Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022 15:10

Η πανδημία χτύπησε εκ νέου τα νυχτερινά κέντρα - Η απαγόρευση του χορού καταλυτικός παράγοντας

Γράφτηκε από τον
Η πανδημία χτύπησε εκ νέου τα νυχτερινά κέντρα  - Η απαγόρευση του χορού καταλυτικός παράγοντας

Με το... αριστερό μπήκε η χρονιά για τα κέντρα διασκέδασης λόγω των περιορισμών για την πανδημία που ανακοινώθηκαν λίγο πριν την Πρωτοχρονιά.

Η απαγόρευση της μουσικής, ο περιορισμός του ωραρίου, όπως και η απαγόρευση του χορού μέχρι πρότινος, δοκίμασαν εκ νέου τις δυνάμεις του παραδοσιακού τρόπου διασκέδασης των Καλαματιανών, αυτού των μπουζουκιών. Εχοντας βρει τα πατήματα τους από το Φθινόπωρο και έπειτα τα συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα είδαν έστω με την επίδειξη πιστοποιητικών την κατάσταση στην προσέλευση κόσμου να ομαλοποιείται σε ένα βαθμό, ωστόσο η μετάλλαξη «Ομικρον» φαίνεται πως είχε διαφορετικά σχέδια για τις πίστες, οι οποίες άδειασαν στην πιο ελπιδοφόρα νύχτα του έτους, αυτή μετά την αλλαγή του χρόνου, όπου οι επιχειρηματίες στήριζαν πολλά ώστε να ανασάνουν οικονομικά.

Ο Νίκος Γεωργουλάκης, ένας εκ των ιδιοκτητών του κέντρου διασκέδασης “Gazi Live” στη Ναυαρίνου έκανε λόγο στην «Ε» για ζημιά στο έπακρο.

«Εκείνες τις μέρες περιμέναμε τα δουλέψουμε για να βγάλουμε ένα μέρος, ίσως και το μισό από τα σπασμένα της χρονιάς, η οποία κύλησε σε μεγάλο βαθμό με περιορισμούς στον κλάδο μας. Ας μην ξεχνάμε πως η Πρωτοχρονιά είναι η καλύτερη μέρα του χρόνου για τα μπουζούκια, μιας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτό τον τρόπο διασκέδασης. Για μας η είδηση πως έπρεπε έτσι να κλείσουμε ουσιαστικά, μιας και τα μέτρα δεν μας άφηναν άλλο περιθώριο, αποτέλεσαν την μεγαλύτερη ζημιά που θα μπορούσε να πάθουμε. Ηταν θα έλεγα η χαριστική βολή» ανέφερε, σχολιάζοντας πως και το θέμα της επίδειξης πιστοποιητικών τη νύχτα έχει επηρεάσει σε ένα βαθμό τη δουλειά των νυχτερινών κέντρων, μιας και αρκετοί δεν έχουν στην κατοχή τους τα αντίστοιχα χαρτιά, ενώ η όλη διαδικασία λειτουργεί όπως είπε αποθαρρυντικά ώστε να βγει κάποιος.

ΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργουλάκη, μπορεί να δόθηκε το πράσινο φως ώστε να επανέλθει η μουσική και να απελευθερωθεί το ωράριο, ωστόσο η παραμονή των θαμώνων στα καθίσματα του, μέτρο που θα αλλάξει από το Σάββατο (19/02), όπως φάνηκε από τα πρώτα Σάββατα της επαναλειτουργίας της επιχείρησης του, ουσιαστικά είχε αρνητικό αντίκτυπο, μιας και τα μπουζούκια δεν είναι μουσικές σκηνές, ούτε θέατρο. «Ο κόσμος έρχεται πάντα για να χορέψει και να διασκεδάσει, οπότε ξερώντας πως απαγορεύεται να σηκωθεί στην πίστα, μπήκε σε δεύτερες σκέψεις για το αν θα πραγματοποιήσει την έξοδο του ή όχι» σημείωσε.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ "ΟΜΙΚΡΟΝ"

