, κι αφού ενημερωθεί σχετικά η Πυροσβεστική. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν ότι όλα αυτά είναι εύφλεκτα υλικά, άρα επικίνδυνα. Ακόμα και τα “παιδικά αθύρματα” μπορεί να πάρουν φωτιά, και η ψυχαγωγία να μετατραπεί σε εφιάλτη για έναν ανήλικο, μαθαίνοντας να ζει με μια αναπηρία.

Η ΕΛΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο της πρόληψης αυτών των ατυχημάτων, συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες –και ιδιαίτερα στους γονείς– τα εξής:

- Η κατασκευή, εμπορία, αγορά, κατοχή και χρήση κροτίδων και συσκευών εκτόξευσης αυτών από οποιονδήποτε απαγορεύεται.

- Η αγορά βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων είναι παράνομη. Μην τα αγοράζετε.

- Αποτρέψτε τα παιδιά από τη χρήση ή την αυτοσχέδια κατασκευή τους.

- Ενημερώστε τα παιδιά για τους κινδύνους σοβαρού τραυματισμού, ακόμα και ακρωτηριασμού.

- Μην τους επιτρέπετε να προσεγγίζουν χώρους παράνομης καύσης των ειδών αυτών, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι δεν θα προκληθεί ατύχημα.

- Οι ενήλικες μην χρησιμοποιείτε βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος να σας μιμηθούν τα παιδιά.

- Μην ξεχνάτε ότι τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα δεν είναι παιχνίδια, αλλά υλικά άκρως επικίνδυνα, και η χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή.


NEWSLETTER