Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 16:21

Καλαμάτα: Εξώδικο ιδιοκτητών για τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα

Καλαμάτα: Εξώδικο ιδιοκτητών για τον καταυλισμό στην Αγία Τριάδα

Εξώδικη διαμαρτυρία σε κάθε αρμόδια αρχή της πατρίδας και του τόπου μας, ξεκινώντας από τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, κατέθεσαν κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταπατημένων οικοπέδων της συνοικίας Αγίας Τριάδας Καλαμάτας για τον καταυλισμό Ρομά στην περιοχή.

Ζητούν από το Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δημόσιο, “όπως εντός 10 ημερών από λήψεως της παρούσης προβούν σε κάθε ενέργεια και αποδώσουν τόσο στους ιδιοκτήτες εξ ημών όσο και στους υπόλοιπους δημότες την παραπάνω περιοχή ελεύθερη, αφού απομακρύνουν τους καταπατητές”. Αλλιώς δηλώνουν ότι “θα στραφούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης για την τιμωρία των εγκλημάτων που τελούνται και την δική μας αποζημίωση”.

Μεταξύ άλλων, σημειώνουν ότι σκοπός του εξώδικου είναι “να σας ενημερώσουμε για πολλοστή φορά για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα 35ετίας που αντιμετωπίζουμε, το οποίο μας έχει οδηγήσει να πιστεύουμε, να διαμαρτυρόμαστε και να καταγγέλλουμε για: α. Ελλειμμα ίσης μεταχείρισης, ως Έλληνες νομοταγείς και φορολογούμενοι, έλλειμμα από θεσμούς και υπηρεσίες μιας συντεταγμένης πολιτείας και χώρας στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). β. Ελλειμμα κι επιλεκτική εφαρμογή των νόμων από θεσμούς και υπηρεσίες μας χώρας μας. γ. Καταπάτηση των συνταγματικών μας δικαιωμάτων που αφορούν την προσωπική μας ασφάλεια και προστασία της ιδιοκτησίας μας, δικαιώματα για τα οποία φορολογούμαστε και πληρώνουμε. δ. Μακροχρόνιο εμπαιγμό από θεσμούς και υπηρεσίες αφού για πολλοστή φορά έχουν ενημερωθεί εγγράφως: Κυβερνήσεις - πρωθυπουργός - υπουργοί - βουλευτές του νομού - Δικαιοσύνη - Αστυνομία - Περιφέρεια - Δήμος Καλαμάτας και αποτέλεσμα δεν βλέπουμε. Για πόσο ακόμα;”.

Αφού ενημερώνουν αναλυτικά για την κατάσταση και για τις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια και απευθύνουν ερωτήματα σε κάθε αρμόδια αρχή, με “το τελευταίο και τραγικό ερώτημα προς τον πρωθυπουργό της χώρας”: 

“Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, εμείς οι διαμαρτυρόμενοι και καταγγέλλοντες κάτοικοι της περιοχής «Αγίας Τριάδας» Καλαμάτας, βρισκόμαστε σε καθεστώς ομηρίας από μια έντονα παραβατική ομάδα Ρομά για 35 ολόκληρα χρόνια (14 χρόνια για την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως και 21 χρόνια προκαλούμενοι από την παραβατική συμπεριφορά των Ρομά και καταπατημένες οι περιουσίες μας από τους αυθαίρετους οικιστές, χωρίς δυνατότητα οικοδόμησης - διάνοιξης οδών - εφαρμογής του σχεδίου πόλεως - αξιοποίησης της περιοχής). Στο διάστημα αυτό των 35 ετών, όπως είναι φυσικό, όλοι μεγάλωσαν, αρκετοί γέρασαν και λογικά ένα 20-30% από τους κατοίκους πέθαναν χωρίς να προλάβουν να δουν την επίλυση αυτού του μακροχρόνιου προβλήματος. Το ερώτημά μας κ. πρωθυπουργέ είναι πόσο ακόμα θα περιμένουμε για την επίλυση αυτού του προβλήματος;”.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες ενημερώνουν ότι για πιθανές απαντήσεις είναι εξουσιοδοτημένος ο νομικός τους εκπρόσωπος, δικηγόρος Παναγιώτης Νταής.