Προτού κάνει την εμφάνιση της στη χώρα μας η μετάλλαξη “Ομικρον”, με αποτέλεσμα η διασκέδαση να μπει στον “πάγο” για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Νίκος Γεωργουλάκης εξήγησε πως από το Φθινόπωρο και έπειτα η ροή στην κίνηση του κόσμου είχε πάρει μια καλή γραμμή, δείχνοντας πως επέστρεφε σταδιακά στις παλιές του συνήθειες. «Μπορώ να πω πως αρχίσαμε να στρώνουμε, προφανώς δεν ήμασταν 100% ικανοποιημένοι, αλλά σε κάθε περίπτωση μπήκαμε σε μια σειρά. Όμως όταν ανά εβδομάδα αλλάζουν τα δεδομένα δεν παύει να επικρατεί μια σύγχυση στους επαγγελματίες του χώρου, καθώς ο όποιος προγραμματισμός μπορεί να έχει γίνει, πέφτει στο κενό» υπογράμμισε.

ΠΩΣ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κίνηση το καλοκαίρι, μολονότι η Παραλία έχει διαχρονικά την τιμητική της, ο ίδιος υποστήριξε πως οι καλοκαιρινοί μήνες του 2021 δεν τους άφησαν ικανοποιημένους αλλά ούτε και απογοητευμένους, γνωρίζοντας πως μια ακόμα καλοκαιρινή σεζόν πέρασε υπό τη σκιά της πανδημίας. «Πέρα από τους ντόπιους, ώθηση σε αυτή την περίοδο έδωσαν και δίνουν κάθε φορά και οι επισκέπτες από άλλα μέρη της χώρας, μιας και ο χορός και η ζωντανή μουσική δένει αρμονικά με το ευχάριστο κλίμα των διακοπών. Στον αντίποδα, οι ξένοι δεν μπαίνουν τόσο στον πειρασμό να γνωρίσουν αυτό τον τρόπο διασκέδασης, επιλέγοντας κυρίως τα κλαμπ της Καλαμάτας και τη ξένη μουσική που παίζουν» πρόσθεσε.

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΙΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Από πλευράς συνήθειας του κόσμου σχετικά με τη διασκέδαση, ο κ. Γεωργουλάκης υπενθύμισε πως τα παρατεταμένα lockdown και οι περιορισμοί στη νύχτα έκαναν πολλούς ανθρώπους να ξεχάσουν εν μέρει τις
εξόδους, περνώντας καλά στο σπίτι τους. «Αρκετοί μπήκαν σε άλλα καλούπια, επιλέγοντας να δουν κάποιους καλλιτέχνες από την τηλεόραση, πίνοντας το ποτό τους στον καναπέ τους. Το σπίτι όμως πέρα από την ασφάλεια
που προσφέρει δεν συνδέεται προφανώς με τη διασκέδαση σε ένα μαγαζί, γι’ αυτό ανοίγοντας ο καιρός και πέφτοντας τα κρούσματα θεωρώ πως η νυχτερινή ζωή θα αποκτά όλο και περισσότερη κινητικότητα» επισήμανε.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Με τις πληγές από τα προαναφερόμενα μέτρα να είναι ανοιχτές άπαντες σε εστίαση και διασκέδαση έχουν το βλέμμα τους στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των πληττόμενων από την «Όμικρον» επιχειρήσεων. Η δράση ονομάζεται «ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων επιλεγμένων κλάδων που πλήττονται σημαντικά» από την Πανδημία και θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για να έχει τη δυνατότητα μια επιχείρηση να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα επιδότησης, θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως κατέγραψε μείωση του τζίρου της σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μεταξύ της χρονικής περιόδου 2019 και 2020. Το ύψος ενίσχυσης θα διαμορφώνεται στο 8% επί του τζίρου της επιχείρησης για το 2019. «Ακόμα δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, αναμένοντας να ανοίξουν οι αιτήσεις ώστε να βοηθηθούμε σε ένα βαθμό» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο Νίκος Γεωργουλάκης.


NEWSLETTER