Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2022 15:42

Τίμησαν στην Κυπαρισσία την Ελληνίδα Μητέρα του έπους του 1940

Τίμησαν στην Κυπαρισσία την Ελληνίδα Μητέρα του έπους του 1940

 

Τη μνήμη της Ελληνίδας Μητέρας  του έπους του 1940 Ελένης Ιωαννίδη τίμησε στη Κυπαρισσία ο Δήμος Τριφυλίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου 1940.

Στο άγαλμα της Ελένης Ιωαννίδη, που βρίσκεται στην οδό Αθανασίου Ιωαννίδη τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση  και στην συνέχεια στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, οι μαθητές του 2ου Δημοτικού σχολείου Κυπαρισσίας Σωτήρης Γαλάνης και Παρασκευή Γιαννακοπούλου και τα τρισέγγονα της  Παύλος και Φωτεινή. Τιμές απέδωσε η Δημοτική φιλαρμονική Κυπαρισσίας.

Να σημειώσουμε ότι η Ελένη Ιωαννίδη έχει χαρακτηριστεί σύμβολο της Ελληνίδας μάνας στο έπος του ‘40, καθώς παρότι είχε χάσει ένα παιδί της στον πόλεμο, σε τηλεγράφημά της στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή ανάφερε:

«Προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως κ. Αλ. Κορυζήν

Ο υιός μου Ευάγγελος Ιωάννου Ιωαννίδης απωλέσθη εις τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιωάννου Ιωαννίδην να εκδικηθώσιν τον θάνατον του αδελφού των.

Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιωάννου Ιωαννίδην, κλάσεων 1917 και νεωτέρων.

Παρακαλώ κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίπτωσιν ανάγκης της πατρίδας ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.

Γνωρίσατε βασιλέα μας ότι ύστατον επιφώνημά μου θέλει είναι:

Ζήτω η Πατρίς!».

Στην εκδήλωση εκτός από τους απογόνους της μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Βλάχος και Σωτήρης Μπακούρος , οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Μερκούρης , Σταματία Αλεξοπούλου , Παναγιώτης Τσαφαράς και ο υποψήφιος Δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης.

Κ.Μπ.