Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 12:22

Συζήτηση για το 1821 στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Συζήτηση για το 1821 στο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας

 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η εκδήλωση με θέμα “200 χρόνια… τι τελικά γιορτάζουμε; 1821 αλήθειες και ψέματα”, με ομιλητές τους φιλολόγους Σπύρο Αλεξίου και Χρήστο Ρέππα, το βράδυ του Σαββάτου στο 10ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας, στο παρκάκι μπροστά από το Διοικητήριο Μεσσηνίας.

Ο Σπύρος Αλεξίου μίλησε για καθαρά ψέματα στα αφηγήματα του ελληνικού κράτους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “λέμε ψέματα στα παιδιά, όταν το βιβλίο της Γ’ Λυκείου λέει ότι οι Ελληνες αισθάνονταν απόγονοι  των αρχαίων Ελλήνων και Ευρωπαίοι”. Εκανε λόγο για “το ψέμα της 25ης Μαρτίου, στις 25 Μαρτίου δεν έγινε απολύτως τίποτα” και μεταξύ άλλων παρατήρησε πως “την Επανάσταση δεν την έκαναν όλοι οι Ελληνες μαζί, δεν την έκαναν όλες οι κοινωνικές δυνάμεις. Οι Ελληνες μισθοφόροι στον στρατό του Κιουταχή ήταν περισσότεροι από τους Ελληνες που ήταν μέσα στο αποκλεισμένο Μεσολόγγι”.

Ο κ. Αλεξίου είπε πως “γιορτάζουμε το ότι γεννήθηκε ένα ελεύθερο κράτος, η Επανάσταση διέλυσε το σύστημα της Ιερής Συμμαχίας και γίνεται παράδειγμα σε πολλούς άλλους”. Αναφέρθηκε σε άγνωστα ονόματα που προσέφεραν στην Επανάσταση του 1821, όπως “στον Μελέτη Βασιλείου που με εργάτες γης απελευθέρωσε την Αθήνα, τον Αντώνη Οικονόμου που ξεσήκωσε την Υδρα”. Επεσήμανε ότι “πρέπει να γιορτάσουμε τον Καραϊσκάκη που ήταν αξιωματικός του Αλή Πασά και λεηλάτησε τη Δυτική Πελοπόννησο. Μετά το 1825 την έξοδο του Μεσολογγίου γίνεται επαναστάτης αρχιστράτηγος, που αντιδρά στην αποικιοκρατία και στο ρόλο Αγγλίας – Γαλλίας και δείχνει τη δύναμη της Επανάστασης να αλλάζει συνειδήσεις”.

Ο Χρήστος Ρέππας είπε ότι “ήταν ένας αγώνας για την ελευθερία, για την έξοδο από το καθεστώς του ραγιά”, και αναφέρθηκε στο ρόλο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης και του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Παρατήρησε πως “ήταν ένα αυθεντικό κίνημα, πρώτα του λαού και μετά της κυρίαρχης πολιτικά τάξης. Δεν υπήρξε καμία ελευθερία χαρισμένη. Κανένα Ναβαρίνο δεν θα είχε καμία αξία, αν ο ίδιος ο πληθυσμός δεν άντεχε και είχε προσκυνήσει”.

Επεσήμανε, ακόμα, το ρόλο της Φιλικής Εταιρείας και της κοινωνικής συμμαχίας στην οποία στηρίχθηκε η Επανάσταση.

Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο, ολοκληρώθηκε με συναυλία με τους “Propabanda”, “Djoba” και Βασίλη Ράλλη.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα “Η αλληλεγγύη και το διεθνές δίκαιο

του παλαιστινιακού αγώνα” με τον πρέσβη της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι και τον Κώστα Ράπτη. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από τους “Red gloves” και ρεμπέτικο σχήμα.

Στο χώρο του Φεστιβάλ λειτούργησαν θεματικές γωνιές για Έμφυλο, Ζαπατίστας, Αιολικά, LGBTQIA+, βιβλιοπωλείο, προβολές ντοκιμαντέρ και παιδική γωνιά.

Γ.Σ.


NEWSLETTER