Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 07:54

Οδηγίες για να μην πλήττουν τα παιδιά στις διακοπές

Γράφτηκε από την

 

Η… λέξη “βαριέμαι” γίνεται στις καλοκαιρινές διακοπές η πιο συχνή έκφραση των παιδιών.

“Το Χαμόγελο του Παιδιού” απαντά σε γονείς με ποιον τρόπο θα κρατήσουν απασχολημένα τα παιδιά τους, δίνοντάς τους συμβουλές για το τι μπορούν να κάνουν, όταν το παιδί λέει ότι βαριέται.

 

Δώστε “χώρο” στην πλήξη:
Η αλήθεια είναι ότι η πλήξη μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν πολύτιμες δεξιότητες, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και στρατηγικές οργάνωσης. Στην πραγματικότητα δεν είναι η ίδια η βαρεμάρα που έχει μεγάλη αξία, αλλά ο τρόπος που τη διαχειριζόμαστε. Η διαχείριση αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ικανότητά μας να εστιάζουμε την προσοχή μας και να αυτορρυθμιζόμαστε. Τα παιδιά επιζητούν να ξεκινήσουν κάτι καινούριο, χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους, ώστε να δοκιμάσουν νέες προκλήσεις, να πειραματιστούν, να τολμήσουν, και να εξελιχθούν.

 

Δημιουργήστε “λίστα δραστηριοτήτων”:

Προτείνετε στα παιδιά να δημιουργήσετε από κοινού μία λίστα με δραστηριότητες που απολαμβάνει. Το παιδί μπορεί να ανατρέχει σε αυτή τη λίστα και να επιλέξει εκείνη που το ενδιαφέρει. Επαινέστε το παιδί κάθε φορά που καταφέρνει να επιλέξει από μόνο του. Η ενεργητική συμμετοχή των παιδιών προσφέρει θετική εικόνα για τον εαυτό, αίσθημα επάρκειας (μπορώ να ρυθμίσω τα δικά μου ζητήματα) και συμβάλει στην απόκτηση της αυτονομίας και ανεξαρτησίας.

 

Αποδεχτείτε τη συναισθηματική δυσφορία:
Βοηθήστε τα παιδιά να αποδεχτούν τη δυσαρέσκεια που μπορεί να προκύψει από μία ενδεχόμενη αποτυχία. Αναπόφευκτα, μπορεί να υπάρξουν ανατροπές και τα πράγματα να μην εξελιχθούν όπως τα σχεδιάσατε. Συνεργαστείτε, σκεφτείτε μία εναλλακτική λύση και βοηθήστε το παιδί να κατανοήσει και να ελέγξει τα συναισθήματά του.

 

Περιορίστε τις οθόνες:
Η απασχόληση των παιδιών με οπτικοακουστικά μέσα ψυχαγωγίας (υπολογιστής, tablet, κινητό, τηλεόραση) για να ανακουφιστούν από το αίσθημα της ανίας είναι μία “εύκολη” και ελκυστική επιλογή, ωστόσο, αποτελεί προσωρινή λύση που πιθανόν δυσχεραίνει την κατάσταση. Έρευνες υποδεικνύουν ότι τα παιδιά που χρησιμοποιούν τακτικά ηλεκτρονικά για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιθανότερο να αισθάνονται πλήξη, όταν δεν ασχολούνται με κάτι ανάλογο.  

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στόχος μας δεν αποτελεί να αποκλείσουμε κάθε μέσο τεχνολογίας ή να απαγορεύσουμε τη χρήση τους από τα παιδιά, ωστόσο είναι σημαντικό αυτή να οριοθετείται και τα όρια να τηρούνται. Παράλληλα, ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές χρειάζεται κάθε γονέας να προσφέρει ποικίλα ερεθίσματα και επιλογές, ώστε να μην αποτελεί μονόδρομος η επιλογή των ηλεκτρονικών και τεχνολογικών μέσων.


* Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να καλέσετε στην “Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών” 116111 του Οργανισμού “Το Χαμόγελο του Παιδιού”, ώστε να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο όλα αυτά που μπορεί να σας απασχολούν σε σχέση με το παιδί σας.