Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 08:49

Συγκέντρωση κατά του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Συγκέντρωση κατά του μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας

 

Την αντίδρασή τους στο μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας, ιδιαίτερα για τις παρεμβάσεις που προβλέπει στον προλιμένα για τους ναυταθλητικούς συλλόγους με τα διώροφα κτήρια και το κρηπίδωμα, εξέφρασαν χθες σε συγκέντρωση στο “Πανελλήνιο” αυτοδιοικητικές παρατάξεις, φορείς, συλλογικότητες και πολίτες.

Ζήτησαν να παραμείνει όπως είναι η παραλία στον προλιμένα, μοναδική στην Ελλάδα με τον κόσμο να κάνει μπάνιο δίπλα στο λιμάνι και να καταψηφιστεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του μάστερ πλαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Στη συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση των πολιτών για να αποτραπούν οι προβλέψεις του μάστερ πλαν του λιμανιού.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

Ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου”, παρατήρησε ότι “αλλάζει η φυσιογνωμία του προλιμένα, καταστρέφεται η μοναδική αυτή παραλία”. Ενημέρωσε για τη δημιουργία κίνησης “Σώστε την παραλία του προλιμένα” με ψήφισμα για το οποίο συγκεντρώνονται υπογραφές και το οποίο θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μάλιστα, πρότεινε να βγει επιτροπή πολιτών για τον προλιμένα.

Η Μαρίστα Ορφανού, από την Περιβαλλοντική Πολιτιστική Ενωση Μεσσηνίας, αφού ανέφερε ότι “δεν είμαστε κατά των αναπτυξιακών έργων”, ζήτησε “διαφορετικό, ήπιο σχεδιασμό που να σέβεται το περιβάλλον και το τοπίο” κι εξέφρασε αντίδραση για τα κτήρια των ναυταθλητικών συλλόγων “δόμησης 1.500 τ.μ. και ύψους 10 μέτρων”.

Η Λέττα Πετρουλάκη, από την Πειραματική Σκηνή, παρατήρησε ότι “η Καλαμάτα είναι διάσημη για την παραλία της, είναι κάτι μοναδικό. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπλαση για να κονομάνε κάποιοι”. Ζήτησε να μην ισχύσει αυτό το μάστερ πλαν και να σχεδιαστεί χώρος για τον πολιτισμό.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Κάτσαρης, επικεφαλής της “Ανταρσίας για το Μοριά”, εκτίμησε ότι “τέτοιοι σχεδιασμοί μπορούν να αποτραπούν μόνο με κινητοποιήσεις πολιτών”.

Ο Βασίλης Τσουλάκος, εκπρόσωπος του επικεφαλής Θανάση Πετράκου, ζήτησε “αυτή την παραλία να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, στα εγγόνια μας” και παρατήρησε πως “η παράταξή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου”, ζήτησε “να διατηρήσουμε τον προλιμένα στα δεδομένα που έχει”. Αφού ανέφερε ότι έχουμε υποχρέωση να υποστηρίζουμε τους ναυταθλητικούς συλλόγους και να εξασφαλίζουμε υποδομές που θα κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, δήλωσε αντίθετος στα δύο κτήρια και στο κρηπίδωμα, πρότεινε κτηριολογικό πρόγραμμα με φειδώ και αίθουσα τέχνης στις αποθήκες του λιμανιού.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, αντέδρασε στο γεγονός να δοθούν 42 εκ. ευρώ τέτοια εποχή γι’ αυτά που προβλέπει το μάστερ πλαν και ζήτησε προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και έργα σχολικής στέγης.

Ακόμα, τοποθετήθηκαν οι Φεβρωνία Εξακουστίδου και Νίκος Πατσαρίνος (Προοδευτικοί Πολίτες), Στέφανος Κουνιάδος (Οικολογική Κίνηση Καλαμάτας), Παναγιώτης Λύρας (πρόεδρος Κοινότητας Καλαμάτας), Σταμάτης Μπεχράκης (δημοτικός σύμβουλος), Τάσος Κανελλόπουλος (πολίτης), Γιώργος Καραμπάτος (πρώην πρόεδρος Επιμελητηρίου Μεσσηνίας), Ηλίας Μπιτσάνης (δημοσιογράφος) και Στάθης Παπαδόπουλος (SOS Kυπαρισσιακός).

Γ.Σ.


NEWSLETTER