Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 21:55

Παράλληλη στήριξη για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ζητούν οι γονείς

Παράλληλη στήριξη για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ζητούν οι γονείς

 

Επιμέλεια: Νικολέττα Κολυβάρη

Παράλληλη στήριξη για όλους τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές και μαθησιακές ανάγκες απαιτούν γονείς, οι οποίοι με επιστολή τους το προηγούμενο διάστημα στο υπουργείο Παιδείας και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής αναφέρονται αναλυτικά στα μόνιμα προβλήματα, που προκύπτουν με την απουσία ή τη μη έγκαιρη και μερική παρουσία της παράλληλης στήριξης.

Εν τω μεταξύ, πηγές από τον εκπαιδευτικό χώρο αναφέρουν στην “Ε” πως τα αιτήματα παράλληλης στήριξης προς τα ΚΕΣΥ-Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης ξεπερνούν τα 13-15.000 πανελλαδικά. Σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δημήτρης Οικονομόπουλος διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία διάκριση και κανένας αποκλεισμός μαθητή που χρειάζεται παράλληλη στήριξη.

 

ΟΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ…

Οι γονείς από την πλευρά τους τονίζουν στην επιστολή προς το υπουργείο ότι το συνηθέστερο πρόβλημά τους είναι η μη έγκαιρη προσέλευση της παράλληλης στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται την ίση συμμετοχή στην εκπαιδευτική και κοινωνική διαδικασία. Επιπλέον, καταγγέλλουν ότι “πάρα πολλοί από εμάς βιώνουν τον συστηματικό διαμοιρασμό των παράλληλων στηρίξεων παρόλο που οι αποφάσεις των ΚΕΣΥ ορίζουν στήριξη πλήρους ωραρίου. Πολύ συχνά συμβαίνει, ενώ παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία, να δικαιούνται άδεια εγκυμοσύνης ή ασθενείας και έτσι ο μαθητής ή η μαθήτρια παραμένει χωρίς υποστήριξη μέχρι την επόμενη φάση προσλήψεων, συνήθως ένα μήνα μετά ή και αργότερα καθώς «οι πιστώσεις του υπουργείου δεν αρκούν…»”.

 

ΓΟΝΕΙΣ: “ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΒΙΩΝΟΥΝ ΔΙΑΚΡΙΣΗ”

Στην ίδια επιστολή οι γονείς αναφέρουν ως ένα ακόμα πρόβλημα, με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι, το ότι πολλά παιδιά βιώνουν διάκριση, καθώς κατατάσσονται στις «ελαφριές περιπτώσεις». Αυτά τα παιδιά όπως αναφέρουν, μένουν συνήθως χωρίς παράλληλη στήριξη. Επίσης, επισημαίνουν ότι αναπάντητο μένει και το ερώτημα γιατί ενώ τα παιδιά φοιτούν 30 ώρες εβδομαδιαίως, η παράλληλη στήριξη καλύπτει μόνο τις 24 ώρες, με αποτέλεσμα “πολλοί γονείς να αναγκάζονται να αναλάβουν μόνοι τους την οικονομική επιβάρυνση, για να προσλάβουν ιδιωτική παράλληλη στήριξη”. Ωστόσο, επειδή το ποσό που καλούνται να πληρώσουν δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο οι περισσότεροι γονείς (άνεργοι κυρίως) δεν είναι σε θέση να το διαθέσουν. Επομένως, θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό “να δούμε πλέον να υλοποιείται η συμπεριληπτική εκπαίδευση και να κατοχυρώνεται το ίσο δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση, έγκαιρα και έγκυρα”.

 

ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ

Σε επίπεδο Πελοποννήσου και ειδικότερα στο Νομό Μεσσηνίας, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Δημήτρης Οικονομόπουλος μιλώντας στην “Ε” αναγνωρίζει ότι κάποια αιτήματα δεν καλύφθηκαν πλήρως, αλλά -όπως λέει- θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση προσλήψεων για την παράλληλη στήριξη. Επισημαίνει ακόμα πως σε ό,τι αφορά την παράλληλη στήριξη, φέτος και πέρυσι ξεκινά πριν τον Οκτώβριο και ήδη “οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης έχουν ολοκληρώσει τα απαραίτητα σεμινάρια και μελετάνε το φάκελο του κάθε παιδιού, για να είναι προετοιμασμένοι τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία”. Και παρόλο που υπάρχουν ακόμα κενά, είναι αισιόδοξος ότι τα αιτήματα θα καλυφθούν στο σύνολό τους αν όχι για όλες τις ώρες ή ειδικότητες, τουλάχιστον για τις περισσότερες από αυτές. Πέρυσι μάλιστα, λέει ότι οι ανάγκες καλύφθηκαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των συνολικών αιτημάτων. 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ: “ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΔΑΣΚΑΛΟ Ή ΚΑΘΗΓΗΤΗ”

Ανεξάρτητα από την παράλληλη στήριξη, ο κ. Οικονομόπουλος αναφέρει ότι ο διορισμός 750 εκπαιδευτικών οι οποίοι ανέλαβαν υπηρεσία 1η Σεπτεμβρίου, προσφέρει μια πολύ μεγάλη ανάσα στα σχολεία της Περιφέρειας. Στη Μεσσηνία διορίστηκαν 100 νέοι μόνιμοι δάσκαλοι και αναπληρωτές και ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου διαβεβαιώνει πως τη Δευτέρα “κανένα παιδί σε κανένα σχολείο, σε κανένα τμήμα δεν θα βρεθεί χωρίς δάσκαλο ή καθηγητή· και αυτό είναι το δικό μας στοίχημα για όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου”.

 

ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ

Ομως, παρά τις ευοίωνες προβλέψεις, ο Δημ. Οικονομόπουλος δεν προτρέχει γιατί συνήθως στην έναρξη κάθε χρονιάς υπάρχει ένας αριθμός εκπαιδευτικών που παίρνει άδεια κύησης ή ασθενείας. Οπότε οι ανάγκες για αναπληρώσεις που θα υπάρξουν στο σύνολο της εκπαίδευσης θα διαφανούν από τη Δευτέρα και μετά. Αισιοδοξεί πάντως ότι όποια και αν είναι τα κενά θα καλυφθούν μέσα στο Σεπτέμβριο και το αργότερο σε ένα μήνα για την παράλληλη στήριξη. “Κανένα παιδί δεν θα μείνει εντελώς ακάλυπτο στην παράλληλη στήριξη”, τονίζει. Αν και δεν αποκλείει να μην καλυφθούν όλες οι απαιτούμενες ώρες, γιατί παρόλο που οι ειδικότητες (νηπιαγωγοί- δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής, φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί) βρίσκονται εύκολα, θα “πρέπει να βρεθούν και οι πιστώσεις που απαιτούνται”, σημειώνει καταλήγοντας.