Δευτέρα, 06 Δεκεμβρίου 2021 21:26

Ημερίδα για την προστασία ανηλίκων: Υποχρεωτική εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία

Γράφτηκε από την

Η εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία θα βοηθούσε τα παιδιά να κατανοήσουν τα όρια του σώματός τους, άρα και πότε αυτά παραβιάζονται και θα συνέβαλε καθοριστικά στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων.

Τη θέση αυτή διατύπωσε η βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού Θεώνη Κουφονικολάκου κατά την ομιλία στη διαδικτυακή ημερίδα της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας “Το παιδί είναι η απάντηση!”. Τη σημασία εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία τόνισε και ο ιατρός, εκπρόσωπος της Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς, ο οποίος διαπίστωσε ότι πλέον τα παιδιά εκτίθενται σε πορνογραφικό υλικό από την ηλικία των 7, 8 και 9 χρονών, καθώς οι γονείς τα αφήνουν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο και μπαίνουν σε πορνογραφικά sites.

ΠΑΙΔΙΑ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΑ ΣΕ ΠΟΡΝΟ ΑΠΟ ΤΑ 7

Την ίδια ώρα όμως που παιδιά από 7 χρονών μπαίνουν ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο και παρακολουθούν πορνογραφικά βίντεο, πολλοί γονείς αλλά και μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας αντιδρούν σθεναρά στην εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Στάση την οποία ο γιατρός και επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Ψυχολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Κορμάς χαρακτήρισε καθαρά υποκριτική, γιατί όπως είπε “από τη μια δεν θέλεις να μπει το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία, αλλά από την άλλη αφήνεις το παιδί σου στο δωμάτιο ανεξέλεγκτο να μπαίνει και να βλέπει ό,τι πιο κακοποιητικό για ένα παιδί”.

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Η έκθεση σε πορνογραφικό υλικό από τόσο μικρές ηλικίες καταστρέφει, σύμφωνα με τον γιατρό, την παιδική αθωότητα, η παιδικότητα καταστρατηγείται και τα παιδιά υιοθετούν επιθετικές συμπεριφορές, ενώ “βλέπουμε και τη θυματοποίηση ειδικά της γυναίκας μέσα από αυτές τις σκηνές, που είναι όχι μόνο ακατάλληλες αλλά και τραυματικές για αυτές τις ηλικίες”, επεσήμανε. Και πρόσθεσε πως “δεν είναι λίγες οι φορές που εκπαιδευτικοί στα σχολεία μας λένε ότι τα παιδιά εκεί που ζωγραφίζουν, φτιάχνουν σκηνές από πορνό. Αρα καταλαβαίνουμε την υποκρισία της ελληνικής κοινωνίας”, συμπέρανε κλείνοντας ο Γιώργος Κορμάς.

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Η βοηθός συνήγορος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού (ENOC) Θεώνη Κουφονικολάκου παρατήρησε πως η έλλειψη υποχρεωτικού μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία είναι μια ακόμα “μεγάλη δομική έλλειψη” στην πρόληψη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης. Και παρόλο που “υπάρχει μια πρωτοβουλία για τα πιλοτικά εργαστήρια δεξιοτήτων, ωστόσο αυτό δεν καλύπτει ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες οι οποίες έχουν αναδυθεί”. Πρόσθεσε δε ότι “υπάρχει μεγάλη αμηχανία και σιωπή γύρω από τα όρια του σώματος και αυτή η αμηχανία και σιωπή είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι θύτες για να καθυποτάξουν τα παιδιά”.

“ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΓΕΝΝΑΙΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ”

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν για την κ. Κουφονικολάκου, όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης -με εξαίρεση την Πολωνία και κάποιες αγροτικές περιοχές της Ισπανίας- “να κάνουμε και εμείς ένα γενναίο βήμα μπροστά, να υιοθετήσουμε ένα πρωτόκολλο σεξουαλικής αγωγής των παιδιών καθολικά σε όλα τα σχολεία, το οποίο από νωρίς θα τα μαθαίνει τα όρια του σώματός τους, δηλαδή ποιο άγγιγμα είναι ανάρμοστο, ποιο άγγιγμα μπορεί να προδίδει οικειότητα και ποιο άγγιγμα επ’ ουδενί δεν προδίδει αγάπη και οικειότητα, αλλά είναι προβληματικό”. Επίσης, μπορεί να συμβάλει ώστε “να αρχίσουν τα παιδιά να επεξεργάζονται τους έμφυλους ρόλους και τις κυρίαρχες αναπαραστάσεις, ούτως ώστε να αποφύγουμε τη βία στις σχολικές μονάδες σε βάρος των παιδιών που αποκλίνουν από τις κυρίαρχες νόρμες αναφορικά με την αρρενωπότητα και τη θηλυκότητα”, παρατήρησε η συνήγορος.

ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΦΥΛΩΝ ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΩΝ

Η κ. Κουφονικολάκου αναφερόμενη ειδικότερα στα παιδιά που αποκλίνουν από τα καθιερωμένα στερεότυπα της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας σημείωσε πως αυτά “είτε είναι ΛΟΑΤΚΙ είτε δεν είναι, ακόμα και αν έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα φύλου ή απλά έχουν διαφορετική έκφραση, υποφέρουν, κοροϊδεύονται, εκφοβίζονται, περιθωριοποιούνται, αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα. Αρα είναι πάρα πολύ σημαντικό με το μάθημα σεξουαλικής αγωγής να τροφοδοτήσουμε γενναία και έντιμα μια συζήτηση μέσα στις σχολικές μονάδες διά μέσου ενός βιωματικού και διαδραστικού διαλόγου για την αποδόμηση των έμφυλων στερεότυπων στην εκπαίδευση”, τόνισε. Καταλήγοντας αναφέρθηκε ενδεικτικά και στις χώρες που έχουν θεσπίσει υποχρεωτική σεξουαλική αγωγή, όπως είναι η Γερμανία από το 1968, η Αυστρία και η Δανία από το 1970, ενώ στην Ολλανδία τα μαθήματα σεξουαλικής αγωγής ξεκινούν από την ηλικία των 4 χρονών και στο Βέλγιο στην ηλικία των 6 και ολοκληρώνονται στα 17.