Αμεση κατεδάφιση ζητεί ο Χρυσομάλλης 

Το ζήτημα της καταπάτησης ιδιοκτησιών και του παράνομου καταυλισμού των Ρομά στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στην Καλαμάτα θέτει με ερώτησή του ο βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης. 

Με αφορμή πρόσφατη νέα εξώδικη διαμαρτυρία των ιδιοκτητών των καταπατημένων ακινήτων της περιοχής, ο κ. Χρυσομάλης στην ερώτησή του περιγράφει το ιστορικό των 35 χρόνων ταλαιπωρίας των πολιτών και αδιαφορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης να δώσουν ένα τέλος στην καταπάτηση και τη δέσμευση των ιδιοκτησιών τους. Όπως τονίζει ο βουλευτής, η αδυναμία ή η αδιαφορία των οργάνων της Διοίκησης να πράξουν τα οφειλόμενα σε σχέση με τις ιδιοκτησίες των πολιτών της περιοχής αντιβαίνει το Σύνταγμα, επιβάλλει παράνομη δέσμευση στην ιδιοκτησία τους και παραβιάζει όχι μόνο τη διοικητική νομιμότητα, αλλά και τις υποχρεώσεις των οργάνων της Διοίκησης όλων των βαθμίδων.

Ο κ. Χρυσομάλλης ζητά από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν με ποιο τρόπο και χρονοδιάγραμμα θα εφαρμόσουν τις υφιστάμενες αποφάσεις κατεδάφισης των αυθαίρετων οικίσκων που έχουν ανεγερθεί στα καταπατημένα οικόπεδα και θα τα αποδώσουν ελεύθερα στους ιδιοκτήτες τους τι προβλέψεις υπάρχουν για τη μεταφορά των οικογενειών Ρομά που διαμένουν σε αυτούς, σε άλλες κατάλληλες τοποθεσίες και τέλος, για ποιο λόγο τα όργανα κάθε βαθμού της Διοίκησης μέχρι σήμερα δεν έχουν εφαρμόσει τις νόμιμες διοικητικές πράξης κατεδάφισης των αυθαίρετων οικίσκων.

«Η επί 35 χρόνια ομηρία των ιδιοκτητών των οικοπέδων στη συνοικία της Αγίας Τριάδας αποτελεί διπλή ντροπή για την Πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση, αποτελεί ευθεία προσβολή για το ίδιο το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας μας. Δεν νοείται σε καμία ευνομούμενη χώρα η ταλαιπωρία που υφίστανται οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έλαβαν τα οικόπεδα στην Αγία Τριάδα ως αποζημίωση για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλεως Καλαμάτας και τελικά βρέθηκαν χωρίς ιδιοκτησία, εξαιτίας της αδυναμίας της αυτοδιοίκησης και του κράτους να εφαρμόσουν το νόμο και το Σύνταγμα. Κανείς σε αυτή τη χώρα δεν στερείται την ιδιοκτησία του, παρά μόνο για δημόσια ωφέλεια που έχει αποδειχθεί με τον προσήκοντα τρόπο, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, και πάντοτε αφού προηγηθεί πλήρης αποζημίωση, λέει το Σύνταγμα, το οποίο απ’ ό,τι φαίνεται δεν έχει ισχύ στην περιοχή της Αγίας Τριάδας. 

Και η ντροπή γίνεται διπλή γιατί η Πολιτεία δεν κατόρθωσε μέσα σε αυτά τα 35 χρόνια, όχι μόνο να δώσει τα ακίνητα στους ιδιοκτήτες τους, αλλά και να φροντίσει να βρει κατάλληλη κατοικία και για τους Ρομά, που τα καταπατούν με τις αυθαίρετες κατασκευές τους. Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνική πολιτική, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας, δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος του συνταγματικά προστατευόμενου αγαθού της ιδιοκτησίας των πολιτών. Αυτή η ιδιότυπη απουσία νόμων και Συντάγματος στη συνοικία της πόλης μας πρέπει να τερματιστεί, και να τερματιστεί άμεσα, με τις κατάλληλες ενέργειες και προς τις δύο πλευρές, για να αποκτήσει ξανά τη σημασία της η φράση έννομο αγαθό!» σημείωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.