Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2021 08:45

Εκδηλώσεις μνήμης για τους Μεσσήνιους πεσόντες στην Κύπρο (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Εκδηλώσεις μνήμης για τους Μεσσήνιους πεσόντες στην Κύπρο (βίντεο)

 

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους Μεσσήνιους πεσόντες και αγνοούμενους της τουρκικής εισβολής τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974, πραγματοποιήθηκαν χθες στην Καλαμάτα από το δήμο.

Αρχικά στις 10 το πρωί τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής μνημόσυνο για τους Ελλαδίτες και τους Κύπριους, που έπεσαν κατά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Μισή ώρα αργότερα, στο ηρώο Ελλήνων και Κυπρίων Φονευθέντων και Αγνοουμένων μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε τελετή απόδοσης τιμής σε όσους αγωνίστηκαν στην Κύπρο κατά των στρατευμάτων του “Αττίλα” -και ιδιαίτερα για τους αγνοούμενους.

Ο πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Τζαϊλέας διάβασε ειδική ευχή υπέρ των αγνοουμένων.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “47 χρόνια από τον μαύρο Ιούλιο άφρονες και παράφρονες έσπρωξαν την Κύπρο στη μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνισμού” και αναφέρθηκε στην Ευρώπη “που ανέχεται το τείχος της ντροπής” και στη διεθνή κοινότητα “που ανέχεται τον ιταμό εισβολέα να αυθαδιάζει και να απευθύνει ύβρεις στον πολιτισμό”. Επεσήμανε ότι “δεν ξεχνώ, πάντα θα υπάρχει ελπίδα. Το σύνθημα «Δεν ξεχνώ την Κύπρο» πρέπει να ενώνει τους Ελληνες”.

Στην ομιλία του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου παρατήρησε ότι “δεν είναι επέτειος, αλλά μνήμη της ελπίδας, αφετηρία για να δούμε ότι οι Τούρκοι είναι παρόντες” κι έκανε λόγο για 60.000 ξεριζωμένους Κύπριους, που μόνο το ¼ βρίσκεται στη ζωή. Μίλησε για το δράμα των 1.619 ψυχών αγνοουμένων κι επεσήμανε πως “έστω και ένας να υπάρχει, ακόμα και γι’ αυτόν τον έναν άνθρωπο αξίζει να αναστοχαστούμε”. Τόνισε ότι “Ελλαδίτες, Κύπριοι και Μεσσήνιοι θυσιάστηκαν. Αθάνατοι αυτοί που θυσιάστηκαν στον Κυπριακό Αγώνα”.

Ακολούθησε η εκφώνηση των ονομάτων των Καλαματιανών πεσόντων και αγνοουμένων. Στεφάνια

κατέθεσαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θαν. Βασιλόπουλος, ο γ.γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Πολίτης εκ μέρους του αδελφοποιημένου Δήμου Αγλαντζιάς Κύπρου, η αντιπεριφερειάρχης Αννα Καλογεροπούλου, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Καλαμάτας σμήναρχος (Ι) Κωνσταντίνος Καραβλίδης, οι εκπρόσωποι των οικογενειών των πεσόντων Ανδρονίκη Σταύρου, των οικογενειών των αγνοουμένων Ρούλα Κατούντα, των Μεσσηνίων πολεμιστών Δημήτριος Αβδίκος, του Συλλόγου “Κομάντος ‘74” Δημήτριος Μάλαμας, του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας Γιάννης Βούρκος, των Εφέδρων Αξιωματικών Μεσσηνίας Βασίλης Γαζούλης και της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μεσσηνίας Ηλίας Γυφτέας.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Υμνο από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Ο Καλαματιανός που έπεσε κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν ο συνταγματάρχης Σωτήριος Σταύρου.

Οι Καλαματιανοί αγνοούμενοι είναι: Οι αντιστράτηγοι Νικόλαος Κατούντας και Παύλος Κουρούπης και οι έφεδροι ανθυπασπιστές Ευάγγελος Ζαχαρέας, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Λάμπρος Νικητόπουλος, Ιωάννης Ξυδιάς, Δημήτριος Σκουρλής, Ανδρέας Σταθόπουλος και Θεόδωρος Μασούρας.

Γ.Σ.


NEWSLETTER