Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 08:12

Τρεις ημέρες ταξίδευαν στη θάλασσα οι 89 πρόσφυγες - Ανάμεσά τους 37 παιδιά και 12 γυναίκες

Τρεις ημέρες ταξίδευαν στη θάλασσα οι 89 πρόσφυγες - Ανάμεσά τους 37 παιδιά και 12 γυναίκες

 

Τρεις ημέρες ταξίδευαν στη θάλασσα οι 89 πρόσφυγες (ανάμεσά τους 12 γυναίκες και 37 παιδιά από δύο μηνών έως 15 χρονών) και οι 3 Λιβανέζοι χειριστές του ξύλινου μικρού σκάφους, που εντοπίστηκε την περασμένη Πέμπτη από το δεξαμενόπλοιο “Kool Baltic”, σημαίας Λιβερίας και το φορτηγό πλοίο “Nordic Anna”, σημαίας Πορτογαλίας, να πλέει ακυβέρνητο 65 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Κάποιος από το σκάφος κάλεσε βοήθεια και οι 89 επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το φορτηγό πλοίο -ενώ 3, οι οποίοι είχαν πέσει στη θάλασσα, διέσωσε το δεξαμενόπλοιο. Στη συνέχεια, μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος, ο Ουκρανός καπετάνιος του “Kool Baltic” έβαλε ρότα για την Καλαμάτα, όπου και μετέφερε χθες το μεσημέρι τους διασωθέντες: 43 άνδρες (28 Σύριοι, 8 Παλαιστίνιοι και 7 Λιβανέζοι), 12 γυναίκες (10 Σύριες και 2 Λιβανέζες), 24 ανήλικα αγόρια (23 από τη Συρία και ένα από το Λίβανο) και 13 ανήλικα κορίτσια όλα από τη Συρία. Οι πρόσφυγες, με τη βοήθεια στελεχών του Λιμεναρχείου, μετεπιβιβάστηκαν από το φορτηγό πλοίο σε λάντζα με μεγάλη δυσκολία, καθώς φυσούσε αέρας, και έφτασαν στο λιμάνι γύρω στις 4 το απόγευμα όπου μέχρι και σήμερα φιλοξενούνται στις αποθήκες -απ’ όπου αναμένεται να αναχωρήσουν μέσα στη μέρα για τη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Μαλακάσα.   

Οι 89 πρόσφυγες -μεταξύ τους 15 οικογένειες, στην πλειοψηφία τους με βρέφη λίγων μηνών και μικρά παιδιά μέχρι 4 ετών, καθώς και δύο ασυνόδευτοι 15χρονοι- ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από 2-3 μέρες από ακτή Λιβάνου και είχαν προορισμό την Ιταλία. Οπως προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, οι τρεις Λιβανέζοι, ένας 32χρονος, ένας 47χρονος και ένας 51χρονος, ήταν οι χειριστές του σκάφους και είχαν τη γενική εποπτεία της μεταφοράς. Συνελήφθησαν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, για έκθεση ζωής σε κίνδυνο και παράνομη είσοδο στη χώρα. Χθες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Καλαμάτας για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στην ανακρίτρια την προσεχή Δευτέρα.

Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας, διερευνά τα στοιχεία που έχουν προκύψει και την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των κατηγορουμένων και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ν.Κ.