Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2022 08:12

Συνεχίζουν οι αντιδράσεις για εργοστάσιο απορριμμάτων στην Καλλιρρόη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Συνεχίζουν οι αντιδράσεις για εργοστάσιο απορριμμάτων στην Καλλιρρόη (βίντεο)

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Κάτοικοι και φορείς της Καλλιρρόης και της περιοχής της Ανω Μεσσηνίας συνεχίζουν τον αγώνα τους κατά της κατασκευής του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Καταγγέλλουν τους πάντες, το πολιτικό σύστημα, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη. Διαμαρτύρονται ότι “υπάρχει εκκρεμοδικία τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μια άρνηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να απαντήσει σε καίρια ζητήματα”. Εκτιμούν πως “δεν βγαίνουν αποφάσεις για να μην μπορέσουμε να πάμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια” και δηλώνουν πως “θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, θα συνεχίσουμε με όποια δυνατότητα μας δίνει το ευρωπαϊκό Δίκαιο”.

Τις θέσεις τους αυτές τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου στο ύψωμα πάνω από την Καλλιρρόη, όπου έχουν φτιαχτεί τα σπίτια της Σουηδικής κοινότητας, με την εντυπωσιακή θέα σε ένα κομμάτι της Μεσσηνίας, καταπράσινο, με χιλιάδες ελαιόδεντρα, με μνημεία, με οικισμούς που ζουν άνθρωποι, αλλά και με τα φουγάρα από τα πυρηνελαιουργεία στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά.

 

Αναλυτικά:

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλλιρρόης Χρήστος Κυριακόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι “δεν άφησαν τίποτα όρθιο, τα έχουν ισοπεδώσει όλα με την ανοχή των υπηρεσιών. Της Δασικής Υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη”, δείχνοντας από το ύψωμα “πόσο κοντά είναι η εγκατάσταση στις γεωτρήσεις της Καλλιρρόης, στους οικισμούς, στους αρχαιολογικούς χώρους, στο κάστρο του Μίλα, στον Αγιο Ταξιάρχη στην Πολίχνη”.

Ανέφερε πως “αυτό θα είναι μία χωματερή. Στον χώρο δεν έχει τοποθετηθεί ως εγκατάσταση, ως μονάδα, ούτε μία βίδα. Και στην Παλιόχουνη γίνεται ακριβώς το ίδιο, δυστυχώς. Προετοιμάζουν μια χωματερή, με μία μόνο μεμβράνη για να ρίξουν όλα τα σκουπίδια εκεί πέρα, για να πούνε στις αρχές του χρόνου ή λίγο πιο μετά, «εμείς κάνουμε διαχείριση απορριμμάτων». Φτιάχνουν μια καινούργια μεγάλη χωματερή, όχι ΧΥΤΥ, ΧΥΤΑ”.

Επικρίνοντας τη Δικαιοσύνη, επισήμανε ότι “δεν βγάζει απόφαση, 3 χρόνια σχεδόν. Περιμένουμε την απόφαση, όποια και αν είναι”.

Για τις ευθύνες και την αλλαγή στάσης του Δασαρχείου παρατήρησε ότι “μας βεβαίωσε, όταν είχα κάνει καταγγελία, όταν άρχισε η πρόσβαση προς τον χώρο, ότι έκαναν καταπάτηση δασικού χώρου. Ηρθαν, βεβαίωσαν την παράβαση και μου απαντάει ο δασάρχης Καλαμάτας επίσημα με έγγραφο, ότι καταπατήθηκε ο χώρος και θα κηρυχθεί αναδασωτέο. Μετά από λίγο καιρό ο δασάρχης το άλλαξε και μαθαίνουμε τώρα - έχουμε στείλει έγγραφο και δεν έχει απαντήσει - ότι έχει δώσει έγκριση εργασιών στο κομμάτι που μας έλεγε ότι θα έκανε μήνυση στην εταιρεία. Συνέχισαν το έργο, φτιάχθηκε η πρόσβαση στο σημείο που είχε βεβαιώσει παράβαση το Δασαρχείο. Θα το ελέγξουμε αυτό νομικά”.

 

“ΜΑΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΣΑΝ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΜΑΔΑ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ”

Ο πρόεδρος του Συλλόγου των απανταχού Κωνσταντιναίων Δημήτρης Καπόπουλος δήλωσε: “Καταγγέλλουμε ευθέως και ευθαρσώς και το πολιτικό σύστημα, το οποίο προφανώς μας βλέπει σαν μια μικρή ομάδα ψηφοφόρων. Τους θεωρούμε όλους συνεργούς. Πλην μεμονωμένων περιπτώσεων, έχουν συνεργήσει με τον τρόπο τους στο να προχωρήσει αυτό το εγκληματικό έργο.

Καταγγέλλουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον περιφερειάρχη, ο οποίος με συνεχείς και ψευδείς δηλώσεις δίνει ψευδή στοιχεία ότι δεν υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Και τον αντιπεριφερειάρχη υπεύθυνο για το περιβάλλον και μέχρι πριν 3 χρόνια δημοτικό σύμβουλο Οιχαλίας. Καταγγέλλουμε όλες τις υπηρεσίες, οι οποίες είτε έμμεσα είτε άμεσα έχουν συνεργήσει ή έχουν ανεχθεί με διάφορα τερτίπια, έγγραφα, γνωματεύσεις κι έχουν συνεισφέρει στο να προχωρήσει αυτό το εγκληματικό έργο. Πρέπει να προβληματίσει όλους ότι έχουν περάσει 10 χρόνια μέσα σε ψέματα και σε παρανομίες, χωρίς κανένα έλεγχο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας φορέας να ελέγξει, αν αυτά που γίνονται στον χώρο είναι σύννομα. Θα καταγγείλουμε και την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία με τις καθυστερήσεις των αποφάσεων έμμεσα συναινεί στο να μην βγαίνουν αποφάσεις. Εμείς λέμε βγάλτε απόφαση. Να αξιολογηθούν τα στοιχεία και να βγει μια απόφαση. Οταν βγει η απόφαση θα μας δώσει τη δυνατότητα της προσφυγής στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Δίνουμε μία σκοπιμότητα ως προς την καθυστέρηση των αποφάσεων”.

Ο κ. Καπόπουλος επεσήμανε ότι “το έργο είναι απενταγμένο χρηματοδοτικά και είναι ντροπή να υπάρχει αυτή η πινακίδα που να λέει ότι το έργο χρηματοδοτείται. Θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γενικότερα την τσέπη του ελληνικού λαού. Η Ε.Ε. απένταξε το έργο για συγκεκριμένους λόγους”.

Τέλος, σημείωσε πως “συνεχίζουμε τον αγώνα μας και θεωρούμε ότι ακόμα υπάρχει τρόπος το έργο να σταματήσει. Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, θα συνεχίσουμε με όποια δυνατότητα μας δίνει το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Ας το κάνουν Μουσείο Ελιάς, όχι σκουπιδοεργοστάσιο. Εμείς είμαστε ξέχωρα από πολιτικές, κομματικές και οικονομικές εξαρτήσεις, δεν έχουμε καμία εξάρτηση. Ο 10ετής αγώνας μας έχει σαν στόχο και σκοπό να προστατεύσει αυτό το φυσικό περιβάλλον, αυτό το ευλογημένο κομμάτι γης, το οποίο κινδυνεύει με καθολική καταστροφή”.

 

“ΕΚΚΡΕΜΟΔΙΚΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ”

Ο δικηγόρος Αναστάσιος Κοσμάς, εκπρόσωπος των κατοίκων, διαβεβαίωσε ότι “υπάρχει ακόμα εκκρεμοδικία” κι εξήγησε: “Η εκκρεμοδικία είναι τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας για μια προσφυγή, αίτηση ακυρώσεως που είχε γίνει εδώ και 10 χρόνια περίπου. Υπάρχει μια άρνηση της Ελληνικής Δικαιοσύνης να απαντήσει σε καίρια ζητήματα που απασχολούν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος. Δυστυχώς, δεν έχει κατανοήσει κανένας ότι αυτοί εδώ οι άνθρωποι δεν παλεύουν μόνο για την περιουσία τους, παλεύουν και για την προστασία του περιβάλλοντος”.

Ο δικηγόρος επειδή έχει χειριστεί και άλλες υποθέσεις στην Ελλάδα με τέτοιου είδους έργα, εκτίμησε ότι “έτσι όπως επιχειρείται το έργο και αν λειτουργήσει έτσι ως είναι, όλος ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής θα καταστραφεί” και σημείωσε: “Ισχυρίζονται ότι υπάρχουν μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτά όμως έχουν προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας με λόγους βάσιμους και ακόμα δεν έχουν απαντήσει. Μετά από 30 χρόνια δικηγορίας δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Δίνω την εξήγηση, όμως, ότι δεν βγαίνουν αποφάσεις για να μην μπορέσουμε να πάμε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια”.

