Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 18:25

Μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση “Άρση του απορρήτου: Κράτος Δικαίου σε κρίση;” του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Η παρακολούθηση Ανδρουλάκη είναι μείζον θέμα δημοκρατίας και υπάρχουν ευθύνες ποινικές και πολιτικές. Την πολιτική ευθύνη την έχει ο πολιτικός προϊστάμενος, ο πρωθυπουργός. Επρεπε να υπάρξει παραίτησή του, αλλά όχι οπωσδήποτε εκλογές”. Αυτά τόνισε ο Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα “Άρση του απορρήτου: Κράτος Δικαίου σε κρίση;”.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, μίλησαν ακόμα ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Πολιτειολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών.

Στην εκδήλωση υπήρξε καταδίκη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, της επιχείρησης συγκάλυψης και κουκουλώματος από την κυβέρνηση και του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ και των παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Προλογίζοντας ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστας Μαργέλης επεσήμανε ότι “το ζήτημα των παρακολουθήσεων αφορά την ψυχή της δημοκρατίας”. Παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “η ΑΔΑΕ δικαιούται να ελέγχει, οφείλει να κάνει πλήρη έλεγχο νομιμότητας και ο εισαγγελέας δεν είναι ανέλεγκτος, υπόκειται στον έλεγχο της Εισαγγελικής Αρχής του Αρείου Πάγου”. Και σημείωσε πως σε ζητήματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου δεν χωρούν εκπτώσεις και συμψηφισμοί.

“Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟ ΗΞΕΡΕ”

Ο καθηγητής Γ. Σωτηρέλης, αναφερόμενος στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ εξέφρασε την άποψη ότι “ο πρωθυπουργός το ήξερε” και τον επέκρινε πως “δεν θέλει να αρθεί το απόρρητο, για να υπάρξει ενημέρωση για τις παρακολουθήσεις”. Ασκώντας δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση επεσήμανε ότι αρνήθηκαν να καλέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή τα πολιτικά πρόσωπα και όσους συνδέονταν με το παράνομο λογισμικό. Επιχειρήθηκε να «πνιγεί» το θέμα. Ελέγχονται καταθλιπτικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης”.

Δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι “οι παρακολουθήσεις ήταν παράνομες” και σημείωσε πως “έπρεπε να υπάρξει παραίτηση του πρωθυπουργού, όχι, όμως, οπωσδήποτε εκλογές, αλλά με αντικατάσταση του πρωθυπουργού, με εκλογή άλλου στελέχους της κυβερνητικής παράταξης”.

Μίλησε, ακόμα, για αφωνία των βουλευτών στο κυβερνητικό κόμμα, με εξαίρεση τον Κώστα Τζαβάρα και υπογράμμισε ότι “πρέπει να γίνουν νομοθετικές αλλαγές, όχι όμως σαν άλλοθι”.

 

“ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ”

Ο δικηγόρος Θαν. Καμπαγιάννης παρατήρησε πως “η προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πολύ σημαντικό έννομο αγαθό”. Υπενθύμισε τις “15.000 εισαγγελικές διατάξεις παρακολούθησης των επικοινωνιών το 2021, 15.000 άνθρωποι παρακολουθούνταν”, εκτιμώντας ότι “στατιστικά κάποιου εδώ μέσα παρακολουθείται το κινητό ενός από μας”.

Ενημέρωσε ότι τον νόμο τον ψήφισε το 1994 το ΠΑΣΟΚ και τότε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είχε προβλέψει ότι θα παρακολουθούνται χωρίς έλεγχο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

“Το πρόβλημα είναι το νομικό πλαίσιο του 1994”, εξήγησε και σημείωσε πως “από το 2019 υπάρχει σαφής χειροτέρευση του θεσμικού πλαισίου. Το 2021 καταργείται η δυνατότητα ενός πολίτη να απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ και να μάθει αν τον παρακολούθησαν. Μιλάμε για την απόλυτη παρανομία”.

Μίλησε, ακόμα, για πρωτοφανή αδυναμία των θεσμικών αντιβάρων και της δικαιοσύνης, παρατηρώντας ότι “ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν διερευνά το σκάνδαλο, αλλά την αποκάλυψη του σκανδάλου”. Εκανε λόγο για αποτυχία της Βουλής κι επεσήμανε ότι “η κυβερνητική πλειοψηφία κάνει ό,τι θέλει, εξασφάλισε το κουκούλωμα. Χαραμάδα αποτελεί η ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος και περιμένουμε το πόρισμά του”.

Τέλος, ανέφερε ότι “οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουν να παίξουν ρόλο θεματοφύλακα στο κράτος δικαίου και τα δικαιώματα των πολιτών”.

ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΜΕ ΚΛΟΠΗ ΚΕΙΜΗΛΙΟΥ

Ο καθηγητής Δ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι “αυτό που ζούμε είναι κόλαφος της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας. Το παρακράτος είναι στο σαλόνι, στο κέντρο του κράτους, στον πυρήνα της εξουσίας του κράτους”.

Στη συνέχεια ανέπτυξε μια παραβολή με “μια οικογένεια που καλεί ένα εξέχων πρόσωπο για τραπέζι στο σπίτι της, το οποίο φέρνει και συνεργάτες του. Φεύγοντας ο προσκαλεσμένος διαπιστώνει πως λείπει ένα οικογενειακό κειμήλιο. Και όταν ο αρχηγός της οικογένειας ενημερώνει το εξέχων πρόσωπο για την απώλεια, όχι μόνο δεν το επιστρέφει, αλλά στο τέλος απαντάει πως το κατέστρεψαν και δεν υπάρχει και ότι δεν τον ενδιαφέρει και δεν θα έπρεπε να ενδιαφέρει και τον ιδιοκτήτη του, γιατί υπάρχουν άλλα πιο σοβαρά προβλήματα, όπως ο δύσκολος χειμώνας που έρχεται και τα δύο άνεργα παιδιά που έχει”.

Καταχειροκροτούμενος από το κοινό ο καθηγητής σημειώνει πως το συμπέρασμα είναι: Αμα καλείς κόσμο, μπορεί να σε κλέψουν και όταν θα ξανακάνετε τραπέζι δεν θα τον ξανακαλέσετε, ούτε τον ανιψιό του και την παρέα του.

Ακόμα, χαρακτήρισε εφιαλτική την ιδέα του πρωθυπουργού που δεν διανοείται να μάθει ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ. Ζήτησε να ορίσουμε στοιχειωδώς το πλαίσιο της εθνικής ασφάλειας και παρατήρησε πως “είναι ανοιχτός λογαριασμός για τη δημοκρατία που ακρωτηριάστηκε” το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν του δικηγόρου Παναγιώτη Κοντούλη, υποδιοικητή της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Σαμαρά, που υπερασπίστηκε το έργο της υπηρεσίας για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαλώντας τις αντιδράσεις παρισταμένων για κάποιες από τις απόψεις του και του καθηγητή Γ. Σωτηρέλη, όταν θέλησε να του κάνει μάθημα για τη νομιμότητα των παρακολουθήσεων και το Συνταγματικό Δίκαιο.

Στην εκδήλωση παρέστη αρκετός κόσμος, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, οι γραμματείς των Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Γιώργος Μακρής, του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Γιάννης Νικολακόπουλος και δικηγόροι.

Γ.Σ.