Ο κ. Κοσμάς ενημέρωσε ότι “στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για ένα απενταγμένο έργο, όπως είναι αυτό, είναι σίγουρη η ευδοκίμηση και η αποδοχή της αιτήσεώς μας, να σταματήσει αυτή η διαδικασία” και διευκρίνισε: “Ετσι όπως γίνεται, είναι λίαν απαράδεκτο. Η είσοδος - έξοδος χρειάζεται να γίνει κυκλοφοριακός κόμβος, κύκλος, πλατεία. Αυτή τη στιγμή αν βγουν τα αυτοκίνητα από την εγκατάσταση, θα γίνει ατύχημα. Σε ένα από τα δικαστήρια που έγινε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, οι δικηγόροι του Δημοσίου, όταν τους το είπα αυτό, δεν είχαν να απαντήσουν τίποτα. Υπάρχουν τρομεροί κίνδυνοι πέραν της προστασίας του περιβάλλοντος και για το δημόσιο συμφέρον. Οι οποιεσδήποτε ενέργειες, οι άμεσες, οι γρήγορες για να δείξουμε ότι θα λειτουργήσουμε ένα τέτοιο έργο, θα προσβληθούν στα αρμόδια δικαστήρια”.

Επίσης, κάλεσε “όλο τον κόσμο να γνωρίζει ότι δεν θα σταματήσουν αυτοί εδώ οι άνθρωποι, γιατί προστατεύουν πέρα από τις περιουσίες και το περιβάλλον”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Οιχαλίας Ηλίας Σταυρόπουλος διαμαρτυρήθηκε ότι “καταστρέφεται η περιοχή. Το μόνο που έχει μείνει στην Ανω Μεσσηνία, είναι το λάδι. Εχουμε χιλιάδες ελαιόδεντρα που είναι μέσα στον χώρο που είναι η χωματερή. Θα βρωμίσει όλη η περιοχή. Βάλθηκαν να τελειώσουν τελείως την περιοχή. Θα έχει πρόβλημα το λάδι με τα σκουπίδια. Από τη μια μεριά έχουμε τα φουγάρα από τον Μελιγαλά με τα πυρηνελαιουργεία. Ηρθαν να μας φέρουν και τα σκουπίδια από την άλλη, να μας τελειώσουν, να σηκωθούμε να φύγουμε, να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας. Και δεν βρίσκουμε μέχρι στιγμής το δίκιο μας”. Ακόμα, εξέφρασε παράπονα για συναδέλφους του συμβούλους που “ξεκινάνε να διορίζουν και κόσμο” αλλά, παρατήρησε πως “αν πάνε σε άλλα έργα που ήδη λειτουργούν στη Βόρεια Ελλάδα, θα δούμε να δουλεύουν αλλοδαποί - δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους. Δεν κάθονται πάνω από 10 ημέρες στο έργο, σηκώνονται και φεύγουν. Για κάποιους που τους τάζουν θέσεις εργασίας, δεν θα αντέξουν παραπάνω από μια εβδομάδα”.

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κόνιαρης εξέφρασε την πίστη ότι “τελικά η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει και επιτέλους μετά από 8 χρόνια οι αποφάσεις που εκκρεμούν στο ΣτΕ, να προχωρήσουν” και σημείωσε: “Στο τέλος τέλος να ξέρουμε αν κατά τη δικαιοσύνη είναι νόμιμο το έργο ή παράνομο. Ομως, όταν βγει η απόφαση, θα έχουμε δικαίωμα προσφυγής στην Ε.Ε. η οποία το έχει απεντάξει από τα χρηματοδοτούμενα έργα”.

Ανέφερε ότι “η Περιφέρεια έχει τεράστιες ευθύνες και ο δήμος λέει ναι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, αλλά στην ουσία κάνει το καθετί για να προχωρήσει το έργο”. Είπε, ακόμα, ότι “ο κόμβος είναι παράνομος, δεν υπάρχει κυκλοφοριακή σύνδεση σωστή” και παρατήρησε πως “η δικαιοσύνη πρέπει να ακούσει τς διαμαρτυρίες αυτών των λίγων κατοίκων της περιοχής, γιατί όταν γίνει το εργοστάσιο, πλέον θα είναι αργά”. 

Ο μπάρμπα Γιάννης Αλεξόπουλος - κάτοικος Καλλιρρόης, σημείωσε με οργή: “Το δίκιο αποκλείεται να το βρούμε, διότι μας το έχουν αποδείξει έμπρακτα. Ο πρόεδρός του ΣτΕ λέει «έχετε δίκιο ρε παιδιά, αλλά...». Τι θα πει αλλά…, την απόφαση γιατί δεν την βγάζουν τόσους μήνες; Αρα κομπίνα στην κομπίνα πάει. Μια ζωή κομπίνα, μας δουλεύουν. Πολιτικά είναι γελοίοι όλοι. Αλλά τώρα τα βάζουμε και με τη δικαιοσύνη. Να γίνει το δικαστήριο. Τι παιχνίδια είναι αυτά; Γιατί μας εμπαίζουν έτσι, τι φταίμε εμείς; Κοιτάξτε εδώ τι μας χαλάνε μέσα στα σπίτια μας. Μας καταστρέφουν την υγεία μας και όλα τα υπάρχοντά μας. Ντροπή τους, είναι αίσχος”.


NEWSLETTER